Θέλεις να μάθεις μπάλα; Διάβασέ το!

Του Βασίλη Σαμπράκου

Σε μια από τις πιο δυναμικές συζητήσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτές που εξελίσσονται διαχρονικά από τους σκεπτικιστές και τους σοφούς του αθλήματος, διατυπωνόταν κατ’ επανάληψη η άποψη περί της ανάγκης να προέκυπτε ένα εργαλείο που θα μετρούσε την τεχνική κατάρτιση του πιτσιρικά από το πρώτο διάστημα της επαφής του με το άθλημα και θα βοηθούσε τα μικρά παιδιά να βελτιώσουν την τεχνική τους μέσα από μεθοδική δουλειά.

Ήταν αμέτρητοι οι προπονητές ποδοσφαίρου, από αυτούς που συνάντησα στη διαδρομή της τελευταίας 20ετίας, που γύριζαν το κεφάλι προς τον ουρανό και ζητούσαν από τον θεό του ποδοσφαίρου να τους παραδώσει αυτό το εργαλείο.

Ήταν περισσότεροι οι ποδοσφαιριστές που συνάντησα, οι οποίοι βελτίωσαν μόνο εμπειρικά, σαν αυτοδίδακτοι, την τεχνική τους, κλέβοντας μυστικά από τους μεγαλύτερους ή ανακαλύπτοντας ασκήσεις μέσα από πειραματισμούς στις προπονήσεις.

Όλα αυτά πέρασαν σαν φιλμ από το κεφάλι μου όταν πρωτοσυνάντησα το isoccer, ένα επιστημονικό προπονητικό πρόγραμμα ανάπτυξης της τεχνικής, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές ηλικίας 4 έως 18 ετών. Ένα εργαλείο, το οποίο προέκυψε μέσα από μια πολυετή έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford, για την οποία εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν προπονητές, ποδοσφαιριστές, αναπτυξιακοί παιδοψυχολόγοι και επιστήμονες πληροφορικής.

{youtube width=”615″ height=”420″}48D8ImuxDsU{/youtube}

Αυτό το εργαλείο είναι το πρώτο σύστημα αντικειμενικής ανάδειξης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που έπεσε ποτέ στα χέρια μου. Μετρά και αξιολογεί λεπτομερώς, με ακρίβεια, το επίπεδο τεχνικής του ποδοσφαιριστή μέσα από 16 απλές ασκήσεις με τη μπάλα. Ορίζει την τεχνική με νούμερα, με δείκτες, και δίνει αυτόματα τη δυνατότητα στον ποδοσφαιριστή να δουλέψει στοχευμένα, μέσα από ένα ανεξάντλητο βιντεοσκοπημένο ασκησιολόγιο πολύ υψηλής παραγωγής, για να βελτιώσει την τεχνική του.

Ένα online εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας, με site και εφαρμογές για ipad, iphone android κλπ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να παρακολουθούν μέσα από αναλυτικές αναφορές την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, αλλά και να συγκρίνουν τους παίκτες μέσα από την έρευνα σε μια μεγάλη βάση, η οποία διαρκώς μεγαλώνει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, για πρώτη φορά στη ζωή του ποδοσφαίρου, οι τεχνίτες επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια, αφού αξιολογούνται όλοι με την ίδια μέθοδο και συγκρίνονται με συνομήλικους παίκτες σε εθνικό, αλλά και διεθνές, έως και παγκόσμιο επίπεδο.

{youtube width=”615″ height=”420″}iZ-tsWqH2ZU{/youtube}

Αυτό το οnline εργαλείο είναι ένα ζωντανό, δυναμικό εγχειρίδιο βελτίωσης της τεχνικής. Έχει ήδη περισσότερες από 500 βιντεοσκοπημένες ασκήσεις, χωρισμένες ανά τεχνική κατηγορία και επίπεδο δυσκολίας, ανάλογα με την ηλικία του εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή. Και επειδή λειτουργεί με προδιαγραφές που δίνουν δυνατότητα επικοινωνίας, δίνει την ευκαιρία σε προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και ποδοσφαιριστές να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσα από αυτό, να διαμορφώνουν προγράμματα και να ανταλλάσουν ασκήσεις. Κάπως έτσι, ένας προπονητής παρακολουθεί την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή καθημερινά, ακόμη και αν βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Το isoccer κατακτά ήδη τις ΗΠΑ, όπου έχει εγγεγραμμένους χρήστες που ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες. Έχει εξαπλωθεί ήδη σε 26 χώρες. Η Ελλάδα το ανακαλύπτει εδώ και περίπου έναν χρόνο, με θεαματικά αποτελέσματα. Όλες οι Αξιολογήσεις που γίνονται στην Ελλάδα καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του iSoccer, και όταν το δείγμα θα έχει στατιστική βαρύτητα θα υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης ποδοσφαιριστών με συνομήλικούς τους από τον ίδιο νομό και από όλη τη χώρα. Το εγχείρημα αυτό έχει ονομαστεί Πρόγραμμα Εθνικής Αξιολόγησης  και βασίζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εξελίσσεται στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

{youtube width=”615″ height=”420″}r-ayARkuX0w{/youtube}

Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο; Ήδη μια σειρά από ακαδημίες, αλλά και αρκετοί σύλλογοι έχουν αρχίσει να το παρέχουν στα μικρά παιδιά. Αυτή την εποχή το isoccer διοργανώνει στην Ελλάδα μια σειρά από camps, με ανοιχτή συμμετοχή, για να μετρήσει την τεχνική των πιτσιρικάδων. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιοκτήτες ομάδων, προέδρους συλλόγων, ιδιοκτήτες ακαδημιών. Φτάνει να απευθύνεται και σε προπονητές που εξελίσσονται σε personal  trainers των ποδοσφαιριστών, αλλά και στους ίδιους τους παίκτες ή τους γονείς τους, που αναζητούν καλύτερη ποδοσφαιρική εκπαίδευση.

Όχι, το πρόγραμμα δεν σε κάνει Μέσι. Σου κάνει όμως μια πολύ μεγάλη χάρη: σου δείχνει τον καθρέφτη της τεχνικής σου, σου δείχνει και τον δρόμο για να βελτιωθείς, την ίδια στιγμή που σε βοηθά να αναδειχθείς, αφού η εξέλιξή σου γίνεται αντικείμενο παρατήρησης όλης της αγοράς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ναι, αν το είχαμε αυτό το εργαλείο νωρίτερα στα χέρια μας, θα είχαν χαθεί λιγότερα ταλέντα, θα είχαν αναδειχθεί περισσότερα, θα είχαμε εκπαιδευτεί, ποδοσφαιρικά, πολύ καλύτερα σαν έθνος. Το σχολείο του ποδοσφαίρου δεν είχε ποτέ ένα τόσο έξυπνο και δυναμικό βοήθημα, ένα τόσο ζωντανό και ακριβές εγχειρίδιο για να διδάξει την τεχνική.

Ο Έλληνας πιτσιρικάς έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ να εκπαιδευτεί τεχνικά στο ποδόσφαιρο.

Του Βασίλη Σαμπράκου από το theinsiders.gr

Σχόλια