ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ…

Στις αρχές περίπου της δεκαετίας του ’80, ήρθε μια μέρα στην προπόνηση ο Γενικός Αρχηγός της ομάδας, που αγωνιζόμουν τότε και μου λέει: «Τακούλη την άλλη Τρίτη, θα πας για προπόνηση με τη ΜΙΚΤΗ, 5 η ώρα θα είσαι στο γήπεδο της Καισαριανής!!»

Κόκαλο ο Τακούλης! Χαρές και πανηγύρια στη γειτονιά, δεν έκλεισα μάτι μέχρι να έρθει η Τρίτη.

Τότε Ακαδημίες δεν υπήρχαν, οι Μικτές άρχιζαν από την ηλικία των 14-15 ετών, με παιδιά που εντάσσονταν  στις εκάστοτε ομάδες τους από τις αλάνες τις γειτονιάς!

Η πρόσκληση ενός παιδιού στη Μικτή, ήταν σαν πρόσκληση στο εθνικό μας συγκρότημα! Μεγάλη τιμή για τον πιτσιρικά, αρκετό το άγχος, αλλά και η ψυχολογία στα ύψη!

Οι περισσότεροι παίκτες βέβαια, ήταν  περαστικοί τότε από τη Μικτή, λίγοι συνέχιζαν, κι’ αυτοί λόγω «γνωριμιών» κι’ ακόμη λιγότεροι παρέμεναν, ίσως γιατί πραγματικά το άξιζαν και ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο!

Αυτό ήταν που πρόσφερε τότε η Μικτή, την ΕΛΠΙΔΑ να σε δει κάποιο «μάτι» κάποιας ομάδας μεγαλύτερης κατηγορίας! Συνήθως  όλοι έμεναν με την ΕΛΠΙΔΑ!

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, από την στιγμή που οι μεγάλες ΠΑΕ, έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και δέχονται συνεχώς νέα ταλέντα με τη μορφή των δοκιμαστικών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ΕΛΠΙΖΟΥΝ στο όνειρο, που δεν είναι άλλο, από την συμμετοχή τους, στην αντρική ομάδα της αγαπημένης τους ομάδας!

Ποιος ο λόγος  γι’ αυτά τα παιδιά, να δείξουν ενδιαφέρον για τη Μικτή; και δεν το βλέπω και παράλογο, για να σας πω την αλήθεια! Απ’ την άλλη τώρα, έχουμε τα παιδιά που αγωνίζονται στις Ακαδημίες των  ερασιτεχνικών σωματείων, μέσω των οποίων διεκδικούν μια θέση στην Μικτή, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ κι’ αυτά στο δικό τους όνειρο! Και κάπου εκεί αρχίζει το «μπάχαλο»  και το «παραμύθι» με τις Μικτές!

Το «μπάχαλο» λοιπόν, είναι αυτό που συμβαίνει στα πρωταθλήματα υποδομής, τα οποία δεν διαφέρουν σε τίποτα, από τα εκάστοτε τουρνουά, κάποια από τα οποία, πολλές φορές λειτουργούν και πιο οργανωμένα! Προχειρότητα λοιπόν παντού! Όμιλοι φτιαγμένοι για να βολεύονται στις μετακινήσεις τους τα σωματεία, με ομάδες που παίζουν μεταξύ τους 6-7 φορές στη σεζόν, είτε σε φιλικά, ανήκοντας στον ίδιο ή στον διπλανό Δήμο, είτε από την κοινή τους συμμετοχή σε διαφορά τουρνουά.

Για την Αθήνα τουλάχιστον που γνωρίζω το πρωτάθλημα, οι όμιλοι είναι 10, από 6 ομάδες ο κάθε όμιλος, με διπλά παιχνίδια διάρκειας περίπου 2,5 μηνών, με αντιπάλους κάθε χρόνο τους ίδιους και τους ίδιους (κάτι σαν γειτονικά τουρνουά δηλαδή), χωρίς play-off, χωρίς το παραμικρό κίνητρο, με ελλιπέστατη ενημέρωση και φυσικά με την απουσία των μεγάλων ΠΑΕ, οι οποίες ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ να συμμετάσχουν σ’ αυτά τα πρωταθλήματα, θεωρώντας τα και δικαίως ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ!!

Θα μπορούσαν βεβαίως, αν ήθελαν, οι υπεύθυνοι της ένωσης, να «πονοκεφάλιαζαν» λίγο και να «ανακάτευαν» τους ομίλους, να έπαιζαν π.χ. ομάδες από τα δυτικά με τα νότια ή τα βόρεια προάστια κι’ ας έκαναν και 10 με 20 χιλιόμετρα παραπάνω, να γνωρίσουν γονείς παιδιά και προπονητές κι’ άλλες ομάδες κι’ άλλα γήπεδα, να παίξουν με άγνωστα, δυνατά ή αδύνατα σωματεία, να υπάρχουν τα play-off ως κίνητρο, ας άρχιζε και πιο νωρίς το πρωτάθλημα, (έτσι κι’ αλλιώς από Οκτώβρη αρχίζουν τα διάφορα τουρνουά), να γίνουν πιο «έξυπνοι» και πιο «ελκυστικοί» οι όμιλοι, έτσι ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΠΑΕ, των οποίων η συμμετοχή θα βοηθούσε, ώστε να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο «ζωντανό» και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα!

Φανταστείτε τώρα, όλα τα παραπάνω σε λειτουργία και με μια συνεργασία τακτικής μορφής, μεταξύ των ενωσιακών προπονητών της  Μικτής, των προπονητών των ερασιτεχνικών σωματείων και των  ΠΑΕ, πόσο διαφορετική και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ θα ήταν και η Μικτή!

Κι’ ερχόμαστε τώρα, στο «παραμύθι» που σας έλεγα πιο πριν. Το «παραμύθι» είναι το ΕΡΓΟ που νομίζουν ότι παράγουν οι ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ! Το ΕΡΓΟ  κύριοι, το παράγουμε ΕΜΕΙΣ!! ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥΣ!! ΕΣΕΙΣ, απλά απολαμβάνετε τους ΚΑΡΠΟΥΣ!! Έργο και μάλιστα ΠΟΛΥ μεγάλο, ΘΑ  μπορούσατε  να παράγετε, ΑΝ είχατε προσπαθήσει να πάρετε, έστω ΕΝΑ τηλέφωνο, τον προπονητή κάποιου παιδιού, να τον συμβουλεύσετε, να τον ενημερώσετε ή να ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού! Αλλά, σιγά μην ρίξετε τη μύτη σας τόσο χαμηλά!!

Στην Αθήνα που ξέρω και ασχολούμαι 5 χρόνια τώρα επίσημα με τις Ακαδημίες και άλλα 15 ανεπίσημα στο παρελθόν, ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρχε και φυσικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ, μεταξύ των υπευθύνων της Μικτής και των τοπικών σωματείων!! Εάν δεν μιλήσουν οι προπονητές των ενώσεων, με τους προπονητές των σωματείων για να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη άποψη για τα παιδιά και να ανταλλάξουν απόψεις, σε θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των υποδομών, τότε, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα «τυφλά» και θα συνεχίσουμε να θαυμάζουμε, την ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ που «καμαρώνουμε» κάθε Κυριακή στα Ελληνικά γήπεδα!!

Με αυτή την τακτική κύριοι, ΔΕΝ ανοίγετε ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΤΑ σε ΚΑΝΕΝΑ παιδί, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ρίχνετε χιλιάδες ΤΑΦΟΠΛΑΚΕΣ σε ΟΝΕΙΡΑ χιλιάδων παιδιών!!

Στον Πειραιά τώρα, απ’ όσο γνωρίζω, συμβαίνει το εξής «κουφό»! H Mικτή της ηλικίας των 98άρηδων, αποτελείται κατά 80%, από παιδιά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ! Τα 9 από τα 11 παιδιά της βασικής ομάδας, ανήκουν σε ΕΝΑ μόνο σωματείο!

Για ποια ΜΙΚΤΗ μιλάμε εδώ;;;

Ολόκληρος ΠΕΙΡΑΙΑΣ, με εκατοντάδες ιστορικά σωματεία, ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για την Μικτή και ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;;; Δε νομίζω ! Σωματεία όπως η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ο ΙΩΝΙΚΟΣ, ο ΕΘΝΙΚΟΣ, το ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, η ΑΜΦΙΑΛΗ, ο ΕΡΜΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ (που κάθε χρόνο ανεβάζει από τις Ακαδημίες 3 με 4 παιδιά στην Αντρική του ομάδα!) ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (επίσης), ο ΑΕΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ (με πολύ καλές Ακαδημίες), το ΜΟΣΧΑΤΟ και άλλα πολλά σωματεία, δηλαδή, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ στις τάξεις τους ΚΑΝΕΝΑ παιδί που να ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ;;; Μήπως πραγματικά ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ αυτά τα σωματεία, διότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στη Μικτή; Και μη μου πει κάποιος από τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, (γενικότερα των μικτών ενώσεων), ότι ο ΤΑΔΕ «ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ» έχει περάσει από τα «χέρια» μου!! γιατί θα τρελαθώ!!

ΟΛΗ τη δουλειά ΚΥΡΙΟΙ στο παιδί, την κάνει ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ, στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ και προπονεί το παιδί 3 με 4 φορές την εβδομάδα! Και ΟΧΙ ο προπονητής της Μικτής, με ΜΙΑ  προπόνηση το ΜΗΝΑ! Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι, οι προπονητές που γνωρίζω και εργάζονται στα κλιμάκια των Μικτών Ενώσεων είναι ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ως ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ως προς την επιλογή τους, για το συγκεκριμένο κομμάτι εργασίας ,το οποίο προφανώς επέλεξαν, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους «πρεστίζ»!

Αν πάμε τώρα, σε κάποιες Μικτές, προς Ανατολικά ή Δυτικά της Αττικής, όπου οι σχέσεις μεταξύ, των υπευθύνων και των Σωματείων μπορεί να είναι, πιο «ζεστές» και «οικογενειακές» ΑΛΛΑ, είναι κρίμα, γιατί και 4 με 5 «ταλέντα» που μπορεί να υπάρχουν, χάνονται κι αυτά μέσα στην γενικότερη μετριότητα!

Το μόνο ΘΕΤΙΚΟ που υπάρχει, μέσα σε όλο αυτό το «μπάχαλο» και τα «παραμύθια», είναι το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» που άναψε η Ε.Π.Ο., στην ΠΡΟΤΑΣΗ που έκανε, Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ κ. ΣΑΝΤΟΣ για  την  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΠΡΟΕΘΝΙΚΩΝ  ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΗΛΙΚΙΑ  ΤΩΝ  12  ΕΤΩΝ !!

Επιτέλους ! Έπρεπε να έρθει, ένας ΞΕΝΟΣ άνθρωπος για να μας ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ !!

ΑΝ δεν  «ΦΥΓΕΙ ΝΥΧΤΑ» ο Κος ΣΑΝΤΟΣ, (για ευνόητους λόγους) και καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό ΧΩΡΙΣ «ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ» πιστεύω ότι θα ΑΡΧΙΣΕΙ  Η  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ!! (πατριωτικό λίγο, αλλά μ΄αρέσει)!

ΤΙ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ  ΛΟΙΠΟΝ  ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.;;;

Βάλτε το μαχαίρι στο κόκαλο ΤΩΡΑ! Τώρα που μας έχει πάρει ο Διάολος, ως χώρα και τα χειρότερα μας χτυπούν την πόρτα!

ΣΒΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ αυτές τις  «ΨΕΥΤΟΜΙΚΤΕΣ» και κάντε πράξη, αυτά που έχετε «κρυμμένα στα συρτάρια σας»!

Και τα οποία λένε  ΡΙΖΙΚΕΣ  ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ  ΣΕ  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ  ΒΑΘΜΙΔΕΣ  ΤΟΥ!!

ΤΟΛΜΗΣΤΕ επιτέλους, την δημιουργία Νέων Εθνικών Ομάδων, με αναδιαμόρφωση και αξιοποίηση των πρωταθλημάτων υποδομής, με σωστή οργανωτική δομή, τεχνικό επιτελείο, προπονητικά προγράμματα, προπονητές-παιδαγωγούς και κυρίως γηπεδικές εγκαταστάσεις!!

Δώστε επιτέλους κίνητρα στα παιδιά και υποχρεώστε, τους προπονητές των τοπικών πρωταθλημάτων, σε τακτική συνεργασία, με τους ομοσπονδιακούς προπονητές, ώστε να έχουν τα παιδιά, την ευκαιρία να διεκδικήσουν, εφόσον το αξίζουν, μια θέση στην εθνική ομάδα της ηλικίας τους!

Είναι δύσκολα όλα αυτά και ίσως στην σφαίρα της φαντασίας, γιατί χρειάζεται οργάνωση και επαγγελματική νοοτροπία, πράγματα που στην Ελλάδα μας, σπανίζουν. Και άντε να βρεις άτομα ικανά, για να στελεχώσεις τα διάφορα εθνικά κλιμάκια που θα δημιουργηθούν και να μπορέσουν συγχρόνως αυτά τα άτομα, να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα έχουν αυτά τα συγκροτήματα, διότι θα αποτελούνται από Μικρά Παιδιά! Κι εδώ, τι χρειάζεται κυρίως;;;

Προπονητές-παιδαγωγούς!!

Στην Ελλάδα!! Άντε βρες τους!!!

Εγώ πάντως επιμένω, ότι Τώρα στο «όνομα» της Κρίσης, είναι η ευκαιρία να πέσει η βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου και να εξαφανισθούν όλοι οι «ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ» και οι «ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ»!!!

Toυ Τάκη Γιαννόπουλου
Προπονητή στο εφηβικό τμήμα της ακαδημίας του Πανερυθραϊκού

 

Για να δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Τάκη Γιαννόπουλου κάντε κλικ εδώ

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας του football-academies.gr και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε like στη σελίδαFootball-Academies

Οι απόψεις που εκφράζονται από κάθε συνεργάτη ή αρθρογράφο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο όσους τιςδιατυπώνουν. Αυτές οι απόψεις, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βρίσκουν σύμφωνο το footballacademies.gr

Σχόλια