Τα (έως και 15) επαγγελματικά συμβόλαια που (προ)ετοιμάζουν άμεσα οι «πράσινοι» στα μεγάλα ταλέντα της Ακαδημίας τους, οι τρεις άξονες του πλάνου του Φύσσα και της διοίκησης και η “καλύτερη φουρνιά των τελευταίων ετών”.
Το Contra.gr καταγράφει τα ονόματα της επόμενης γενιάς των νεαρών επαγγελματιών του Παναθηναϊκού.
Δεν έχει και πολλά για να… χαμογελά ο εφετινός ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, αφού η τραγική, οικονομική κατάσταση της ομάδας πολύ περισσότερο μετά (και) το «κανόνι» που έριξε στα τέλη Σεπτέμβρη ο Γιάννης Αλαφούζος, έχει κάνει «ασφυκτική» την καθημερινότητα ολόκληρου του «πράσινου» οργανισμού. Απ’ τα γραφεία της ΠΑΕ, μέχρι το «Γ. Καλαφάτης» και το ποδοσφαιρικό τμήμα…
Το μοναδικό ίσως κομμάτι στο οποίο περισσεύουν μέχρι στιγμής τα χαμόγελα στο «τριφύλλι», είναι η Ακαδημία του συλλόγου, η οποία έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τις πρωτιές και τις εξαιρετικές επιδόσεις της σ’ όλα τα πρωταθλήματα, των μικρότερων ηλικιακών κλιμακίων, (όπου μετράει μάλιστα 3Χ3 σ’ όλες τις ηλικίες κόντρα στον Ολυμπιακό!). Στην Κ20 ο Παναθηναϊκός είναι πρωτοπόρος στη βαθμολογία με 23 βαθμούς (ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ), στην Κ17, σκαρφάλωσε στην κορυφή με 17 βαθμούς μετά τη νίκη 2-0 επί του Ολυμπιακού και στην Κ15 είναι πρώτος με 10 βαθμούς, μπροστά από ΑΕΚ και Ολυμπιακό (9).
Παρά τις δεκάδες αντιξοότητες και τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κατάσταση του συλλόγου, επηρεάζοντας (και) τη λειτουργία του «φυτωρίου», η δουλειά, η οργάνωση και η αυταπάρνηση του Τάκη Φύσσα, των προπονητών κι όλων όσοι εργάζονται στα τμήματα υποδομής του «τριφυλλιού» αποφέρει ήδη καρπούς. Κι ας είναι το μπάτζετ της Ακαδημίας μόλις το 1/3 σε σχέση με τους υπόλοιπους «μεγάλους» (800.000 ευρώ), στα γήπεδα των πρωταθλημάτων υποδομής εμφανίζεται έπειτα από χρόνια ένας «κανονικός» Παναθηναϊκός.
Από εκεί και πέρα, η απόλυτα… ρευστή κατάσταση που επικρατεί συνολικά στον σύλλογο, όπου ουδείς μπορεί να προβλέψει το πως θα διαμορφωθεί το «πράσινο» ρόστερ μετά τον Δεκέμβρη, έχει οδηγήσει τους υπεύθυνους του Παναθηναϊκού στην απόφαση για περαιτέρω (και πολύ πιο άμεση) «επένδυση» στα νέα παιδιά της ομάδας, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μία σταθερή «βάση», πολύ χαμηλού κόστους για την επόμενη μέρα.
Χωρίς εντούτοις υπερβολές ή… υπέρ-έκθεση και «φούσκωμα» μυαλών, που μπορεί να τα «κάψει», αλλά με ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό πρότζεκτ, το οποίο αν μη τι άλλο εξακολουθεί να εξελίσσεται και να δουλεύεται ομαλά στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, παρά τη ζοφερή οικονομική κατάσταση…
Όπως αποκαλύπτει το «ΕΘΝΟΣ» της Πέμπτης (9/11), το τελευταίο δεκαήμερο, ο διευθυντής της «πράσινης» Ακαδημίας Τάκης Φύσσας είχε σειρά συζητήσεων με τους διοικούντες την ΠΑΕ κι αποφασίστηκε έως το τέλος του 2017, να κληθούν για να υπογράψουν το πρώτο επαγγελματικό (έως το καλοκαίρι του 2020) ένα μεγάλο γκρουπ παικτών, τόσο απ’ την Κ20 όσο κι απ’ την Κ17. Το δε πλάνο που έχει προετοιμαστεί, κινείται πάνω σε τρεις άξονες:
1. Επιβράβευση των παιδιών που έχουν φτάσει στον προθάλαμο της α’ ομάδας.
2. «Εσωτερική» κάλυψη (με στοχευμένες επιλογές) των πιθανών, αγωνιστικών αναγκών που θα προκύψουν στην ανδρική ομάδα τους επόμενους μήνες.
3. Διασφάλιση των (πολλών) πραγματικά σπουδαίων ταλέντων που διαθέτει αυτή τη στιγμή η «πράσινη» Ακαδημία. Ταλέντα που έχουν ήδη ξεχωρίσει μέσω των «μικρών» εθνικών ομάδων κι έχουν μπει στο… κάδρο των εγχώριων ανταγωνιστών, αλλά κι ομάδων του εξωτερικού. Κι όσο παραμένουν σε αυτό το μη επαγγελματικό status, (θα) υπάρχει πάντα ορατός ο κίνδυνος να χαθούν, με μοναδικό «αντάλλαγμα» ένα ποσό τροφείων όπως έγινε, επί παραδείγματι πριν από 4 χρόνια με τη μετακίνηση του Τάσου Δώνη στη Γιουβέντους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι κλήσεις προς τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα ξεκινήσουν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα γίνουν τμηματικά. Πρώτα τα παιδιά της Κ20 και τις επόμενες εβδομάδες (και) τα παιδιά της Κ17 που έχουν ήδη ξεχωρίσει.
Συγκεκριμένα, απ’ την Κ20 αναμένεται να κληθούν οι Χρήστος Σέχου (1/3/2000, στράικερ), Αντριάνο Σκεντεράι (26/4/2000, αμυντικός μέσος) και Αντώνης Οικονομόπουλος (9/5/1998, δεξιός μπακ και στόπερ). Με τον τελευταίο μάλιστα υπήρξε «θέμα» το περασμένο καλοκαίρι με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όπως είχε αποκαλύψει το Sport24.gr. Έχοντας πάει για σπουδές ενός έτους στην Πορτογαλία, ο 19χρονος αμυντικός έπαιξε για ένα χρόνο στη Quarteirense SAD και τράβηξε την προσοχή των «λιονταριών» που ζήτησαν την ελευθέρας του απ’ τον Παναθηναϊκό, προσφέροντας μόνο ένα ποσοστό μεταπώλησης. Το «τριφύλλι» αξίωσε τα τροφεία ύψους 400.000 ευρώ και απ’ τη στιγμή που οι Πορτογάλοι αρνήθηκαν, ο Οικονομόπουλος επέστρεψε στο «τριφύλλι», όπου είναι βασικός κι αναντικατάστατος στην Κ20, έχοντας μπει εδώ και καιρό στο «μικροσκόπιο» και του Ουζουνίδη.
Υποψήφιοι για να γίνουν επαγγελματίες απ’ το γκρουπ της Κ20 είναι ακόμη οι Ίγκλι Ντόκο (18/1/1999, αριστερός μπακ), Βαγγέλης Ξεπαπαδάκης (12/1/1999, κεντρικός μέσος), ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Κώστας Χαλκίδης (3/6/1998, τερματοφύλακας), Λεωνίδας Καλομοίρης (8/5/2000, κεντρικός μέσος).
Από εκεί και πέρα, υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός και για οκτώ παιδιά της Κ17, που είναι ήδη μέλη των μικρότερων εθνικών ομάδων. Ο λόγος για τους:
-Σωτήρη-Πολύκαρπο Αλεξανδρόπουλο (26/11/2001, μέσος)
-Δημήτρη Καραγιάννη (27/2/2001, αμυντικός)
-Ανδρέα Αθανασακόπουλο (27/11/2001, μεσοεπιθετικός)
-Σπύρο Τζαβίδα (21/8/2001, επιθετικός)
-Δημήτρη Σερπέζη (14/3/2001, μέσος)
-Αλέξανδρο Σαντικάι (15/11/2001, αμυντικός)
-Παύλο Μαυρουδή (12/1/2001, μεσοεπιθετικός) και
-Γιώργο Βαγιαννίδη (12/9/2001, αμυντικός).
Η συγκεκριμένη φουρνιά παικτών (με εξαίρεση τον υπερταλαντούχο Αθανασακόπουλο που αποκτήθηκε το καλοκαίρι με άμεση κίνηση των Φύσσα-Ελευθεριάδη), «δουλεύεται» με υπομονή εδώ και μια πενταετία στην «πράσινη» Ακαδημία κι όπως υποστηρίζουν στο «Γ. Καλαφάτης» και στο προπονητικό της Παιανίας, θεωρείται η καλύτερη που έχει βγάλει το «φυτώριο» του Παναθηναϊκού τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Λογικό λοιπόν να επιδιώξει και ο σύλλογος να «δέσει» την κοινή πορεία τους και να «επενδύσει» ακόμη περισσότερο πάνω τους στο άμεσο μέλλον. Ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Παναθηναϊκός…
πηγή: contra.gr