«Πρότυπη Σχολή Τερματοφυλάκων» από τον Γιάννη Ζαλαώρα

Η ανάγκη δεδομένη. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, η θέση του τερματοφύλακα αποτελεί μια υπόθεση που σηκώνει πολλή κουβέντα.

Σε μια χώρα που στηρίχθηκε σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της σε τεράστιους γκολκίπερ (Σαργκάνης, Ατματσίδης, Νικοπολίδης στη σύγχρονη ιστορία), υπάρχουν ταλαντούχοι «άσοι», αλλά απουσιάζει εκείνος που θα κάνει τη φανέλα με το νούμερο 1 κτήμα του. Μία υπόθεση που μπορεί να μην έχει τη λάμψη και τη δόξα της φανέλας με το 9, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς και στοιχείο επιτυχίας για κάθε ομάδα. Αλλωστε, κάθε μεγάλη ομάδα ιστορικά στηρίχθηκε σε έναν μεγάλο τερματοφύλακα.

Κάπως έτσι, εκεί λίγο ποιο έξω από την Λαμία (στην περιοχή των ΤΕΙ) γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ελληνικής σχολής τερματοφυλάκων. Με τη σφραγίδα , την εμπειρία, με την εργατικότητα και το πάθος του Γιάννη Ζαλαώρα, έχει στηθεί ένα ποδοσφαιρικό εργαστήρι που φιλοδοξεί να βγάλει τους «άσους» των επόμενων ετών. Ήδη η ανταπόκριση που έχει είναι σημαντική. Πολλά παιδιά που θέλουν να γίνουν πρωταγωνιστές είναι εκεί και δουλεύουν καθημερινά με τον Γιάννη Ζαλαώρα.

Το asteras f.c.gr βρέθηκε στις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις του Φώτη Καραμπότση (ASTERAS FC), που φιλοξενεί την ακαδημία τερματοφυλάκων και κατέγραψε στιγμές από τη δουλειά που γίνεται εκεί. Ο Γιάννης Ζαλαώρας μάς υποδέχθηκε και ξέκλεψε λίγο χρόνο για να αναλύσει τις σκέψεις και τα όνειρά του για το μέλλον. Βλέπετε, μπορεί να έχει φτάσει προπονητικά σε υψηλό επίπεδο, αλλά η δίψα για να βγάλει νέα παιδιά δεν σταματά ποτέ.

«Πρότυπη σχολή τερματοφυλάκων»

Το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας δεν είναι πρόσφατο. «Με τον Φώτη γνωρίζομαι εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ξεκίνησα προπονητικά στο Φωκικό αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια διότι εδώ στην περιοχή μας δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο όσον αφορά την προπόνηση των τερματοφυλάκων.

Στο καθημερινό πρόγραμμα θα βρει κάποιος από νεαρούς εκκολαπτόμενους τερματοφύλακες, μέχρι παίκτες που παίζουν ήδη σε ομάδες του νομού Φθιώτιδας.

«Το πρόγραμμά μας είναι ανοιχτό σε κάθε ηλικία. Περιλαμβάνει παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2007, μέχρι και παιδιά ηλικίας από το 1997. Βέβαια, έχουμε ήδη και τερματοφύλακες που αγωνίζονται ήδη σε ομάδες του νομού μας, που έρχονται και δουλεύουν σε εξτρά προπόνηση.

Ο Γιάννης Ζαλαώρας είναι ένας προπονητής που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Με θητεία στους Προοδευτική, Εθνικό Αστέρα, Φωκικό, Νίκη Βόλου, ΑΕΛ, Λεβαδειακό, ΠΑΣ Λαμία.

Ποιο είναι όμως το κίνητρο;

«Καταρχήν, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Είναι η ζωή μου, η ψυχή μου. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με ακαδημίες και μικρά παιδιά. Να δημιουργήσω μια πρότυπη σχολή τερματοφυλάκων. Και τώρα, μου δόθηκε η ευκαιρία για κάτι τέτοιο» τονίζει ο Γιάννης Ζαλαώρας

Η παλιά υπόσχεση

Οι στόχοι του Γιάννη Ζαλαώρα είναι μεγαλεπήβολοι. «Υπάρχουν διάφορες ακαδημίες. Στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα. Εγώ με τον Φώτη θέλω να βάλουμε ένα λιθαράκι. Θέλουμε να αποκτήσει ταυτότητα ο Ελληνας τερματοφύλακας. Η αγάπη προς τη θέση και η εξέλιξή τους είναι οδηγοί» καταλήγει ο πολύπειρος τεχνικός.

Ο ιδανικός τερματοφύλακας

Ο Γιάννης Ζαλαώρας θέτει ξεκάθαρους στόχους για τα παιδιά που θα βγάλει από την σχολή του:

«Εμείς θα δώσουμε το ήθος, τον χαρακτήρα και τη συνείδηση του τερματοφύλακα. Μπορεί να μην παίξουν όλοι σε υψηλό επίπεδο. Πέρα από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, μας ενδιαφέρει να έχουν χαρακτήρα, να είναι εγκεφαλικοί παίκτες. Μπορεί κάποιος να μην έχει τα τέλεια χαρακτηριστικά, αλλά να έχει χαρακτήρα και ταυτότητα».

Ο Γιάννης Ζαλαώρας πιστεύει στον Ελληνα τερματοφύλακα. “Εχουμε πολύ καλή μαγιά από τερματοφύλακες και στο μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερα. Ο Καρνέζης κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Ο Γλύκος είναι εξαιρετικός, ο Σηφάκης με τον οποίο και συνεργάστηκα, μόνο από συγκυρίες δεν παίζει σε μεγάλη ομάδα. Ο Ανέστης και ο Καραγκιολίδης είναι τερματοφύλακες που πιστεύω”.

Το μυστικό φαίνεται πως είναι στην εμπιστοσύνη

«Εχω μια τάση προς τους Ελληνες τερματοφύλακες. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ανθρώπους ικανούς για τη θέση. Αλλά το θέμα είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά. Να έρχονται τερματοφύλακες που να είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας. Οπως ο Ρομπέρτο που βοηθά τον Ολυμπιακό και είναι πρότυπο για τους τερματοφύλακες» τονίζει Γιάννης Ζαλαώρας.

Σχόλια