Προμήθειες “μαμούθ” πήραν οι μάνατζερ από μετεγγραφές – Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τις μετεγγραφές του 2018 στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κατέληξαν σε τσέπες διαμεσολαβητών (ατζέντηδες, μάνατζερ κτλ.), σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της FIFA.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για προμήθειες σε μάνατζερ που συμμετέχουν στις διεθνείς μεταγραφές παικτών έχουν φθάσει στα 653,9 εκατομμύρια δολάρια φέτος (αριθμός ρεκόρ), σύμφωνα με έκθεση του διοικητικού όργανου της FIFA που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

 

Η FIFA δήλωσε ότι το 80% του συνόλου – το οποίο ήταν ήδη 19,3% περισσότερο από το σύνολο του 2018 – καταβλήθηκε από συλλόγους της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι οι σύλλογοι της Πορτογαλίας ξεχωρίζουν καθώς έχουν ξοδέψει 181,9 εκ. δολάρια σε μεταγραφές και περίπου τα μισά από αυτά σε προμήθειες (78,1 εκ. δολάρια).

Η FIFA σχεδιάζει να θέσει ένα ανώτατο όριο στις αμοιβές των μάνατζερ στο πλαίσιο μιας ευρείας μεταρρύθμισης του συστήματος μεταγραφών.

Τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε πρόταση για τον περιορισμό των ποσών στο 10% της μεταγραφής στους μάνατζερ των ομάδων που πουλάνε παίκτη, στο 3% της αμοιβής του ποδοσφαιριστή στον μάνατζερ του παίκτη και στο 3% της αμοιβής του ποδοσφαιριστή στους μάνατζερ των ομάδων που αγοράζουν παίκτη.

Η έκθεση της FIFA ανέφερε ότι, από τις περισσότερες από 17.000 διεθνείς μεταγραφές φέτος, τουλάχιστον ένας μάνατζερ συμμετείχε σε 3.557 από αυτές.

Ανέφερε ότι σε περισσότερες από 90% των περιπτώσεων, οι μάνατζερ έλαβαν προμήθειες κάτω από 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ ποσά μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων να είναι «το πιο συνηθισμένο σενάριο».

Σχόλια