Αφού πρώτα έβαλε την Ρουμανία στον ποδοσφαιρικό χάρτη όντας ακόμα εν ενεργεία παίκτης, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να δείξει στους συμπατριώτες του, πως πρέπει να λειτουργεί μία ποδοσφαιρική ομάδα…
Όντας ο μεγαλύτερος παίκτης, που έχει βγάλει το ρουμάνικο ποδόσφαιρο, η επιρροή του στην εξέλιξη του αθλήματος στην πατρίδα του ήταν τεράστια και ιδιαίτερα σημαντική. Μιλάμε, άλλωστε, για τον πρώτο και μοναδικό Ρουμάνο ποδοσφαιριστή, που κατόρθωσε να παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.
Με το που τελείωσε την λαμπρή ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 36 ετών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την προπονητική. Πρώτος σταθμός ήταν η εθνική ομάδα της Ρουμανίας το 2001, που έμεινε για πολύ λίγο, και ακολούθησαν οι Μπούρσασπορ (2003-2004), Γαλατάσαραϊ (2004-2005 και 2010-2011), Πολιτέχνικα Τιμισοάρα (2005-2006) και Στεάουα Βουκουρεστίου (2007).
Όταν ολοκληρώθηκε η συνεργασία του στην δεύτερη θητεία του με την Γαλατά, αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεγάλο πρότζεκτ, που είχε ξεκινήσει δυο χρόνια νωρίτερα.
Βλέπετε, ο 54χρονος Ρουμάνος ίδρυσε το 2009 μία από τις πιο σύγχρονες, ακόμα και σήμερα, ακαδημίες ποδοσφαίρου των Βαλκανίων με όνομα “Gheorghe Hagi Football Academy”. Του κόστισε 11εκ. ευρώ από την προσωπική του περιουσία.
Παράλληλα, ίδρυσε και μία ποδοσφαιρική ομάδα για να μπορεί να διοχετεύει κάπου τα ταλέντα της ακαδημίας, όταν αυτά μεγάλωναν. Η δημιουργία της Βιτορούλ Κονστάντα ήταν πλέον γεγονός.
Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ ο Χάτζι ενέταξε και τον γιο του. Ο μικρός Ιάνις είναι μάλιστα το μεγαλύτερο ταλέντο, που έχει βγάλει η ακαδημία του συλλόγου, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση (4εκ. ευρώ σε Γκενκ) στην μικρή χρονικά ιστορία της Βιτορούλ.
Οι πρώτοι τίτλοι δεν άργησαν να έρθουν ούτε για την ακαδημία του σπουδαίου Ρουμάνου ποδοσφαιριστή, αλλά ούτε και για την Βιτορούλ.
Η U17 και η U19 της Ακαδημίας κατέκτησε τρία πρωταθλήματα το 2016, 2018 και 2019. Η Βιτορούλ ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της. Εκεί, έχοντας και τον Γκεόργκε Χάτζι στον πάγκο της από το 2014, κατόρθωσε να κερδίσει το πρωτάθλημα το 2017, καθώς και το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ρουμανίας το 2019.
Στην Ευρώπη η ρουμάνικη ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εδώ και τέσσερις σεζόν, που παίζει στα προκριματικά. Μάλιστα, έχει παίξει και μία φορά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την επόμενη σεζόν της κατάκτησης του πρωταθλήματος, αλλά αποκλείστηκε από το ΑΠΟΕΛ στην παράταση.
Όμως, η μεγάλη επίδραση που έχει το δημιούργημα του Χάτζι στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο δεν φαίνεται τόσο από κει, όσο από τον «κατακλυσμό» των μικρών εθνικών ομάδων της χώρας με παίκτες από την ακαδημία του και την Βιτορούλ.
Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί η φετινή εθνική ομάδα Νέων της Ρουμανίας, που συμμετείχε στο Euro U21, που έλαβε χώρα στην Ιταλία και το Σαν Μαρίνο το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Εκεί, η 23αδα που επέλεξε να πάρει μαζί του ο Μιρέλ Ραντόι, κι έφτασε μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, δηλαδή στην υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ η Ρουμανία, περιλάμβανε 11 παίκτες από την ομάδα της Βιτορούλ. Κοινώς, σχεδόν το 50% της ομάδας (47,8% για την ακρίβεια) ήταν…made by Γκεόργκε Χάτζι.
Έτσι, μέσα σε μόλις δέκα χρόνια, η ακαδημία του, αλλά και η Βιτορούλ έχουν φτάσει να γίνουν βασικοί «αιμοδότες» των μικρών εθνικών ομάδων της Ρουμανίας και να έχουν φυσικά, και μία αξιοσέβαστη «παροχή» παικτών και στην ανδρική ομάδα.
Στην τελευταία αποστολή της εθνικής ομάδας που αντιμετώπισε Ισπανία και Μάλτα στις 5 και 8 του Σεπτέμβρη υπήρχαν τέσσερις παίκτες, που είχαν προέλθει από τα «φυτώρια» του Χάτζι (Μπένζαρ, Ι.Χάτζι, Μαρίν και Σισαλντάου).
Ο Γκεόργκε Χάτζι για μία ακόμα φορά βγαίνει μπροστά και δίνει το παράδειγμα στον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας του για το πώς πρέπει να είναι και να αναπτύσσεται το ποδόσφαιρο στην Ρουμανία. Το θέμα είναι αν θα έχουν οι υπόλοιποι την ικανότητα να αντιληφθούν, αυτό που τόσο εμφανέστατα τους διαλαλεί ο μεγαλύτερος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.