Το μέλλον του ποδοσφαίρου βρίσκεται στις ακαδημίες – “Οι προπονητές πρέπει να κάνουν τη διαφορά”

Γράφει ο Ζοάο Κάρλος Περέιρα

Το ποδόσφαιρο, όπως και η κοινωνία γενικότερα, αλλάζει! Αυτή η εξέλιξη με τον χρόνο οδηγεί αναγκαστικά σε αναπροσαρμογές και αλλαγές σε σχέση με τα συνηθισμένα. Υψηλά χρέη, οικονομικά προβλήματα, το financial fair play που επέβαλε η ΟΥΕΦΑ και οι πολλοί ξένοι στις ομάδες είναι, ανάμεσα στα άλλα, στοιχεία που οδηγούν τις ομάδες σε αλλαγές. Οι ομάδες, επαγγελματικές ή όχι, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους.

Θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν οικονομικές λύσεις για να στηρίξουν τα σχέδιά τους. Χωρίς προεργασία, είναι φυσιολογικό η ποιότητα των ρόστερ να πέσει και η γενικότερη ποιότητα να υποβαθμιστεί, θέτοντας σε ρίσκο την ικανότητα ανταγωνισμού στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Οι καλύτεροι και πιο ταλαντούχοι παίκτες, γηγενείς ή ξένοι, θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα συμβόλαιά τους, ακόμη και σε άλλες ομάδες. Οι ομάδες θα πρέπει να βρουν νέες λύσεις. Να αναπροσαρμόσουν ή να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Να αναζητήσουν ταλέντα σε καλές τιμές και σε όλες τις γωνιές του κόσμου, να ψάξουν σε νέες αγορές, να ασχοληθούν σοβαρά με τις ακαδημίες τους, όπου μπορούν να παράξουν τους δικούς τους παίκτες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι στις ακαδημίες, στα φυτώρια των ομάδων, στη διαμόρφωση νεαρών παικτών. Πιστεύω ότι αυτό είναι καθοριστικό για την επιτυχία των ομάδων.

Πρέπει μόνο να γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε και ποια είναι η φιλοδοξία μας. Όποιες κι αν είναι οι αλλαγές που έρχονται και ό,τι κι αν είναι αυτό που έρχεται για τους προπονητές, οι οποίοι και αυτοί θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί οι προπονητές γνωρίζουν, καλύτερα από κάθε μάνατζερ, πώς να διαχειριστούν το θέμα των ακαδημιών.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει είναι το «άμεσα» και υπάρχει τεράστια πίεση για άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός, να φαίνεται η ποιότητα σε κάθε παιχνίδι, αλλά και να δίνεται έμφαση και στα νεαρά ταλέντα. Οι προπονητές έχουν σ’ αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο, αλλά απαιτείται υπομονή.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό μία έρευνα, την οποία κρίνω σημαντική, γιατί μας βοηθά να καταλάβουμε την πραγματικότητα γύρω από τις ακαδημίες των ευρωπαϊκών ομάδων κορυφής και να γνωρίζουμε τις τάσεις που υπάρχουν.

Πέρα από το ότι οι ακαδημίες είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει χρήματα σε μία ομάδα, προσωπικά πιστεύω ότι αυτές θα πρέπει πάνω από όλα να διαμορφωθούν με πάθος και αγάπη! Μερικές ομάδες θα είναι πιο αποδοτικές από άλλες στις ακαδημίες. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Υπάρχουν πολλοί δρόμοι και όχι ένας μόνο τρόπος αξιοποίησης των ακαδημιών.

Πιστεύω ότι μία πολιτική ρεαλιστική και κατάλληλη, μία οπτική με όραμα και μία συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο όπως είπε και ο Ρομπέρτο Σαμάντεν, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος της Ιντερ αναφερόμενος στο ρόλο των προπονητών των ακαδημιών: “Οι προπονητές πρέπει να κάνουν τη διαφορά”. Στην πραγματικότητα, ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη κάθε προγράμματος “παραγωγής” παικτών, μα πάνω από όλα στη διαδικασία προπόνησης και δημιουργίας κλίματος που να ευνοεί τη μάθηση.

Πηγή:balla.com.cy
* Ο Ζοάο Κάρλος Περέιρα, πρώην προπονητής του Ερμή στην Κύπρο και της Σερβέτ, είναι συνεργάτης της Κυπριακής ιστοσελίδας balla.com.cy και αρθρογραφεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σχόλια