Προετοιμασία για τη νέα σεζόν: Κάνε τη διαφορά!

Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος*

Είναι δεδομένο πως η προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό και καίριο σημείο για την εξέλιξη ενός αθλητή. Ειδικά όταν μιλάμε για αθλητές σε αναπτυξιακές ηλικίες, η σωστή προετοιμασία και η προσήλωσή τους σε αυτή μπορεί να κρίνει πολλά για το αθλητικό τους μέλλον.

Εκτός όμως από ζητήματα βελτίωσης φυσικής κατάστασης, θέματα τακτικής και αγωνιστικής συνοχής της ομάδας, υπάρχει και μία πλευρά που συχνά αμελείται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από την ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή.

Και ενώ είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας τα πράγματα σχετικά με τον αναγνωρισμένο παγκοσμίως κλάδο της Αθλητικής Ψυχολογίας πάνε κάπως… αργά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε σύλλογος, η κάθε ακαδημία, ο κάθε αθλητής ξεχωριστά, πρέπει να είναι ολιστική.

Φυσικά η σωματική εκγύμναση έχει και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ωστόσο, εντάσσοντας και τη ψυχολογική προετοιμασία, τα οφέλη γίνονται πολλαπλά.

 

Οι άνθρωποι δε γεννιούνται με αναπτυγμένες τις ψυχολογικές τους δεξιότητες. Μπορεί ορισμένοι αθλητές να διαθέτουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά χαρίσματα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζεται να τα εξασκήσουν. Η «καλή» ή η «κακή» ψυχολογία στην οποία συχνά αναφερόμαστε με απλά λόγια, δεν είναι ένα γεγονός ή μία κατάσταση που δεν επιδέχεται βελτίωσης. Ανεξαρτήτως του αν είμαστε εξοικειωμένοι ή όχι με αυτή τη νοοτροπία, οφείλουμε να βοηθήσουμε και να «δουλέψουμε» με τον εαυτό μας στο ψυχολογικό κομμάτι.

Δυστυχώς, όσο καλή και άρτια κατάρτιση και αν έχει ένας προπονητής, όση εμπειρία και αν διαθέτει, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει σύνθετα θέματα που άπτονται της ψυχολογίας των αθλητών του. Φυσικά και είναι εκείνος ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, είναι γεγονός όμως πως αν συμπεριλάβει στην προετοιμασία και την «προπόνηση του μυαλού» των αθλητών του, με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών, μπορεί να δει βελτίωση και να ωφελήσει την ομάδα του. Η περαιτέρω επιμόρφωσή του σε θέματα που τον αφορούν άμεσα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικό εργαλείο στην αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων και στην επίλυση καταστάσεων.

Η εξάσκηση των ψυχολογικών δεξιοτήτων δε θα πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια για τους αθλητές. Χρόνια έρευνας καταδεικνύουν τη σημαντικότητά της, όχι μόνο για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών, αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Μη ξεχνάμε πως ο αθλητισμός οφείλει όχι μόνο να εξασκεί το σώμα αλλά και να διαπαιδαγωγεί και να μεριμνά για την πνευματική κατάσταση του ατόμου.

 

Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος

glykeriaskoura@gmail.com

Τηλ. επικ. : 6944870304

 

 

Σχόλια