Θα δημιουργηθούν β’ ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης μίλησε για τη δημιουργία β’ ομάδων στο ελληνικό ποδόσφαιρο τονίζοντας πως θα λυθούν πολλά προβλήματα, όπως αυτό με τους πολλούς δανεικούς.

Σωτήριο θα είναι το μέτρο αν υλοποιηθεί, τόσο για τις ομάδες που δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν άλλους συλλόγους για να δώσουν δανεικούς τους ποδοσφαιριστές τους πάνω από 20 χρονών, όσο και για τους ποδοσφαιριστές που θα βρίσκουν εύκολα στέγη όταν ηλικιακά δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην ομάδα Κ20.

Αναλυτικά όσα είπε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο Γιάννης Μώραλης για:

-την πρόταση για δημιουργία β’ ομάδων: «Είχε τεθεί πάλι από τις μεγάλες ομάδες πέρσι αυτό το θέμα, γιατί έχουμε ορισμένες ιδιαιτερότητες στο ελληνικό πρωτάθλημα».

-τα κέρδη που μπορούν να υπάρχουν από αυτό: «Έχουμε διαφορές μεταξύ Super League και Football League, έχουμε ομάδες Νέων και ομάδες με μεγάλο ρόστερ. Με τη δημιουργία δεύτερων ομάδων θα λυθούν πολλά προβλήματα, όπως αυτό με τους πολλούς δανεικούς. Αν ένας παίκτης 20 ετών διακρίνεται, είναι δύσκολο να παίξει κατευθείαν στη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ ή του Παναθηναϊκού. Μετά οι ομάδες είτε τους δίνουν δανεικούς είτε τους αποδεσμεύουν. Δεν έχουμε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα στη Football League συνολικά, αν και υπάρχουν κάποιες δυνατές ομάδες. Με τη δημιουργία β’ ομάδων αυτά μπορούν να λυθούν ή να βελτιωθούν. Η σκέψη μας ήταν να μπουν αυτές οι ομάδες στη Γ’ Εθνική και να μπορούν να παίξουν μέχρι τη Β’, αλλά αν μην μπορούν να παίξουν στην ίδια κατηγορία με την πρώτη ομάδα. Με την κατάργηση της Γ’ Εθνικής ως επαγγελματικής είναι λίγο δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη Football League. Αν υπήρχε στην κατηγορία αυτή Ολυμπιακός Β’, Παναθηναϊκός Β’, ΠΑΟΚ Β’ κλπ., θα ήταν κερδισμένοι όλοι».

-τις επόμενες κινήσεις: «Αποφασίσαμε να γίνει μια επιτροπή που θα μιλήσει με την ΕΠΟ, την Πολιτεία και θα δουν τι αλλαγές χρειάζονται στον ΚΑΠ και το νόμο. Θα κοιτάξουμε να ενεργήσουμε γρήγορα, θα μιλήσουμε άμεσα με την ομοσπονδία, θα δούμε αν μπορεί να υλοποιηθεί, πότε μπορεί να γίνει αυτό και τι απαιτείται. Ξέρουμε πώς λειτουργούν τα άλλα μοντέλα στο εξωτερικό και θα δούμε αν μπορούμε να το υλοποιήσουμε εδώ. Θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον και των ομάδων και των ποδοσφαιριστών. Είμαι επιφυλακτικός γιατί σε πιο απλά πράγματα καθυστερούμε να πάρουμε αποφάσεις, πόσω μάλλον σε πιο σύνθετα όπως αυτά. Παρ’ όλα αυτά είναι μια άσκηση που θέλουμε να την κάνουμε».

-τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν: «Το πρόβλημα είναι ότι πάντα μπαίνουμε σε περίεργες σκέψεις στη χώρα αυτή που ζούμε. Σκεφτείτε π.χ. ότι η β’ ομάδα του Ολυμπιακού μπορεί να είναι πρώτη στη Football League και να λένε μετά ότι ρυθμίζει ποιος θα ανέβει στη Super League. Αν δεν ξεφύγουμε από αυτή τη λογική τουλάχιστον σε ένα βαθμό, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα».

Ταύτιση «αιωνίων» για Β’ ομάδες

Ο Ολυμπιακός έστειλε επίσημη πρόταση στη Σούπερ Λιγκ για τη δημιουργία Β’ ομάδων, η οποία όπως φαίνεται βρίσκει σύμφωνο και τον Παναθηναϊκό.

Το ισπανικό μοντέλο θέλουν να ακολουθηθεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα οι «μεγάλοι» της Λίγκας, ώστε να σβηστούν οριστικά οι «σκιές» για τον δανεισμό παικτών. Το θέμα της δημιουργίας Β’ ομάδων οι οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν στα εθνικά πρωταθλήματα και πάντα σε χαμηλότερη κατηγορία από την πρώτη, έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν και στην αποστολή επίσημης πρότασης στη διοργανώτρια Αρχή.

Έπειτα από πολλά χρόνια μάλιστα υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στους δύο «αιωνίους», αφού σύμφωνα με το «Goal» και ο Παναθηναϊκός είναι υπέρμαχος της συγκεκριμένης πρότασης, όπως βέβαια και οι άλλες ομάδες της Λίγκας, με τους «πράσινους» μάλιστα (μαζί με Ξάνθη κι Ατρόμητο) να είναι από εκείνους που την υπερθεμάτισαν. Αυτό πάντως για να συμβεί, θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του πρωταθλήματος και να υπάρξει νέα τροπολογία στον αθλητικό νόμο.


Σχόλια