ΘΕΛΩ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε ένα θεαματικό ποδόσφαιρο και μπράβο σε αυτούς που επινόησαν κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους κανόνες, άρχισαν να δημιουργούνται τα συστήματα και οι τακτικές, προσφέροντας μας από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, απίστευτες συγκινήσεις!

Το ποδόσφαιρο συνεχώς εξελίσσεται, αλλά δυστυχώς εξελίσσονται και οι σκοπιμότητες για το αποτέλεσμα, οι οποίες είναι εμπόδιο στο θέαμα που περιμένει ο κόσμος να χαρεί!

Δεν νομίζω κάποιος που θεωρείται ΦΙΛΑΘΛΟΣ, να είναι ικανοποιημένος, βλέποντας π.χ. τον ημιτελικό του τσάμπιονς λινγκ, όπου ενώ η μια ομάδα, έχει ασφυκτική πίεση και 80%  κατοχή , τελικά να προκρίνεται η άλλη! Με συγχωρείτε, αλλά δεν αποτελεί συγκίνηση ή θαυμασμό η νίκη με αντιποδόσφαιρο!

Όταν μια ομάδα, παίζει με διπλή και τριπλή ζώνη άμυνας και ¨τοποθετεί¨ ένα πούλμαν μπροστά από την εστία ή μάλλον, ολόκληρο το ΚΤΕΛ, φυσιολογικό είναι, η μπάλα να μην μπει στα δίχτυα ποτέ και στην μοναδική αντεπίθεση, να πανηγυρίζει και την πρόκριση!

Αν αυτό για κάποιους, θεωρείται η «ομορφιά του ποδοσφαίρου», επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, εγώ αυτό το ονομάζω, ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ! Πιστεύω λοιπόν, ότι η ομάδα που λέγεται ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, κατάφερε μετά από, δεν ξέρω κι΄ εγώ, πόσα χρόνια, να προσφέρει σε εχθρούς και φίλους, το «τέλειο ποδόσφαιρο» και δυστυχώς, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του, είναι να το «σκοτώσεις!» και γι΄ αυτό το λόγο, επιστρατεύτηκε, το ΑΝΤΙΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Το καλύτερο «φάρμακο» λοιπόν, θεωρώ ότι θα ήταν, κάποιες «αναρχικές» αλλαγές των κανονισμών του ποδοσφαίρου! Κάποιες αλλαγές, που θα μας προσφέρουν περισσότερα γκολ, καταρρίπτοντας τα ήδη υπάρχοντα συστήματα και τακτικές, κάνοντας τους ειδικούς να προβληματίζονται!

Σαν πρώτη αλλαγή, θα οριοθετούσα διαφορετικά την περιοχή του τερματοφύλακα. Μικραίνοντας τη μικρή του περιοχή , που στην ουσία δεν παίζει κάποιο ρόλο, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο μικρή, όπως, 1,5 μέτρο πλάγια από το δοκάρι και 4 μέτρα κάθετα προς αυτό.

Η μεγάλη περιοχή να μικρύνει και από τα 15 μέτρα που είναι, να γίνει στα 12!. Επίσης θα έδινα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον τερματοφύλακα, δίνοντας του το δικαίωμα πλέον, να βγαίνει εκτός περιοχής και να αποκρούει ή να διώχνει (χωρίς να μπλοκάρει) την μπάλα με τα χέρια, μέχρι τη γραμμή της σέντρας! Τα ελεύθερα άουτ, να τα εκτελεί από την γραμμή της μεγάλης περιοχής και όχι από την μικρή. Να παραμείνουν τα 7sec, ως χρονικό όριο που θα κρατά την μπάλα μες΄ την περιοχή και στη συνέχεια να διώχνει!

Θα μου πείτε τώρα ,τι κερδίζουμε με αυτό ? φαινομενικά ο Τ/Φ, απελευθερώνεται και έχει πιο ενεργό ρόλο στην τακτική της ομάδας του, στην ουσία όμως, αυτομάτως αυτή η ελευθερία θα τον κάνει πιο επιρρεπή στα λάθη, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Όσον αφορά την μείωση των διαστάσεων της μεγάλης περιοχής, αυτό θα το έκανα:

α) για να ελαττώσω τις «παραμυθένιες» προσπάθειες για πέναλτυ, διότι θεωρώ άδικο για τον αμυντικό, να τρέμει να μαρκάρει τον αντίπαλο, ο οποίος έχει την δυνατότητα με 3 – 4 βήματα, από το πλάγιο άουτ να μπαίνει μέσα στην περιοχή και

β) μικραίνοντας την περιοχή και οι αμυντικοί θα φοβούνται τα μαρκαρίσματα, τόσο εντός όσο και εκτός αυτής, υπό το φόβο της πολύ κοντινής απόστασης πλέον των φάουλ και μάλιστα όταν αυτά θα εκτελούνται (όπως αναλύω πιο κάτω), χωρίς τείχος!

Σαν δεύτερη αλλαγή, θα καθιέρωνα επιτέλους, τα πλάγια άουτ με τα πόδια, με υποχρεωτική εκτέλεση, (γέμισμα) και παρουσία συμπαίκτη και αντιπάλου, πέραν των 10 μέτρων, ελαχιστοποιώντας τις κοντινές εναλλαγές για καθυστέρηση! Ποδόσφαιρο παίζουμε, ήμαρτον! Αυτή η αλλαγή βέβαια, θα φέρει επανάσταση στις τάξεις των προπονητών και έναν έξτρα πονοκέφαλο, στις άμυνες και στους τερματοφύλακες!

Όλα τα πλάγια πλέον θα είναι σαν φάουλ, φέρνοντας συχνά πολύ κόσμο στην αντίπαλη περιοχή, ξεκλειδώνοντας σε μεγάλο βαθμό, όλες τις αμυντικές τακτικές, όπως και τις εκνευριστικές και αντιποδοσφαιρικές, διπλές και τριπλές ζώνες άμυνας!

Τι κερδίζουμε με αυτή την αλλαγή? Μα φυσικά περισσότερες φάσεις μέσα στις αντίπαλες περιοχές, άρα και περισσότερα γκολ, να ξεφύγουμε επιτέλους, από τα 0-0 και 1-1!

Επόμενη αλλαγή και σε συνδυασμό με τις 2 προηγούμενες, ΟΛΑ τα φάουλ, να εκτελούνται ΧΩΡΙΣ  ΤΕΙΧΟΣ και οι πιο κοντινοί παίκτες, να βρίσκονται σε απόσταση, άνω των 10 μέτρων, είτε το φάουλ είναι στην γραμμή της μεγάλης περιοχής, είτε του πλαγίου άουτ! Εάν ο αντίπαλος επιθυμεί να τοποθετήσει τείχος στα 10 μέτρα, αυτό θα αποτελείται, ΜΟΝΟ από 2 παίκτες!

Τι κερδίζουμε με αυτή την αλλαγή ? Από την στιγμή που η μεγάλη περιοχή μειώνεται στα 12 μέτρα, φανταστείτε πόσο θα σκέφτονται να κάνουν φάουλ οι αντίπαλοι, στο ύψος ή κοντά στην μεγάλη περιοχή! Άρα, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, περισσότερα σουτ και φυσικά περισσότερα γκολ!

Η επόμενη πρόταση είναι, τέλος η ΠΑΡΑΤΑΣΗ! Εκτός του ότι είναι κουραστικό το έξτρα μισάωρο, σπάνια βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο και η καταπόνηση αναγκάζει τους ποδοσφαιριστές, να καθυστερούν μοιρολατρικά, περιμένοντας να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Το χειρότερο βέβαια είναι, ότι στην παράταση οδηγούνται συνήθως, αγώνες κυπέλου ή τελικοί και ημιτελικοί, διαφόρων διοργανώσεων, οι οποίοι φυσικά διεξάγονται στο τέλος της κάθε σαιζόν, όπου οι ποδοσφαιριστές είναι πλήρως φορτισμένοι προπονητικά, όταν καθ΄ όλη την διάρκεια των εβδομαδιαίων προπονητικών μονάδων, δέχονται την πίεση που χρειάζεται, για να μπορούν να αποδώσουν το 100% του 90λέπτου που έχουν μπροστά τους, στους αγώνες του πρωταθλήματος.

Η εξτρα καταπόνηση της παράτασης, εκτός του ότι επιβαρύνει αρνητικά το μυικό σύστημα του αθλητή, ¨τσαλακώνει¨ και την όμορφη εικόνα του, βλέποντας τον να ¨γονατίζει¨ από τις κράμπες, ή να αγκομαχά ώσπου να δώσει μια πάσα, με αποτέλεσμα να φθάνουμε στην διαδικασία των πέναλτυ, όπου εκεί πλέον, εκτός από σωματικά οι παίκτες, έχουν ¨τελειώσει¨ και ψυχολογικά και έτσι εκτίθενται στο φίλαθλο κοινό, όταν μια τυχόν άστοχη εκτέλεση, αποβεί μοιραία για την ομάδα του!

Γι΄ αυτό επιμένω, ΤΕΛΟΣ η παράταση και μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, να πηγαίνουμε απ΄ ευθείας στα πέναλτυ, φρέσκοι – φρέσκοι και χωρίς δικαιολογίες κούρασης και ψυχολογικής επιφόρτισης!

Η επόμενη αλλαγή που προτείνω, αφορά κυρίως το αγαπημένο μου Ερασιτεχνικό, στο οποίο θα επέτρεπα να είναι 4 αντί για 3 οι αλλαγές! Κι΄ αυτό, διότι απλά το λέει η λέξη, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ! Εκεί αγωνίζονται παιδιά που διαβάζουν και πηγαίνουν φροντιστήρια, παιδιά που δίνουν εξετάσεις, άντρες που δουλεύουν στο μεροκάματο και οικογενειάρχες που έχουν μείνει άνεργοι!

Όλοι αυτοί οι παραπάνω παίκτες – ήρωες, ακολουθούν ένα ιδιαίτερα βαρύ προπονητικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, να μην τους αφήνουν να αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους και με όπλο τον εγωισμό, προσπαθούν να ανταποκριθούν στα αγωνιστικά τους καθήκοντα, οπότε θεωρώ ότι δεν θα ήταν παράλογη, μια ακόμα αλλαγή!

Η επόμενη αλλαγή που θα πρότεινα, είναι μάλλον πιο κοντά, από όσες ¨φαντάζομαι¨ ότι μπορεί να γίνουν. Είναι αυτή με τους γηγενείς παίκτες. Δεν ξέρω πόσους τελικά θα επιβάλει η ΦΙΦΑ, αλλά εγώ προσωπικά, θα ήθελα να βλέπω 8 ΈΛΛΗΝΕΣ, τουλάχιστον στην 11άδα, εκ των οποίων ΕΝΑΣ ή ΔΥΟ, να είναι κάτω των 20!

Τι κερδίζουμε με τα παραπάνω ?    ΤΑ  ΠΑΝΤΑ!!! Κατ΄ αρχήν ξαναζωντανεύει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΨΥΧΗ, που για τους χι ή ψι λόγους την έχουμε κρυμμένη, επίσης, θα χτίσουμε επιτέλους μια ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ αντάξια της ψυχής μας, με παρελθόν, παρόν και μέλλον! Και όσο για τους έναν ή δυο κάτω των 20, είναι για να αναγκαστούν εντέλει, ΟΛΕΣ οι Επαγγελματικές ομάδες, να έχουν καρποφόρες Ακαδημίες και όχι μετά τα 17, να ¨πετούν¨ τα παιδιά δεξιά και αριστερά!

Καιρό τώρα ακούμε για κάποιες αλλαγές που σκέφτεται η κυρά – ουέφα να κάνει και προκοπή δεν βλέπουμε! Στα σχέδια λέει είναι, να τοποθετήσουν ¨μικροτσίπ¨ στην μπάλα, για να τους ¨λέει¨ η μπάλα , αν πέρασε τη γραμμή ή όχι.

Η μπάλα κύριοι, είναι γένους θυληκού και άμα θέλει να κάνει την πουτανιά, θα την κάνει ο κόσμος να χαλάσει και δεν πρόκειται να την σταματήσει ένα ¨τσιπάκι¨!

Και σε ποιες μπάλες παρακαλώ θα βάλετε τσιπάκια ? στις μπάλες που θα παίζονται αγώνες υψηλού επιπέδου, τσάμπιονς λίγκ και βάλε? ή σούπερ λίγκα? οι υπόλοιποι κατούρησαν στο πηγάδι? ή μήπως θα γεμίσετε με ¨τσιπάκια¨ συγκεκριμένες μπάλες, για συγκεκριμένους αγώνες ?

Κύριοι της ΟΥΕΦΑ, έχετε ακούσει για μια περιοχή που λέγεται ΑΓΙΑ  ΒΑΡΒΑΡΑ (μεγάλη η χάρη της)? Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι με το που θα ακουμπήσετε στο γήπεδο, την ¨τσιπόμπαλα¨ που σχεδιάζετε, σε 2 μέρες θα σας φέρω 10 ίδιες, με ταινία γνησιότητας και 5ετή εγγύηση και μάλιστα θα την προγραμματίσω να ¨σφυρίζει¨ γκολ, δυο, δέκα ή και τριάντα μέτρα πριν περάσει την εστία! Εκεί να δείτε γλέντια!

Το ποδόσφαιρο κύριοι, χρειάζεται ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ αλλαγές ΟΧΙ ΦΛΩΡΙΚΕΣ και τις χρειάζεται ΤΩΡΑ! Πολλοί μπορεί να διαφωνούν, με κάποια ή ΟΛΑ από τα παραπάνω, αλλά ¨σπάω¨ το κεφάλι μου καθημερινά, να σκεφθώ τρόπους που θα έκαναν το ομορφότερο άθλημα του κόσμου, ακόμη ομορφότερο, μακριά από σκοπιμότητες, καθυστερήσεις φασαρίες και άλλα πολλά που μας απομακρύνουν από τα γήπεδα!

Του Τάκη Γιαννόπουλου
Προπονητή της εφηβικής ομάδας του Πανερυθραϊκού

Οι απόψεις που εκφράζονται από κάθε συνεργάτη ή αρθρογράφο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο όσους τιςδιατυπώνουν. Αυτές οι απόψεις, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βρίσκουν σύμφωνο το footballacademies.gr

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας του football-academies.gr και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε  like στη σελίδα Football-Academies

Σχόλια