ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Του Βαγγέλη Λάππα, προπονητή τερματοφυλάκων στην ακαδημία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Μετά από μια πολύ κουραστική χρονιά οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν ως μια μεγάλη ευκαιρία για ξεκούραση και ξεγνοιασιά. Οι κουραστικές προπονήσεις, οι πολυάριθμοι αγώνες, αλλά και οι πολλές και σημαντικές υποχρεώσεις που αφορούν τη μάθηση (μελέτη, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κτλ), έχουν συντελέσει στην σωματική και πνευματική κόπωση των παιδιών. Γι’ αυτό και η αποχή από όλα τα παραπάνω την καλοκαιρινή περίοδο, κρίνεται απαραίτητη.

Οι νεαροί τερματοφύλακες στην μεταβατική περίοδο, έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία,  τόσο σωματική όσο και πνευματική. Οι προπονητές αλλά και οι γονείς, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους την ανάπτυξη.

Η σωματική ξεκούραση του νεαρού τ/φ, θα τον βοηθήσει να ανακτήσει την χαμένη του ενέργεια και θα επιτρέψει στην αυξητική ορμόνη να πλημμυρίσει τον  οργανισμό του, με πολλαπλά οφέλη για αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των παιδιών, που επιστρέφοντας στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, έχουν μεγάλες σωματοδομικές αλλαγές (ύψος, μυς κτλ). Η φυσική κατάσταση, δεν θα πρέπει να προβληματίζει κανέναν. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για παιχνίδι και οι επιλογές πολλές (κολύμπι, βόλεϊ, ρακέτες κτλ). Όλα αυτά βοηθούν τα παιδιά να είναι πάντα σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά και να εμπλουτίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημά τους με πλουραλισμό νέων ερεθισμάτων.

Η πνευματική ηρεμία είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος στον αθλητισμό, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για παιδιά. Οι νεαροί τ/φ, θα πρέπει να αποφορτιστούν  πλήρως από το άγχος και την πίεση που υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ιδανική περίοδος να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο, εκτός από ποδόσφαιρο. Όλη την αγωνιστική περίοδο, οι τερματοφύλακες δέχονται άπειρα νευρομιυκά ερεθίσματα. Είναι σημαντικό το νευρικό σύστημα των παιδιών να έχει περίοδο ηρεμίας και ανασύνταξης. Απαραίτητη είναι και η σταδιακή προσαρμογή του νευρικού συστήματος, στην ανάπτυξη των περιφερειακών οργάνων (οστά, μυς κτλ)

Αν κάποιοι τερματοφύλακες έχουν την ανάγκη να κάνουν κάτι επιπλέον την μεταβατική περίοδο, η άποψή μου είναι ότι το μόνο που θα πρέπει να δουλέψουν, είναι η βελτίωση της τεχνικής με μικρές εντάσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως γίνεται κατανοητό, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι στους νεαρούς τ/φ δεν πρέπει να φερόμαστε σαν ενήλικες, αλλά σαν τ/φ που δουλεύουν βάση ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, με στόχο την υγεία και την ομαλή προσαρμογή τους, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης τους (προεφηβεία, εφηβεία). Μόνο τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες να χτίσουμε έναν τ/φ πολύ υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της θέσης τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Σχόλια