Καπουράνης: “Μονόδρομος οι Ακαδημίες”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Derbynews” παραχώρησε ο πρόεδρος των Σχολών Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού Γιώργος Καπουράνης με αφορμή το τουρνουά των PSS στο Λουτράκι.

Ο παλαίμαχος άσος του Τριφυλλιού υποστήριξε ότι είναι αυτονόητο όλες οι ομάδες να στραφούν στις ακαδημίες ενώ σημείωσε πως για τους ίδιους αποτελεί μεγάλη τιμή να έχουν τόσα πολλά παιδιά στις σχολές τους.

Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό ο Καπουράνης φάνηκε αισιόδοξος πως η ομάδα θα βρει τον δρόμο της λέγοντας χαρακτηριστικά πως το τριφύλλι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.

-Δεύτερο τουρνουά των Πράσινων Σχολών Ποδοσφαίρου στην Κατερίνη, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ένα σχόλιο για την διοργάνωση της Πιερίας αλλά και για αυτή που έρχεται την άλλη εβδομάδα στο Λουτράκι;

«Αυτό είναι το δεύτερο τουρνουά που διοργανώνουν στην Κατερίνη οι Πράσινες Σχολές Ποδοσφαίρου. Αυτό, όπως και το περσινό, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σε μια τέτοια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στους Έλληνες εμείς έχουν 25% αύξηση στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό. Σεβόμαστε απόλυτα τον γονέα που μας φέρνει το παιδί του και γι΄αυτό κάνουμε τα πάντα για να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά. Έχουμε μεριμνήσει για τα ξενοδοχεία, τα γήπεδα, τη διαμονή. Είναι πολύ σημαντικό. Στην Κατερίνη έχουμε 12 ομάδες, δέκα από την Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό. Είναι συνολικά 350 παιδιά. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής».

-Γιατί οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στις Πράσινες Σχολές Ποδοσφαίρου;

«Όταν πάω να επισκεφτώ μια Σχολή μιλάω με τα παιδιά. Και τα ρωτάω. Τι ομάδα είναι; Το 40-45% μου απαντούν ότι είναι Ολυμπιακός. Όμως, αυτόματα έχουν επιλέξει μια σχολή που έχει μπει στο Πράσινο Δίκτυο Σχολών Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Αυτό κάτι λέει. Λέει πάρα πολλά. Κάτι βλέπουν σε εμάς. Δεν είναι τυχαίο. Άλλωστε, ο σύλλογος έχει παράδοση στο να αναδεικνύει ταλέντα. Η Παιανία έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι επικεφαλής ο Γιάννης Σαμαράς. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι το ποδόσφαιρο και είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι μαζί του. Είναι ένας από τους καλύτερους στην εκπαίδευση των παιδιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

-Τα παιδιά μου λένε ότι δεν μαθαίνουν μπάλα, αλλά μαθαίνουν ποδόσφαιρο…

«Είχα ρωτήσει τον Σαμαρά πόσο καλύτεροι θα ήμασταν εμείς όταν παίζαμε αν είχαμε αυτήν  την εκπαίδευση που έχουν τώρα τα παιδιά. Εγώ είπα περίπου 20-30% αλλά ο Γιάννης (σ.σ. Σαμαράς) μου είπε «όχι πολύ παραπάνω. 50-60%». Καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά. Η εκπαίδευση των παιδιών γίνεται από τα 8-18. Εγώ ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στα 18. Εμείς δεν θέλουμε τώρα τα παιδιά να μάθουν να παίζουν για το αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να αγωνίζονται για να γίνονται καλύτεροι παίκτες».

-Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Μαυρίας…

«Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει 27 παιδιά. Ναι, ο Χάρης Μαυρίας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των PSS αλλά ακολουθούν και άλλοι. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου τρία ακόμα άτομα να μπουν μέσα για να μείνουν, ενώ υπάρχει ήδη ο Ξηρός και ο Σκούφος από την ακαδημία του Ηρακλείου. Είναι πολλά ακόμα παιδιά, ο Μπουζούκης, ο Νάτσος, ο Πάσχος(από την ακαδημία της Πρέβεζας), ο Κωστάκης από τα Γιάννινα και πολλοί άλλοι. Η δουλειά που γίνεται έχει αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές».

-Το αδιέξοδο που επικρατεί και η κρίση είναι μονόδρομος για να στραφούν άπαντες στην ακαδημία;

«Η στροφή στην ακαδημία κάθε συλλόγου είναι πλέον μονόδρομος. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά και για όλες τις ομάδες. Το Τριφύλλι έχει δώσει τεράστια σημασία στην ακαδημία του και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και κάθε χρόνο θα είναι και καλύτερα. Όσο για το διοικητικό αδιέξοδο πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πολλά πολλά χρόνια. Υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά από εμάς. Είμαι αισιόδοξος ότι ο σύλλογος θα βρει τον δρόμο του».

-Κάτι τελευταίο που θέλετε να πείτε στους γονείς και στα παιδιά;

«Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό. Εμείς, εγώ και οι άμεσοι συνεργάτες μου αλλά και οι εθελοντές, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βλέπουμε χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Το μόνο αρνητικό είναι ο τραυματισμός στον καρπό ενός πιτσιρικά. Όμως δεν είναι σοβαρό και δείχνει να αποφεύγει το χειρουργείο».

 

Σχόλια