Ο Κώδικας Ηθικής του Προπονητή κατά την UEFA

WE CARE ABOUT FOOTBALL-ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

1. Υποχρεώσεις προς το παιχνίδι

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να προάγει τις πραγματικές αξίες του αθλήματος του ποδοσφαίρου για να κερδίσει την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό των νέων που θα είναι οι αυριανοί ήρωες, φίλαθλοι και παράγοντες.

2. Να αναπτύσσει τις επαγγελματικές του γνώσεις και να τις βελτιώνει μελετώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

3. Να μοιράζεται την επαγγελματική του γνώση με τους συναδέλφους του, ειδικά με τη νεότερη γενιά και ειδικότερα όταν καλείται να το πράξει (π.χ. επαγγελματικές διασκέψεις, συγγραφή άρθρων, κ.λπ.).

4. Να αναπτύσσει την ικανότητα και απόδοση της ομάδας του με τη διδασκαλία της τεχνικής και της τακτικής οι οποίες – επιπρόσθετα με την επιτυχία – θα κάνουν το ποδόσφαιρο ελκυστικό για τους θεατές.

5. Να προστατεύει το ποδόσφαιρο από όλες τις αρνητικές επιδράσεις.

 

2. Υποχρεώσεις του προπονητή προς την ομάδα και τους παίκτες

Ο προπονητής θα πρέπει:

Σε γενικούς όρους:

1. Να δίνει προτεραιότητα για την ευημερία των παικτών του και του προσωπικού.

2. Να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αναπτυχθεί το αθλητικό, τεχνικό, το επίπεδο τακτικής, κ.λπ., και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της ομάδας του μέσω όλων των επιτρεπομένων μέσων.

3. Να επιμένει ώστε οι παίκτες να κατανοήσουν και να υπακούουν προς τις αρχές της καλής συμπεριφοράς και του «ευ αγωνίζεσθαι»

4. Να αποφεύγει μεθόδους και πρακτικές που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν μακροχρόνια την υγεία και τη φυσική ανάπτυξη των παικτών του.

Ειδικότερα, όταν δουλεύει με νέους παίκτες:

1. Να παρέχει μια αθλητική εμπειρία στα παιδιά που θα τα ενθαρρύνει στη δέσμευση να ασχοληθούν με τη φυσική δραστηριότητα που έχει σχέση με την υγεία τους για όλη τους τη ζωή.

2. Να αποφεύγει να θέτει προσδοκίες σε ένα παιδί τις οποίες δεν έχει τις δυνατότητες να εκπληρώσει .

3. Να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον στους λιγότερο ή περισσότερο ταλαντούχους, να δίνει έμφαση και να επιβραβεύει τα προσωπικά επίπεδα ανάπτυξης και απόκτησης γνώσεων, επιπρόσθετα με την αγωνιστική επιτυχία.

4. Να παρέχει στο νέο και στην οικογένεια του όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορεί, ώστε να είναι ενήμερος για τους πιθανούς κινδύνους και πιθανότητες να φτάσει σε ένα επίπεδο υψηλής απόδοσης.

3. Σεβασμός προς τους νόμους του παιχνιδιού και τους αγωνιστικούς κανόνες.

Το πνεύμα του παιχνιδιού είναι ευθύνη κυρίως των προπονητών και των παικτών, ως εκ τούτου:

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να υπακούει τους Νόμους, κανονισμούς και το πνεύμα του παιχνιδιού και να διδάσκει και τους παίκτες του ανάλογα.

2. Να αποφεύγει προσπάθειες παραποίησης των κανονισμών προς όφελος της ομάδας του.

3. Να μην ανέχεται τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών από τους παίκτες του.

4. Σεβασμός προς τους αντιπάλους

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να είναι πρότυπο συμπεριφοράς προς τους παίκτες του επιδεικνύοντας ευγένεια προς τους αντίπαλους – παίκτες και αρμόδιους.

2. Να διδάσκει στους παίκτες του το πνεύμα «ένας αντίπαλος – όχι ένας εχθρός».

3. Να απέχει από τακτική που θα βασίζεται στο σκληρό παιχνίδι και στον εκφοβισμό των αντιπάλων του.

4. Να αποφεύγει τη χυδαιότητα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με το να κάνει προσβλητικά σχόλια για τους αντιπάλους του.

5. Σεβασμός προς τους παράγοντες του αγώνα

(Διαιτητή, βοηθών διαιτητών, αναπληρωτών, παραγόντων)

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να δείχνει ευγένεια προς τους παράγοντες του αγώνα.

2. Να εκτιμά τις δυσκολίες και φάσεις της διαιτησίας και να αποδέχεται τις αποφάσεις των αρμοδίων με ευγένεια.

3. Να εκτιμά το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι ένας αγώνας μεταξύ δύο ομάδων που διέπεται από ένα συμφωνημένο σύνολο κανονισμών και ότι ο διαιτητής, σαν ένας μεσάζων, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του αγώνα.

6. Υποχρεώσεις προς τους θεατές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες προς τους αντιπροσώπους των ΜΜΕ όταν του ζητηθούν, μέσα στα όρια της προσωπικής του εμπιστευτικότητας.

2. Να συμπεριφέρεται με ένα ακέραιο τρόπο προς τους θεατές και τα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα ή την προκλητικότητα των θεατών ή των ΜΜΕ.

3. Να επιμένει στην αυστηρή αλήθεια και πραγματικότητα όταν δίνει πληροφόρηση.

Τίμιο Παιχνίδι: Παντού και Πάντοτε!

Οι προπονητές κατέχουν θέσεις κλειδιά στην αναγνώριση των κανόνων ηθικής στο ποδόσφαιρο. Η άποψη και η προσέγγιση τους προς την ηθική επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά των παικτών που βρίσκονται κάτω από την επιτήρησή τους. Αναμένεται, ως εκ τούτου, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ηθική πλευρά της συμπεριφοράς τους. Οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες τους οι καθημερινές αποφάσεις και τρόποι δράσης, καθώς επίσης και οι στρατηγικοί τους στόχοι, έχουν ηθικές προεκτάσεις. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των πνευματικών και των συναισθηματικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη βαθιά κατανόηση.

Είναι φυσικό η νίκη να αποτελεί το κύριο μέλημα των προπονητών. Οι κανονισμοί δε συγκρούονται για την αναζήτηση της νίκης. Όμως, απαιτούν από τους προπονητές να αποδεσμεύσουν τους εαυτούς τους από την τάση «να νικήσουν με κάθε μέσο».

Απαιτείται από τους προπονητές μεγάλη ευθύνη όσον αφορά την προπόνηση των νέων. Η υγεία, ασφάλεια, ευημερία και ηθική μόρφωση των νέων αποτελούν την προτεραιότητα, πριν από την εκπλήρωση του στόχου τους ή τη φήμη του συλλόγου, σχολείου, προπονητή ή γονιού.

Πηγή: www.uefa.com

Σχόλια