του Τάκη Κεφάλα
Φτάνουμε λοιπόν στο τέλος της μιας πλούσιας, αλλά και τρελής εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και επειδή εμείς δεν έχουμε ειδικά καθεστώτα με τις πρώην αποικίες μας, βλέπε Πορτογαλία, ήρθε επιτέλους η ώρα του Έλληνα ποδοσφαιριστή.
Η ενασχόληση των καλών προπονητών θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανά την επικράτεια στους νεαρούς γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Οι σύλλογοι θα κτίζουν σε στέρεα θεμέλια όταν:
– επιλέγουν τον καλύτερο προπονητή του team τους, για τα τμήματα υποδομής,
– εμπλέκουν τους γονείς, στα διοικητικά των υγιών συλλόγων,
– επικοινωνούν και κοινοποιούν τις προθέσεις και τα μελλοντικά τους βήματα με καθημερινή επαφή προς τους γονείς, καθιστώντας τους κοινωνούς και συμμέτοχους της όλης προσπάθειας,
– δημιουργούν οικογενειακό περιβάλλον και καλούν συχνά πυκνά στο γήπεδο όλους τους φίλους και τους γείτονες του συλλόγου,
– κοινοποιούν, σε μηνιαία βάση, σε όλους τους εμπλεκομένους, τα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου.
Οι ξενόφερτοι μισθοφόροι δεν προσδίδουν τίποτα παραπάνω από τους νεαρούς Έλληνες, οι οποίοι και ταλέντο έχουν και αγάπη για το σύλλογο, που τους μεγάλωσε και γνωρίζουν την πραγματικότητα, που θα ζει η χώρα και κατά συνέπεια και το ποδόσφαιρό μας. Έτσι σε λίγα χρόνια θα μπορεί ο ομοσπονδιακός προπονητής να επιλέγει με ευκολία τη στελέχωση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξουμε. Το σύστημα παραγωγής γηγενών παικτών να λειτουργεί ΠΑΝΤΑ σε χαμηλό προφίλ, για να μην εκθρέψει “καβαλημένους” παίκτες. Οι προπονητές που θα επιλέγονται, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι παιδαγωγοί. Πρώτα θα μάθεις να περιμένεις τη σειρά σου και ύστερα θα γίνεις παικταράς.
Τώρα θα μου πείτε που γίνονται αυτά, ίσως σε κοινωνία αγγέλων. Γι αυτό σας μιλώ για ευκαιρία της χώρας και του ποδοσφαίρου μας. Ας βγάλουμε από την καθημερινότητά μας και το λεξιλόγιο μας το “λαμόγια”, “εύκολα”, “αναξιοκρατία”, για να προχωρήσουμε μπροστά και να μην παρακολουθούμε μια ζωή τις εξελίξεις.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, πηγή για δημιουργία και άντληση ταλέντων είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που θα λειτουργήσει πλέον αναγκαστικά σε επίπεδο γειτονιάς ή πόλης, αλλά εφόσον τώρα γνωρίζουμε την εξέλιξη σε πολλούς τομείς θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για τη επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και εννοώ:
- την εκμετάλλευση του διαδικτύου, για άντληση πληροφοριών
- την εκμετάλλευση – αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων
- τη δραστηριοποίηση νέων άφθαρτων ανθρώπων στο χώρο του ποδοσφαίρου
- την εθελοντική προσφορά, ελέγχοντας όμως και την λειτουργία της
Όλη αυτή η προσαρμογή θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα που είμαι σίγουρος ότι θα μας κάνει περήφανους και αισιόδοξους για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ας μην χάσουμε την ευκαιρία.