“ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ”

Για κάποια σωματεία, τέτοιου είδους συναντήσεις, ίσως να μην έχουν κανένα απολύτως νόημα, γιατί απλά, ΠΟΤΕ δεν κάνουν τέτοιες συναντήσεις!

Για τα σωματεία όμως, που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την αγωνιστική πρόοδο των παιδιών, αλλά και για το ¨κοινωνικό δέσιμο¨ ομάδας και οικογένειας, οι συναντήσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Δεν μιλώ βέβαια για τα έκτακτα ραντεβού, μεταξύ προπονητή – γονιού ή Διευθυντή Ακαδημίας με γονιό, μιλάω για τις προκαθορισμένες συναντήσεις των γονιών του κάθε τμήματος ξεχωριστά, με προπονητή, πρόεδρο και Διευθυντή, οι οποίες μάλιστα, ΠΡΕΠΕΙ να καθορίζονται, 3 φορές τουλάχιστον μες΄την σαιζόν!

Η πρώτη περί τα μέσα ΟΚΤΩΒΡΗ, η δεύτερη την πρώτη εβδομάδα του ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ και η Τρίτη, στα μέσα του ΜΑΪΟΥ. Το περιεχόμενο τώρα των συζητήσεων αυτών, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι ενδιαφέρον και να γεννώνται θέματα, που θα ελκύουν τον διάλογο, χωρίς ανούσια ¨κουτσομπολιά¨ και με επίκεντρο πάντα τα παιδιά!

Προσωπικά θεωρώ τις συναντήσεις αυτές, το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κομμάτι, για την εύρυθμη λειτουργία της Ακαδημίας, διότι μόνο μέσα από έναν ειλικρινή και με θετική διάθεση διάλογο, θα καταλήξουμε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταξύ γονιού και σωματείου, που είναι και το σκαλοπάτι, για την ευρύτερη κοινωνική και αθλητική πρόοδο του παιδιού!

Η συνεργασία λοιπόν, μεταξύ των 2 πλευρών, είναι αυτή που θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι για τα παιδιά! οι γονείς εύλογα περιμένουν από τους υπευθύνους να ενημερωθούν, για το τι μέλει γενέσθαι στη διάρκεια της σαιζόν και απ΄την πλευρά τους όμως, επίσης επιβάλλεται να έχουν άποψη και ιδέες, τις οποίες ανεπιφύλακτα θα πρέπει να εκφράσουν!

Ο γονιός σ΄αυτά τα ραντεβού, θα πρέπει να έχει τη διάθεση της επικοινωνίας και του διαλόγου, αφήνοντας μακριά την μυστικοπάθεια και την καχυποψία. Όποια απορία υπάρχει και όποια ¨λόγια¨ πηγαινοέρχονται στην εξέδρα, από τη στιγμή που ΚΑΚΩΣ δημιουργούνται, πρέπει όσο πιο γρήγορα να λύνονται, βέβαια ο χώρος της συνάντησης, δεν χρειάζεται ΠΟΤΕ να γίνεται ¨στίβος μάχης¨ και γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει ο υπεύθυνος της ακαδημίας, για να λύνει τα προβλήματα από την γέννησή τους, με κατ΄ ιδίαν  συναντήσεις, ούτως ώστε φθάνοντας στο ¨ανοιχτό ¨ραντεβού με τους γονείς πλέον, η συζήτηση να είναι εποικοδομητικού χαρακτήρα και όχι εμπόλεμου!

Η διοίκηση από την πλευρά της, καλό θα ήταν να εκπροσωπείται από την κεφαλή της, δηλαδή τον πρόεδρο, τον υπεύθυνο φυσικά των Ακαδημιών και οπωσδήποτε τον προπονητή του εκάστοτε τμήματος, δείχνοντας έτσι έμπρακτα, ότι η διοίκηση και όλο το τιμ, νοιάζεται πράγματι για την όσο το δυνατόν καλύτερη και ομαλή λειτουργία του τμήματος.

Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναφερθεί γενικότερα στο ¨όραμα¨ που έχει για την ομάδα και με απλά και κατανοητά λόγια, να δώσει στους γονείς να καταλάβουν, το πλάνο και τις προοπτικές που έχει σχεδιάσει να ¨χτίσει¨, πάνω στα παιδιά, για τα παιδιά, με την συνδρομή φυσικά των γονιών τους, η οποία σίγουρα, ΔΕΝ πρέπει να είναι μόνο οικονομική. Επίσης θα πρέπει να τους εξηγήσει, ότι η πιο σημαντική βοήθεια τους, προς το παιδί και την Ακαδημία, είναι η συζήτηση στην διαδρομή, σπίτι – γήπεδο και γήπεδο – σπίτι !

Στη συνέχεια ,τη σκυτάλη θα πάρει ο υπεύθυνος των Ακαδημιών, ο οποίος είναι και ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων, της λειτουργίας των Ακαδημιών! Η θέση του προς τους γονείς στην συνάντηση, πρέπει να είναι ξεκάθαρη και παγιωμένη, θέτοντας με στόμφο τις κατευθύνσεις και τους κανόνες, που πρέπει να ακολουθούν, παιδιά, γονείς και προπονητές, κερδίζοντας με το λόγο και τη στάση του, τον σεβασμό και την εκτίμηση, όλων των παρευρισκομένων, ελπίζοντας ότι τους μετέφερε σωστά, το στίγμα της φιλοσοφίας του σωματείου!

Ο προπονητής τέλος, είναι ο άνθρωπος που περιμένουν να ¨γνωρίσουν¨, πως και πως οι γονείς. Από τη μεριά τους, θα προσπαθήσουν να τον ¨σκανάρουν¨, για να καταλάβουν ποιος είναι αυτός  που προπονεί και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά τους, ποιος είναι αυτός, που κάθε 3 και λίγο, θα μαλώνει και θα επαινεί τον κανακάρη τους σε κάθε του προσπάθεια, ποιος είναι αυτός, που θα μου δίνει και θα του δίνω το λόγο, για το πώς νιώθει και αισθάνεται το παιδί μου, τις ώρες που βρίσκεται στο γήπεδο!

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν , να δέσει γερά αυτός ο κόμπος, γονιού – προπονητή και να γίνουν ¨συνεργάτες¨, στο ¨χτίσιμο¨ της  γενικότερης προόδου του παιδιού!

Προσωπικά ως γονιός, θα προσπαθούσα στη συνάντηση των γονέων, να είμαι αρκετά ενεργός, συμμετέχοντας σε έναν διάλογο, που θα μου επέτρεπε να ψυχολογήσω κατά κάποιο τρόπο, τον άνθρωπο που στο κάτω –  κάτω της γραφής,, ΠΛΗΡΩΝΩ, για να μάθει 5 πράγματα στο παιδί μου!

Ο προπονητής πάλι, ανεξάρτητα από το πιο τμήμα αντιπροσωπεύει, στο επίκεντρο του λόγου του, πάντα πρέπει να υπάρχει το παιδί. Αρκετοί προπονητές και υπεύθυνοι Ακαδημιών, κάνουν το ΕΓΚΛΗΜΑ, να θεωρούν τυπική διαδικασία μισής ώρας, μια τέτοια συνάντηση, όπως και πολλοί επίσης κάνουν το ΛΑΘΟΣ, όταν η προσέλευση των γονιών ΔΕΝ είναι η αναμενόμενη, ανακοινώνουν τα τυπικά και να κλείνουν γρήγορα τη συνάντηση! Είτε 5! είναι οι γονείς, είτε 35! Αυτά που πρέπει να ειπωθούν, ΠΡΕΠΕΙ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να ειπωθούν, για να τιμήσεις φίλε προπονητή, όσους παρευρέθηκαν, στέλνοντας συγχρόνως το μήνυμα, σε αυτούς που για διαφόρους λόγους απουσίαζαν, ότι κύριοι :¨ενώ ΕΓΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ για τα παιδιά σας, ΕΣΕΙΣ …ΞΥΝΕΣΤΕ!!!!¨

Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, είναι αυτό που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της συνεργασίας των 2 πλευρών, ανανεώνοντας το ραντεβού, για μετά από 3 μήνες, ευχόμενοι εκατέρωθεν, ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

Κι΄ενώ όλα τα παραπάνω, όπως θα καταλάβατε ισχύουν για τα ερασιτεχνικά σωματεία, στις μεγάλες Π.Α.Ε., ενώ οι γονείς είναι ΠΑΝΤΟΤΕ και ΠΑΝΤΟΥ  ΠΑΡΟΝΤΕΣ, αυτό που απουσιάζει είναι, η συνάντηση με τον προπονητή και τον υπεύθυνο των Ακαδημιών. Εδώ σπανίζει το φαινόμενο συνεργασίας των 2 πλευρών, διότι οι κύριοι των Π.Α.Ε., ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ να συναντήσουν τους  γονείς, θεωρώντας τους ¨βάρος¨, στο έργο που επιτελούν!

Και εάν έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις, εύκολα μπορώ να φανταστώ την εικόνα! ¨σε ένα όμορφο και ζεστό χώρο, όπως αρμόζει σε μια Π.Α.Ε., ο υπεύθυνος των Ακαδημιών, αφού καλοσωρίζει τους γονείς και τους συστήνει τον προπονητή, – ο οποίος θα κάθεται αμέτοχος σε μια άκρη -, αρχίζει να αναλύει την φιλοσοφία του σωματείου στους γονείς, διαβεβαιώνοντας τους συγχρόνως, ότι βρίσκονται στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!¨! οι γονείς γεμάτοι ικανοποίηση αποχωρούν, ακριβώς όπως οι βουλευτές από το κοινοβούλιο, όταν ακούνε το ¨ΓΙΩΡΓΑΚΗ¨ να μιλάει! ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΟΙ!

Και αφού συνέλθουν, ρωτούν ο ένας τον άλλον, αν κατάλαβαν τίποτα! Στις μεγάλες Π.Α.Ε. βέβαια, σπάνια κάποιος γονιός επιδιώκει το διάλογο με τον υπεύθυνο, φοβούμενος μην ¨στιγματισθεί¨! Οπότε σ΄αρέσει δε σ΄αρέσει, αυτό είναι, έτσι θα βαδίσεις και τελείωσε!

Επιλογές είναι αυτές και ο χρόνος είναι αυτός που θα δικαιώσει τον καθένα, για τις επιλογές του!

Μακάρι ΟΛΟΙ μας, να έχουμε κάνει

τις καλύτερες επιλογές για τα παιδιά μας!

Toυ Τάκη Γιαννόπουλου
Προπονητή στο εφηβικό τμήμα της ακαδημίας του Πανερυθραϊκού

Οι απόψεις που εκφράζονται από κάθε συνεργάτη ή αρθρογράφο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο όσους τις διατυπώνουν. Αυτές οι απόψεις, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βρίσκουν σύμφωνο το football-academies.gr

Σχόλια