Ο Πέτρος Σιδέρης έγινε τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες της Μπόκα Τζούνιορς στην Ινδία (!) και μιλάει για το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών και τη νέα του περιπέτεια…
ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ
Μόλις είχε γυρίσει σπίτι του. Ευτυχώς για τον ίδιο τα γήπεδα είναι κοντά στο σπίτι του και δεν χρειάζεται να κολλήσει στην κίνηση για κανά δίωρο στους δρόμους της Μπανγκαλόρ. Τηλεφωνεί αμέσως στην Ελλάδα για να μιλήσει με τη γυναίκα του και τον -τριών ετών- γιο του. Είναι το μοναδικό πράγμα που του λείπει από την πατρίδα. Ο Πέτρος Σιδέρης στη συνέχεια φτιάχνει το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα του…
Ενας Ελληνας στο Μπανγκαλόρ. Σε μια πόλη της Ινδίας που κατοικούν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Σχεδόν μια Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ο Πέτρος Σιδέρης. Εδώ και δύο μήνες είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Μπόκα Τζούνιορς στην Ινδία! Το gazzetta.gr τον ανακάλυψε και μίλησε μαζί του. Για το πως προέκυψε αυτή η δουλειά, το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών και το ποδόσφαιρο στην Ινδία…
Ο ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΩΦΩΝ
Προφανώς και δεν ξύπνησε μια μέρα και έστειλε το βιογραφικό του στην Μπόκα Τζούνιορς. Ο Πέτρος Σιδέρης δουλεύει ως προπονητής από το 2004. «Αρχικά ξεκίνησα την δουλειά ως προπονητής Νέων στην Ακαδημία του Βασίλη Καραπιάλη. Εκεί έμεινα για σχεδόν 10 χρόνια. Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία για μένα γιατί το να έχεις την καθοδήγηση του Καραπιάλη στα πρώτα σου βήματα ως προπονητής είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει», είπε αρχικά στο gazzetta.gr για να συνεχίσει ο Πέτρος Σιδέρης.
«Ταυτόχρονα πήρε το UEFA B δίπλωμα το 2010 και το COERVER δίπλωμα από την Ιρλανδία (Δουβλίνο) το 2012. Επίσης σε αυτά τα χρόνια δούλεψα ως βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα του Χολαργού αλλά και πρώτος προπονητής στην U17», πρόσθεσε ο Ελληνας προπονητής ο οποίος ζει στην Ινδία πλέον. «Το 2013 με δέχτηκαν στην Εθνική Ομάδα Κωφών η οποία πήγε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στην Βουλγαρίας. Μετά τα παιχνίδια η Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών μου έκανε πρόταση να δουλέψω ως τεχνικός διευθυντής για όλα τ’ αθλήματα που είχε η ομοσπονδία. Σε αυτά τα δύο χρόνια προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αθλήματα των κωφών πιο γνωστά στο κοινό. Με το Στρατηγικό Πλάνο που είχαμε δώσαμε στην κυβέρνηση να δουν πως τα πάντα πλέον δούλευαν με πρόγραμμα και σαφώς πιο επαγγελματικά από ποτέ», ολοκλήρωσε.
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΡΟΪΦ
Ο Πέτρος Σιδέρης ποτέ δεν σταμάτησε να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, να προσθέτει πράγματα στο βιογραφικό του. «Σε αυτά τα δύο χρόνια που ήμουν στην ομοσπονδία κωφών πήρα το πτυχίο μου από το Ινστιτούτο του Κρόιφ και το 2014 ήρθε η πρόταση από τις ακαδημίες της Μπόκα Τζούνιορς στην Ινδία να δουλέψω ως τεχνικός διευθυντής. Το πρότζεκτ που μου παρουσίασαν ήταν πολύ δελεαστικό και πήρα την απόφαση να δουλέψω με σκοπό να βελτιώσω την Ακαδημία από κάθε άποψη», μας είπε ο Πέτρος ο οποίος ήθελε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση όσον αφορά το ποδόσφαιρο γι’ αυτό και πήγε και στο Ινστιτούτο του Γιόχαν Κρόιφ!
ΜΠΟΚΑ, ΙΝΔΙΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τι σχέση μπορεί να έχει η Μπόκα Τζούνιορς με την Ινδία; Και ποια η σχέση της Ινδίας με το ποδόσφαιρο; Η λογική λέει πως δεν μπορεί να υπάρξει… εξίσωση με αυτά τα τρία στοιχεία. Κι όμως. Και ο Πέτρος Σιδέρης είναι ο συνδετικός κρίκος ως τεχνικός διευθυντής μιας ακαδημίας που μετρά αυτήν την στιγμή περισσότερα από 450 παιδιά από 6 έτων έως και 15.
«Η ακαδημία της Μπόκα Τζούνιορς διαπίστωσε το τεράστιο potential που έχει η Ινδία όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά ταλέντα. Τα πράγματα εδώ έχουν αρχίσει να λειτουργούν πολύ επαγγελματικά και το 2017 η Ινδία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο u17. Οι υποδομές στην χώρα βελτιώνονται καθημερινά…», πρόσθεσε ο Σιδέρης. Η Μπανγκαλόρ ως πόλη είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ινδία…
Οσο για τον στόχο της Μπόκα στην Ινδία; «Η Μπόκα Τζούνιορς έχει διπλό στόχο στην Ινδία με τις ακαδημίες. Ο πρώτος είναι να μεταδώσει την αγάπη για το ποδόσφαιρο στους νέους της Ινδίας. Να τους προσελκύσει στο άθλημα αλλά ταυτόχρονα και να τους αναπτύξει. Ο δεύτερος είναι ν’ ανακαλύψει ταλέντα τα οποία θα μπορούν να γίνουν επαγγελματίες. Στην Ινδία αλλά και στο εξωτερικό», μας εξήγησε ο Πέτρος Σιδέρης.
«Αυτή την στιγμή οι ακαδημίες της Μπόκα Τζούνιορς έχουν 11 προπονητές. Δέκα Ινδούς κι έναν Ισπανό. Τεχνικός διευθυντής είμαι εγώ που δουλεύω για το προπονητικό κομμάτι αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να εξελίξω το στρατηγικό πλάνο της ακαδημίας», συνέχισε ο Πέτρος Σιδέρης ο οποίος μας είπε πως αυτήν την περίοδο μόνο η αργεντίνικη ομάδα έχει εγκατασταθεί στην Ινδία. Και η Παρί Σεν Ζερμέν έχει επισκεφτεί την Ινδία αλλά για 10ημερα καμπς.
Ο Πέτρος Σιδέρης γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην Ινδία. Το δημοφιλέστερο άθλημα είναι το κρίκετ και όχι φυσικά το ποδόσφαιρο. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια προσπάθεια στο ν’ ασχοληθεί περισσότερο ο κόσμος με το ποδόσφαιρο.
Η ΕΛΛΑΔΑ
Η οικογένειά του είναι το μόνο που τον απασχολεί. Για την ώρα δεν βρίσκεται μαζί του η γυναίκα του και ο γιος του. «Θα έρθουν τον Αύγουστο να δουν πως είναι η Ινδία», μας είπε. Ωστόσο και ο ίδιος δεν σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα. «Το μόνο που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή είναι το πλάνο της ακαδημίας της Μπόκα Τζούνιος. Δεν βλέπω να δουλεύω στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε σοβαρή πρόταση συνεργασίας. Είτε είναι από την Ελλάδα, είτε είναι από άλλη χώρα. Νομίζω πως η αγορά της Ινδίας έχει μεγάλο potential και πιστεύω πως μια τέτοια συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», μας απάντησε ο Σιδέρης ενώ ερωτηθείς για το αν βλέπει να υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σαφής.
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αρκετές δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να βελτιώσει είναι να βάλει μέσα στην… βιομηχανία του ποδοσφαίρου περισσότερους επαγγελματίας με μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εκπαίδευση. Ακόμα και σήμερα βλέπεις πως αρκεί να είσαι πρώην ποδοσφαιριστής για να δουλέψεις σε μια ομάδα, σε μια Ακαδημία ή ακόμα και σε μια εταιρεία που να έχει σχέση με το ποδόσφαιρο».
Πηγή:gazzetta.gr