Πώς να προετοιμαστείς ψυχολογικά, για ένα σημαντικό αγώνα

Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος*

Συνήθως πριν από ένα μεγάλο αγώνα,  έχεις να διαχειριστείς την αναπόφευκτη πίεση, που μπορεί να προέρχεται από τρίτους (βλέπε γονείς, προπονητή, συναθλητές κ.α.), αλλά που μπορεί να δημιουργείται και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα καλά νέα είναι πως ο εαυτός σου είναι ο μόνος τον οποίο μπορείς να ελέγχεις. Επομένως οφείλεις, αν θεωρείς πως “τα χάνεις” πριν από σημαντικές στιγμές, να προσπαθήσεις  να δουλέψεις πάνω σε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση, προκειμένου να είσαι σε θέση να ξεδιπλώσεις τις δυνατότητές σου στο γήπεδο.

Επομένως, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, πρέπει αρχικά να προσπαθήσεις να αφήσεις πίσω το κομμάτι των εξωτερικών περισπασμών, των άσχετων εξωτερικών παραγόντων, που μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψη συγκέντρωσης με συνήθως άσχημα αποτελέσματα στην απόδοσή σου.

Αλλά καθώς αυτά δεν είναι  στο χέρι σου, δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου, το θέμα είναι να ρυθμίσεις τους “εσωτερικούς” περισπασμούς σου, οι οποίοι είναι τελικά και οι πιο επιβλαβείς.

Οι αρνητικές σκέψεις, η συνεχής αμφισβήτηση του εαυτού σου, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, το να σκέφτεσαι συνεχώς την έκβαση του αγώνα, είναι περισπασμοί που έρχονται εκ των έσω και που έχουμε τονίσει πολλές φορές πως είναι “λάθη”.

Αυτό που συστήνουν πολλοί αθλητικοί ψυχολόγοι είναι να προσπαθείς να επικεντρωθείς στο τεχνικό κομμάτι, στις οδηγίες του προπονητή σου, ουσιαστικά στο πώς θα παίξεις, αφήνοντας πίσω σκέψεις για τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου αγώνα, του τι θα επιφέρει η νίκη ή η ήττα.

Φυσικά αυτό θα μου πείτε πως είναι εύκολο στα λόγια, πολύ δύσκολο όμως στην πράξη. Και όντως έχετε δίκαιο. Όμως το μυαλό είναι σαν ένας μυς, θέλει εξάσκηση. Όσο περισσότερο δουλεύετε το ψυχολογικό κομμάτι, επιμένετε στην “εκγύμνασή” του και δεν παραλείπετε την ψυχολογική σας προετοιμασία, τόσο πιο πιθανό είναι να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μία τακτική που μπορείς να εφαρμόζεις στις περιπτώσεις εκείνες που οι διάφοροι περισπασμοί μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την απόδοσή σου, περιλαμβάνει 3 απλά βήματα.

1. Αναγνώριση περισπασμών (εσωτερικών ή εξωτερικών). Σε πρώτη φάση πρέπει να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις πως η σκέψη που έκανες λειτουργεί αρνητικά και μπορεί να σαμποτάρει την απόδοσή σου.

2. Ανασυγκρότηση. Στη δεύτερη αυτή φάση “διώχνεις“ εντελώς τον περισπασμό και ξαναφέρνεις στη σκέψη σου το στόχο σου.

3. Συγκέντρωση. Στο τρίτο βήμα συγκεντρώνεσαι στο “gameplan” και στα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις καλή απόδοση. Η χρήση του αυτοδιαλόγου με φράσεις κλειδιά σε αυτή τη φάση θα σε βοηθήσει πολύ.

Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος

glykeriaskoura@gmail.com

Τηλ. επικ. : 6944870304


 

 

Σχόλια