To σκόρδο ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις – Οι άλλες 6 μοναδικές του ιδιότητες για την υγεία

Μπορεί η μυρωδιά του να είναι λίγο έντονη, δίνει όμως εξαιρετική γεύση σε κάθε είδους πιάτο.

Το ταπεινό σκόρδο ανήκει στην πραγματικότητα στις υπερ-τροφές, καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη. Δείτε 7 λόγους να βάλετε το σκόρδο στη ζωή σας σήμερα κιόλας καθώς και ποιες είναι οι τροφές που θα σας σώσουν από την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή.

1. Καταπολεμά τα σπυράκια

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό γιατροσόφι για τα σπυράκια, καθώς η αλλισίνη έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που τα προκαλούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην επιθεώρηση Angewandte Chemie. Εάν εφαρμοστεί τοπικά στην επιδερμίδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να υποχωρήσουν τα σημάδια από τα σπυράκια ή δερματικές αλλεργίες.

2. Καταπολεμά την τριχόπτωση

Οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη, ένα απαραίτητο δομικό συστατικό των μαλλιών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Indian Journal of Dermatology, Venerology and Leprology κατέδειξε ότι η εφαρμογή τζελ από σκόρδο σε συνδυασμό με βαλεριανική βηταμεθαζόνη προωθεί την ανάπτυξη νέας τρίχας σε άτομα με γυροειδής αλωπεκία.

3. Προστατεύει από το κρυολόγημα

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Therapy καταδεικνύει πως το συμπλήρωμα σκόρδου μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% και παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.

4. Ρίχνει την πίεση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το ωμό σκόρδο έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Hypertension.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.

6. Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Το σκόρδο ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στην επιθεώρηση Journal of Physiology and Pharmacology κατέδειξε πως η κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας και κατ’ επέκταση να παρατηρήσουν βελτίωση στις σωματικές τους αντοχές κατά τη διάρκεια τεστ σε διάδρομο γυμναστικής.

7. Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Αυτές οι τροφές θα σας σώσουν από την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή

Μπορεί το σκόρδο να κάνει σχεδόν κάθε φαγητό να είναι πιο νόστιμο, αλλά έχει και μία βασική αρνητική επίπτωση όταν το τρώμε. Η αναπνοή μας μυρίζει δυσάρεστα και αυτό μας φέρνει πολλές φορές σε δύσκολη θέση.

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν εκείνες τις τροφές, που, αν τις φάμε μετά από κατανάλωση σκόρδου, θα μας βοηθήσουν τα μέγιστα να περιορίσουμε την δυσάρεστη οσμή στο στόμα, η οποία οφείλεται σε μία χημική ένωση του σκόρδου (AMS) που δεν διασπάται κατά την πέψη και έτσι το σώμα μας την αποβάλλει μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food Science, ομάδα εθελοντών έφαγε ωμό σκόρδο και στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την συγκέντρωση τεσσάρων δύσοσμων χημικών ενώσεων του σκόρδου στην αναπνοή τους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν διάφορες τροφές για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο αυτές οι χημικές ενώσεις περιορίστηκαν στην αναπνοή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μήλο είναι το πιο αποτελεσματικό σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μήλο περιέχει ουσίες που ενδεχομένως εξουδετερώνουν την οσμή των ενζύμων του σκόρδου.

Όλες οι τροφές που αποδείχτηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στην…αντιμετώπιση του σκόρδου ήταν πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες καταφέρνουν να διασπάσουν τις χημικές ενώσεις του σκόρδου. Επίσης, η οξύτητα του χυμού από λεμόνι βοηθάει εξίσου πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ένα ποτήρι γάλα (200ml) μπορεί να περιορίσει την συγκέντρωση εκείνου της AMS στην αναπνοή έως και 50%, με το πλήρες γάλα να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα, λειτουργεί ιδανικά όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με το σκόρδο, παρά μετά.

Άλλες τροφές που βοηθούν στον περιορισμό της δυσοσμίας από το σκόρδο διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι είναι η μέντα, το πράσινο τσάι και το σπανάκι.

Σχόλια