Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και οι ακαδημίες

Σαράντα ημέρες μετά την αποχώρηση του από την προεδρία της ΕΠΟ ο Σοφοκλής Πιλάβιος συνομιλεί με τον Βασίλη Σαμπράκο για όλους και για όλα. Εμείς στο football-academies.gr απομονώσαμε το τέταρτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης που απαντά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις Ακαδημίες.

Με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ασχοληθήκατε όσο θέλατε, όσο του έπρεπε;

Ασχολήθηκα αρκετά. Και το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να μικρύνω την Δ Εθνική των 160 ομάδων. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Δεν ήμουν πρόεδρος Ένωσης και έπρεπε να σεβαστώ την άποψη των προέδρων. Και όλοι ήθελαν την Δ Εθνική να μείνει ως έχει. Στο τελευταίο συμβούλιο με δική μου αρνητική ψήφο είπαν να μην ισχύσει η μείωση των ομάδων επειδή ήταν προεκλογική περίοδος. Όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Αν είναι σε κάθε προεκλογική περίοδο να γυρίζουμε 4 χρόνια πίσω, και τις 96 ομάδες να τις κάνουμε ξανά 140, πετάμε την πρόοδο 4 ετών.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εξέλιξης, ανάπτυξης, αλλά δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αν δεν το παραδώσει η ΕΠΟ στην διοίκηση της ομοσπονδίας.

Το καθεστώς λειτουργίας των ακαδημιών του ποδοσφαίρου. Τις ελέγχει η Ομοσπονδία;

Οι ακαδημίες πρέπει, και έχει αρχίσει αυτό να γίνεται, να λειτουργήσουν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΠΟ. Έχουμε τις ιδιωτικές ακαδημίες και τις ακαδημίες των συλλόγων, ελληνικών και ξένων. Οι ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν στις ακαδημίες των ξένων συλλόγων, πού ανήκουν; Των ιδιωτικών σχολών, πού ανήκουν; Αυτή η δουλειά είναι τεράστια. Πρέπει όλους αυτούς να τους αδειοδοτήσει η ομοσπονδία. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον άλλον να λειτουργεί, αλλά άλλο είναι να λειτουργεί μια ακαδημία με το σήμα της ΕΠΟ κι άλλο χωρίς το σήμα. Η ΕΠΟ πρέπει να βάλει βασικές προδιαγραφές για να δίνει το σήμα της, την «άδεια» της. Και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να εγγράφονται σε ένα σωματείο. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά για το ποδόσφαιρο.

Αυτή η αγορά δρα ανεξέλεγκτα. Ποιος τους ελέγχει; Το πολύ πολύ η ΕΠΟ να κοιτάξει το δίπλωμα του προπονητή, άντε να κάνουν μια βόλτα το υγειονομικό και η εφορία.

Πρέπει να υπάρχει σαφής κανονισμός λειτουργίας. Νόμοι σαφείς. Για να έχουν το σήμα την «άδεια» της ΕΠΟ μόνο όσοι λειτουργούν σωστά.

Δείτε την υπόλοιπη συνέντευξη κάνοντας κλικ ΕΔΩ


Σχόλια