Βαγγέλης Σάμιος: «Η φιλοσοφία στις ακαδημίες»

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Pressing» του Κυπριακού ΣΠΟΡ FM 95,0 ήταν ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του ΑΠΟΕΛ, και πρώην προπονητής για πολλά χρόνια στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Σάμιος.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Είμαι από τους ανθρώπους που έχουμε αφιερώσει πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας για την ανάπτυξη των νεαρών παικτών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους προπονητές των αναπτυξιακών ηλικιών. Ο προπονητής των αναπτυξιακών ηλικιών δεν είναι μόνο προπονητής αλλά και παιδαγωγός».

Για τους νεαρούς παίκτες του Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν προωθεί τους παίκτες από την ακαδημία όταν αυτοί έχουν το ανάλογο ταλέντο. Αυτά τα παιδιά όπως ο Χαζητζιοβάννης, ο Μαυρομμάτης ο Στάικος είναι παιδιά τα οποία βγήκαμε από συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλά τώρα με την οικονομική κρίση έπρεπε ο Παναθηναϊκός να στραφεί σε αυτά τα παιδιά. Η ακαδημία δουλεύει πάντα καλά απλά είναι και θέμα πρώτης ομάδας για να σου δώσει τον χώρο για να προωθήσεις τα παιδιά».

Για την εποχή του Αναστασίου στον Παναθηναϊκό: «Είχε πάει με 18 παίκτες στην Ολλανδία για προετοιμασία και οι 12 ήταν από την ακαδημία. Είχε έρθει δεύτερος, πήρε το κύπελλο. Ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Είχε κάνει πολύ καλή δουλειά στον Παναθηναϊκό».

Για τον ΑΠΟΕΛ: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον ΑΠΟΕΛ για την τιμή που μου έκανε. Όταν μου έγινε η πρόταση δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτώ. Ο ΑΠΟΕΛ είναι πάντα ΑΠΟΕΛ. Οι άνθρωποι από την Ελλάδα ερχόμενοι εδώ είναι εύκολο να προσαρμοστούμε».

Για τη φιλοσοφία της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ και του ιδίου όσο αφορά τις ακαδημίες: «Δεν τους ενδιαφέρει πως θα πάρουν τα πρωταθλήματα στις αναπτυξιακές ηλικίες, αλλά πως θα δημιουργηθούν ολοκληρωμένοι παίκτες που θα μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αυτή είναι η φιλοσοφία που υπάρχει στον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η φιλοσοφία υπάρχει και στον ΑΠΟΕΛ. Έχει γίνει πιο επαγγελματική η ακαδημία με την πρόσληψη επαγγελματιών προπονητών».

Αν υπάρχει ταλέντο στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ: «Υπάρχει ταλέντο. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Υπάρχει περισσότερο ταλέντο από ότι πίστευα ότι θα βρω. Θα πρέπει εμείς οι υπεύθυνοι να είμαστε άρτια εκπαιδευμένοι ούτως ώστε να μπορέσουν να βγάλουν αυτό το ταλέντο».

Για τη νοοτροπία του Κύπριου παίκτη: «Τα παιδιά βλέπουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις πρώτες ομάδες, ίσως να είναι λίγο επηρεασμένα από αυτό. Η νοοτροπία τους είναι αρκετά καλή. Τα παιδιά έχουν και θέληση και συγκέντρωση. Δουλεύουνε σε αντάξιους ρυθμούς όπως δουλεύαμε και στην Ελλάδα».

Για τον Τραμετζάνι: «Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις μέχρι στιγμής. Έχει όλο το πακέτο να μπορέσει να μας βοηθήσει και μας για να μπορέσουμε να φέρουμε την ακαδημία κοντά στην πρώτη ομάδα».

Για τον δύσκολο έργο του Γιάννη Αναστασίου στην Ομόνοια: «Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Έχει περάσει από υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου, Ολλανδία, Αγγλία. Έχει δουλέψει με πολύ καλούς παίκτες. Δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει πολύ καλά πράγματα στην Ομόνοια. Θα πρέπει να του δοθεί πίστωση χρόνου γιατί αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή μαζί όμως στο τέλος να ξέρουν ότι θα δικαιωθούν. Είναι ένας άνθρωπος πολύ έμπειρος με τεράστιες γνώσεις και έρχεται πολύ κοντά με τους παίκτες και σίγουρα θα τους αλλάξει τη ψυχολογία».

Σχόλια