Στιβ Ρούτερ: ” Όραμα και πάθος για δουλειά υπάρχει, δείξτε πίστη και υπομονή”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 το απόγευμα, το σεμινάριο για τους προπονητές της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε την 25 Μαρτίου, με εισηγητή τον κ. Steve Rutter, υπεύθυνο εκπαίδευσης προπονητών της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Coach Education Manager, Football Development FA).

Το στίγμα της επιτυχίας του προγράμματος, έδωσε ο Διευθυντής της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού, κΓ. Σαμαράς, τονίζοντας πως «είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από αυτόν τον τετραήμερο κύκλο σεμιναρίων είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις γνώσεις και την εμπειρία ενός ανθρώπου που τον διακρίνουν το ήθος και οι γνώσεις πάνω στην ανάπτυξη των παιδιών. Πιστεύουμε πως χωρίς την ανάπτυξη νέων ποδοσφαιριστών δεν υπάρχει μέλλον και γι’ αυτό δουλεύουμε συνειδητά πάνω σ’ αυτή την προοπτική».

Από την πλευρά του και ο ίδιος ο κ. Rutter, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος. «Θεωρώ προνόμιο το να βρίσκομαι εδώ και να συνεργάζομαι με την ακαδημία του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, η πρώτη μου ποδοσφαιρική ανάμνηση είναι ο τελικός του ’71 μεταξύ Παναθηναϊκού και Άγιαξ. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Παιανία, αλλά η πρώτη που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε βάθος στο πλαίσιο αυτού του τετραήμερου σεμιναρίου.

Ποια είναι η μεθοδολογία προσέγγισης του σεμιναρίου;

«Αυτό που κάνουμε είναι περισσότερο μια ανταλλαγή απόψεων πάνω σε μεθόδους προπονητικής, σε συστήματα και τακτικές. Από αυτή την ανταλλαγή προκύπτουν νέες ιδέες και τρόποι από τους οποίους όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι. 

Συγκριτικά με τους προπονητές των ακαδημιών άλλων ομάδων, σε άλλες χώρες, όπου οι προπονητές προέρχονται από τα ίδια τα club, η ιδιαιτερότητα του Παναθηναϊκού είναι ότι εδώ εργάζονται άνθρωποι με διαφορετικές παραστάσεις και πλούσια εμπειρία από διαφορετικές σχολές, γεγονός που κάνει τις συζητήσεις μας και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας πιο γόνιμη και εποικοδομητική».

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είναι κομβικής σημασίας η επένδυση στην ανάπτυξη νέων ποδοσφαιριστών;

«Όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές ξεκινούν και αναπτύσσονται μέσα από κάποιες ομάδες. Αν λοιπόν οι ομάδες δεν δουλεύουν σωστά σ’ αυτό το κομμάτι θα λείψουν οι μεγάλοι παίκτες. Επιπλέον είναι σημαντικό και για τη δημοφιλία των ίδιων των ομάδων να έχουν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές που έχουν αναδείξει οι ίδιες. Αλλά και επιχειρηματικά να το δει κανείς είναι σαφώς πιο συμφέρον για μια ομάδα να «παράγει» ποδοσφαιριστές από το να τους αγοράζει. Σταδιακά λοιπόν, όλο και περισσότερες ομάδες παγκοσμίως επενδύουν στη δημιουργία μιας σωστής δομής ανάπτυξης ποδοσφαιριστών.

Ο Παναθηναϊκός λόγου χάρη είναι μια μεγάλη ομάδα. Έτσι όπως είναι όμως το ποδόσφαιρο σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός εκεί, είναι πολύ σημαντικό να παράγει ο ίδιος ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα του». 

Σε θεωρητικό επίπεδο όλοι αποδέχονται τη σπουδαιότητα μιας δομής Ακαδημιών, στην πράξη ωστόσο, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Το μυστικό είναι η υπομονή. Η ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών – το λέει από μόνη της η λέξη – είναι μια διαδικασία που χρειάζεται επένδυση χρόνου. Αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οι καταρτισμένοι άνθρωποι τότε αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις ένα όραμα, να πιστεύεις σ’ αυτό και να δείξεις την υπομονή που χρειάζεται μέχρι η δουλειά σου να αποδόσει καρπούς. Συνήθως στόχος είναι η εύκολη και άμεση επιτυχία και γι’ αυτό λείπει η υπομονή με αποτέλεσμα να μην στηρίζονται οι Ακαδημίες. Όλοι επικαλούνται σήμερα το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα: πόσα χρόνια όμως περίμενε η Μπαρτσελόνα μέχρι το πρόγραμμα υποδομών της να αποδόσει αυτό που βλέπουμε σήμερα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι το κλειδί στην ανάπτυξη των υποδομών είναι η υπομονή. Αυτό που είδα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έχουν όραμα, πιστεύουν σ’ αυτό και είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. Το θέμα είναι να έχετε υπομονή και πίστη».

Πηγή : pao.gr

Σχόλια