ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ – ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

Του Δημήτρη Κρυωνά*

Ένας παίκτης ντυμένος διαφορετικά από τους άλλους δέκα, ένας ποδοσφαιριστής που φοράει γάντια ακόμα και όταν δεν κάνει κρύο, ο μόνος από τους έντεκα μίας ομάδος, που επιτρέπεται να πιάνει τη μπάλα με τα χέρια όταν η μπάλα παίζει εντός παιδιάς.

Κάποιοι μόνο από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η θέση του τερματοφύλακα είναι ξεχωριστή.

Δεν είναι μόνο η διαφορετική προπόνηση σε σχέση με τους άλλους ποδοσφαιριστές, ούτε και η απαραίτητη παρουσία προπονητή τερματοφυλάκων. Είναι και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που απαιτείται από έναν ποδοσφαιριστή ώστε να αγωνιστεί ως τερματοφύλακας.

Η ψυχολογική πίεση που του ασκείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι τόσο υψηλή, ώστε ενώ τα τρεξίματα του και οι τεχνικές του ενέργειες είναι κατά πολύ λιγότερα από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, οι ενεργειακές του δαπάνες είναι εξίσου υπολογίσιμες.

Αν έχεις αγωνισθεί ως τερματοφύλακας έστω και σε ένα παιχνίδι, μπορείς να καταλάβεις την κόπωση μετά από αυτό, αν και ουσιαστικά δεν έχεις τρέξει παρά μόνο το 1/3 της χιλιομετρικής απόστασης που κατά μέσο όρο διανύει ένας ποδοσφαιριστής της άμυνας, της μεσαίας γραμμής (κυρίως), ή της επίθεσης.

Η επερχόμενη αυτή κόπωση οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και αν θα θέλαμε να της δώσουμε μία ονομασία, αυτή θα ήταν, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ.

Οι σφύξεις ανά λεπτό ενός τερματοφύλακα είναι και αυτές λιγότερες, αν αναλογιστούμε πως λιγότερα είναι και τα τρεξίματα. Αυτό αυτομάτως αποτελεί πλεονέκτημα, καθότι οι σωστές και καίριες αποφάσεις ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (χαρακτηριστικό αλλά και ζητούμενο), θα ξεχωρίσει στην ουσία έναν μέτριο από έναν καλό τερματοφύλακα.

Οι μειωμένοι καρδιακοί παλμοί δίνουν επίσης το πλεονέκτημα στον τερματοφύλακα να οργανώσει ψύχραιμα την άμυνα του, να συμβουλεύσει ουσιαστικά τους αμυνόμενους, αλλά και να προβλέψει την εξέλιξη μιας φάσης.

* Ο Δημήτρης Κρυωνάς γεννήθηκε το 1977. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα ποδόσφαιρο και κάτοχος διπλώματος προπονητικής UEFA B. Έχει αγωνιστεί ως τερματοφύλακας σε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σωματεία, ενώ από το 1996 εργάζεται ως προπονητής. Από το 2010 είναι προπονητής τερματοφυλάκων των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Δημήτρης Κρυωνάς διατηρεί το blog: http://krionasdimitrios.blogspot.gr/

Σχόλια