Λευτέρης Πουπάκης : «Υπάρχουν ταλέντα αλλά χρειάζονται περισσότερη δουλειά, υπομονή και επιμονή» (VIDEO)

Στα πλαίσια του αφιερώματος του footballacademies.gr στην ακαδημία του Εργοτέλη συναντήσαμε τον πρώην τερματοφύλακα, παλιά μεγάλη δόξα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και πλέον προπονητή τερματοφυλάκων στην Ακαδημία του Εργοτέλη Λευτέρη Πουπάκη.

Ο Λευτέρης Πουπάκης, γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1945. Ξεκίνησε την καριέρα του από το Αιγάλεω. Το καλοκαίρι του 1973 μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό. Εκεί αποτέλεσε “δίδυμο” τερματοφυλάκων μαζί με τον Παναγιώτη Κελεσίδη, έως το 1978 οπότε υπέγραψε στον ΟΦΗ. Το 1981 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός όμως μετά από ένα χρόνο το 1982 επέστρεψε στην ομάδα του Ολυμπιακού για τη σεζόν 1982-1983, ως δίδυμο τερματοφυλάκων μαζί με τον Νίκο Σαργκάνη. Την περίοδο 1984-85 αγωνίσθηκε στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου και έκλεισε την πολυετή του καριέρα σε ηλικία 40 ετών! Υπήρξε 6 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα και ήταν μέλος της ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία την περίοδο όπου αγωνιζόταν στον ΟΦΗ.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Κύριε Πουπάκη γειά σας, χαιρόμαστε πολύ που συναντάμε εδώ στην Κρήτη μια δόξα του ποδοσφαίρου. Θα θέλαμε να μας πείτε την εμπειρία σας από τα τμήματα υποδομής και από τον Εργοτέλη στον οποίο έχετε νομίζουμε γύρω στα 10 χρόνια;

Ακριβώς έτσι είναι, όπως είπατε. Νομίζω ότι πραγματικά ο Εργοτέλης έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια κι έχει σχεδιάσει τις υποδομές του και στόχος μας είναι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε δικά μας παιδιά στην ομάδα. Είναι η φιλοδοξία του προέδρου πάνω απ’ όλα, αλλά κι εμάς των ιδίων που δουλεύουμε εδώ, γιατί πιστεύουμε, ότι οι συγκυρίες βασικά λόγω της κρίσης, αλλά και γενικότερα νομίζω η έλλειψη Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις μεγάλες ομάδες, ότι μας προβληματίζει και πρέπει περισσότερο να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο αυριανό αν θέλετε γίνεσθε νέα παιδιά με φιλοδοξίες που θα μας κάνουν υπερήφανους, θα μας εκπροσωπήσουν και στις ομάδες, αλλά και στην Εθνική μας ομάδα. Νομίζω αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο ασχολούμαστε, γι αυτό και επιλέγουμε απ’ όλη την Ελλάδα παιδιά τα οποία είναι ικανά. Εκείνο βέβαια που μας προβληματίζει είναι ότι ο χώρος μας μπορεί να μην είναι ακόμα ο ιδανικότερος. Ο πρόεδρος όμως έχει σχεδιάσει ένα αθλητικό κέντρο, νομίζω ότι σύντομα θα το έχουμε κοντά μας και θα πάμε καλύτερα.

Πως βλέπετε τον Έλληνα τερματοφύλακα;

Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά ταλέντα. Εκείνο που χρειάζεται είναι περισσότερη δουλειά, υπομονή και επιμονή, που σ’ αυτά τα δυο σημεία υστερούμε. Θέλουμε πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο στόχο και αυτό είναι το μπούμερανγκ που κάποια στιγμή πολλοί είναι αυτό που δεν μπορούν να παρουσιάσουνε και έχουμε δει παραδείγματα. Ο Νικοπολίδης μετά τα 27-28 έδειξε τις ικανότητές του. Ο τερματοφύλακας είναι μια ιδιαίτερη θέση, νομίζω ότι θέλει πάρα πολύ δουλειά θέλει πάρα πολλή υπομονή και αυτά τα παιδιά ορισμένα έχουν, ορισμένα όμως είναι λίγο θα ‘λεγα βιαστικά.

Λένε ότι ο τερμάτοφύλακας χρειάζεται …τρέλα για να παίξει σε αυτή τη θέση… Ισχύει κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι ο σημερινός τερματοφύλακας δεν θέλει τρέλα, θέλει πολύ μυαλό, θέλει πολύ τεχνική, θέλει να διαβάζει το παιχνίδι. Σίγουρα χρειάζεται να έχει τολμηρότητα, αλλά πάνε αυτές οι εποχές που λέγαμε πρέπει να πέφτεις με το κεφάλι στα πόδια του αντιπάλου. Είναι να διαβάζεις τη φάση, να μπορέσεις να προλάβεις, να μπορέσεις να παίξεις με τα πόδια, να μπορέσεις να οργανώσεις το παιχνίδι. Είναι πάρα πολλά στοιχεία που πρέπει να ‘χει ο σύγχρονος τερματοφύλακας, ο σημερινός και σ’ αυτό το κομμάτι δουλεύουμε για να μπορέσουν κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά να έχουν τις δυνατότητες, πηγαίνοντας στην ΠΑΕ να μπορέσουν να βγάλουν όλο αυτό το ταλέντο που πραγματικά έχουν. Ο τερματοφύλακας χρειάζεται να ξέρει ποδόσφαιρο, να ξέρει μπάλα, να παίξει κι έξω από το τέρμα κι όχι μόνο κάτω από την εστία.

Βλέπουμε ότι σε πολλές ακαδημίες δεν υπάρχει προπονητής τερματοφυλάκων. Γιατί πιστεύεται γίνεται αυτό;

Νομίζω ότι είναι πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα, γιατί τη θέση του τερματοφύλακα δεν μπορεί να τη διδάξει κανείς προπονητής (που δεν είναι προπονητής τερματοφυλάκων). Θέλει πάρα πολλές ώρες προπόνησης κατ’ αρχήν. Είναι ιδιαίτερη προπόνηση. Θα πρέπει να αφιερώσεις πάρα πολλές ώρες στα παιδιά. Το κυριότερο απ’ όλα είναι ο συγχρονισμός της άσκησης που πρέπει να δώσει στο χρόνο που πρέπει να το δώσεις και νομίζω ότι οι προπονητές που ασχολούνται γενικά με όλη την άθληση των ποδοσφαιριστών δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν έχουν παίξει στη θέση και δεν έχουν την εμπειρία και την γνώση της θέσης του τερματοφύλακα. Γι’ αυτό και βλέπουμε σ’ όλες τις μεγάλες ομάδες να έχουν προπονητές τερματοφυλάκων οι οποίοι ξέρουν τη θέση. Δεν είναι μόνο η γύμναση του τερματοφύλακα, είναι και το θέμα της προετοιμασίας της ψυχολογίας, είναι το θέμα της προετοιμασίας του πως θα ξεκινήσει το κάθε παιχνίδι, να παρουσιαστεί έτοιμος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί. Τα παιχνίδια όλα δεν είναι ίδια, υπάρχουν διαφορές και ο προπονητής τερματοφυλάκων νομίζω και σ’ αυτό το κομμάτι πρέπει να συμμετέχει.

Κύριε Πουπάκη σας ευχαριστούμε και χαρήκαμε πάρα πολύ που σας συναντήσαμε.

Και εγώ να ‘σται καλά.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

{youtube width=”615″ height=”400″}mLKaKHbGcLU{/youtube}

Σχόλια