Θεόδωρος Ελευθεριάδης: «Δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα και φιλοσοφία μέσα στις Ακαδημίες»

Για τον ρόλο του στην Εθνική ομάδα και τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής των μεγάλων συλλόγων, μίλησε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συντονιστής των μικρών Εθνικών ομάδων, Θεόδωρος Ελευθεριάδης.

Ο κ.  Ελευθεριάδης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο “Metropolis 95.5” και αναφέρθηκε επίσης, στους νεαρούς ποδοσφαιριστές ομάδων της Θεσσαλονίκης, που ξεχωρίζει από το πρωτάθλημα και για το έργο που γίνεται στην ακαδημία του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το πόστο που έχει στην Εθνική Ομάδα: “Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην ομοσπονδία, είχα βρεθεί από το 2011 μέχρι το 2014, στα 2,5 χρόνια που ο κύριος Φύσσας είχε αναλάβει την U15 στο πλάνο που είχε σχεδιάσει ο Φερνάντο Σάντος. Πλέον έχω έρθει ως συντονιστής των εθνικών ομάδων, από την Νέων μέχρι την U15 που την επανασυστήσαμε από τον Γενάρη και έχουμε κάνει ως τώρα 3 συναντήσεις”.

Για το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα και αν υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό πρωτάθλημα: “Όσον αφορά την ομοσπονδία είναι μια νέα διοίκηση, είμαι ικανοποιημένος με την έως τώρα συνεργασία μου, υπάρχουν άνθρωποί που ενδιαφέρονται για το κομμάτι τις ανάπτυξης των μικτών και των εθνικών ομάδων. Ετοιμάζονται μερικά πλάνα, έχουμε δουλέψει τους τελευταίους 5 μήνες για να δούμε πως θα ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τα καινούρια μας σχέδια γι αυτό το θέμα. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει ταλέντο σε όλες τις θέσεις όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να επιμείνουμε στη βελτίωση των παιδιών, γιατί πολλά παιδιά έμειναν στάσιμα στο παρελθόν, ενώ είχαν ταλέντο. Πρέπει να διατηρήσουμε σε υψηλό το επίπεδο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές”.

Για το αν ξεχωρίζει κάποια παιδιά: “Ο Δημήτρης Πέλκας ξεχώριζε από την Εθνική Νέων, δούλεψε πολύ και αυτός και ο σύλλογος πάνω του. Κατάφερε να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα παρόλο που παίζει στην επίθεση. Η ανάπτυξή του οφείλεται στην προσωπικότητα που έχει ο ποδοσφαιριστής. Επίσης ο Τέλης Καρασαλίδης που ξεκίνησε από την U19 του ΠΑΟΚ που τον είχα δυο χρόνια και ήταν προσωπική μου επιλογή, που μπορεί να μην μπόρεσε να σταθεί στο επίπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ένα παιδί που σπούδασε και παράλληλα έχει παίξει σε ομάδες της Super League. Επιπλέον ο Ανδρέας Γιαννιώτης που ήταν στον Ηρακλή πάρα πολλά χρόνια έχει ξεχωρίσει. Και οι τρεις τους, χαρακτηρίζονται για το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης που διαθέτουν”.

Αξιοποιούνται οι τα Ελληνόπουλα στον ΠΑΟΚ και αν μπορούν να μπολιαστούν στην πρώτη ομάδα: “Όσο μεγαλώνουν τα σχέδια της ομάδας τόσο πιο δύσκολο είναι να φανεί ένας νεαρός παίχτης. Πρέπει να είναι δύο πράγματα παράλληλα σε έναν οργανισμό, αλλά πρέπει να δοθεί έμφαση στις ακαδημίες. Να υπάρχει σοβαρότητα και σχέδιο στην ακαδημία, κάποια στιγμή θα παίξουν νεαροί στην πρώτη ομάδα. Παράδειγμα είναι και του Ρέτσου καθώς χωρίς την συμβολή του κύριου Μαρινάκη και του Μπέντο δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Και ο Δημητρίου είναι μεγάλο ταλέντο, όπως και ο Χατζηδίμπας σε εκείνη την ηλικία. Λύρατζης, Τσαούσης, Γκαργκαλατζίδης και άλλοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Αν δοθεί ο χρόνος στα νεαρά παιδιά τότε μπορούν να διακρυθούν”.

Για το εγχείρημα των Β ομάδων: “Δεν υφίσταται ρεαλιστικά ένα τέτοιο σχέδιο, πολλές ΠΑΕ είναι δισταχτικές. Επειδή ορισμένες ομάδες έχουν αυτήν την δυνατότητα δεν σημαίνει ότι βρίσκει σύμφωνες και τις άλλες ΠΑΕ. Ίσως με κάποιον νόμο στο μέλλον με κάποιον τρόπο να μπορεί να συμμετέχει μια τέτοια ομάδα στην Football League. Θα βοηθούσε κάτι τέτοιο. Το παράδειγμα του Κισσαμικού όπου έπαιξαν πολλά παιδία του Ολυμπιακού. Αυτήν την στιγμή πρέπει οι αρμόδιοι να αποφασίσουν ποια παιδία έχουν τις περισσότερες δυνατότητες και να συμμετέχουν στην προετοιμασία των ομάδων και στην συνέχεια να βρουν χώρο στην πρώτη ομάδα. Όπως έγινε με τους Πέλκα και Κουλούρη“.

Για το τι λείπει από τα τμήματα υποδομής των μεγάλων ομάδων στην Ελλάδα: “Ο Ολυμπιακός έχει υποδομές σε υψηλό επίπεδο και αυτό το αθλητικό κέντρο είναι ένας σημαντικός τρόπος και εύχομαι στις ομάδες τις Θεσσαλονίκης και στον ΠΑΟΚ που έχει την οικονομική δυνατότητα να φτιάξει ένα πλήρες αθλητικό κέντρο. Το δεύτερο που λείπει είναι ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα και φιλοσοφία μέσα στις ακαδημίες που να την ακολουθούμε για χρόνια”.

Για τον Ισπανό τεχνικό ακαδημιών του ΠΑΟΚ: “Τον έχω γνωρίσει, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που έχει ασχοληθεί σε υψηλό επίπεδο. Είναι καλή επιλογή, ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει να βρίσκεται σε επίπεδο να φέρνει ανθρώπους από το εξωτερικό, όπως κάνει και ο Ολυμπιακός. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει διαθέσει μεγάλο μπάτζετ και έχει δώσει έμφαση στο κομμάτι των ακαδημιών. Αν συμπεριλάβουμε και την U20 του Πάμπλο Γκαρσία όπου τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην φιλοσοφία του προπονητή τους, τότε θα μπορέσει να έχει επιτυχία η ακαδημία του ΠΑΟΚ”.

Σχόλια