Η σκληρή πλευρά του ποδοσφαίρου!

Το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η λάμψη και τα χρήματα είναι η μία πλευρά του ποδοσφαίρου η οποία μας γοητεύει. Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη πλευρά, εκ διαμέτρου αντίθετη και πολύ σκληρή.

Στην παρακάτω ιστορία θα διαβάσετε για κάποιους, που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το ποδόσφαιρο με οποιοδήποτε τίμημα. Αδιαφορώντας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για τα όνειρα εκατοντάδων παιδιών.

Ο Όσκαρ Πέρεζ και τα όσα είχε να πει, μας δείχνουν ότι πέρα από τις κοινωνικές ανισότητες και τους τραυματισμούς, υπάρχουν κι άλλα εμπόδια, εξίσου ή και περισσότερο καταστροφικά, για την επιδίωξη ενός αθλητικού ονείρου.

Τα θλιβερά περιστατικά λαμβάνουν χώρα στην Πουέμπλα, μια μικρή πόλη του Μεξικού. Νότια της πόλης υπάρχει η ακαδημία ποδοσφαίρου «Σαν Χοσέ Βίστα Ερμόσα». Κατ’ ευφημισμόν ακαδημία, καθώς περιλαμβάνει μόλις ένα παρατημένο γήπεδο, στο οποίο εκατοντάδες μικρά παιδάκια κλωτσούν μια μπάλα και ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι Μέσι. Παίζουν μέσα στη ζέστη, σε ακατάλληλο αγωνιστικό χώρο και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά συνεχίζουν να ονειρεύονται. Κάποιο άλλοι ωστόσο, έχουν διαφορετικά σχέδια για τα παιδάκια αυτά.

Τα «τσακάλια»

Κάποια στιγμή το όνειρό τους, τους οδηγεί στα μεγάλα στάδια του Μεξικού, αναλαμβάνοντας το ρόλο των μπολ – μπόι, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα μπορέσουν κι αυτοί να βρίσκονται εντός των 4 γραμμών του γηπέδου. Τα πιο πολλά από τα παιδία τραυματίζονται σοβαρά στην πορεία, άλλα δεν αντέχουν και εγκαταλείπουν το όνειρο τους, αλλά ακόμα και για εκείνα που καταφέρνουν και βρίσκουν το δρόμο τους, υπάρχει ακόμα ένας ανασταλτικός παράγοντας. Οι ατζέντηδες…

Τα «τσακάλια» του ποδοσφαίρου, τα οποία το μόνο που έχουν στόχο είναι να εκμεταλλευτούν τα παιδιά, προκειμένου να αποκομίσουν εύκολο κέρδος. Άνθρωποι που ξεπουλάνε τα όνειρα μικρών παιδιών για ένα κομμάτι ψωμί, αδιαφορώντας αν θα τους καταστρέψουν την καριέρα και τη ζωή.

Οι επιζήσαντες

Από αυτά τα παιδιά, μόλις δύο κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να τα βγάλουν πέρα σε τόσες δυσκολίες. Ο ένας είναι ο Σέρχιο Πέρεζ Μόγια, ο οποίος αγωνίζεται στη Μοντερέι κι έχει και 2 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα του Μεξικού και ο άλλος ο Όσκαρ Πέρεζ.

Οι δύο άντρες ξανάσμιξαν, δέκα χρόνια μετά από τον τελευταίο τους αγώνα στην αλάνα της Πουέμπλα, με αφορμή τον φιλικό αγώνα του Μεξικού με τη Χιλή, ο οποίος έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Μόγια ήταν βασικός με την Εθνική ομάδα της χώρας του και ο Πέρεζ τον παρακολουθούσε από τις εξέδρες του σταδίου.

Ο Πέρεζ καυτηρίασε τη δράση των μάνατζερ στο Μεξικό και όχι μόνο, τονίζοντας:

«Η καριέρα μου παραλίγο να τελειώσει εξ αιτίας των ατζέντηδων, αλλά ευτυχώς το ποδόσφαιρο συνεχίζει να με εμπνέει κάθε δευτερόλεπτο και γι’ αυτό βρίσκομαι στη Βαρκελώνη για να κάνω Μάστερ στο αθλητικό μάνατζμεντ. Είμαι έτοιμος να προσφέρω στο άθλημα περισσότερα από ότι μπόρεσα σαν αθλητής. Από τότε που σταμάτησα επίσημα το ποδόσφαιρο, σπουδάζω. Ωστόσο συνεχίζω να παίζω στην ομάδα του πανεπιστημίου μου. Πρέπει κάποια στιγμή να εξαλειφθούν από το ποδόσφαιρο αυτά τα τσακάλια».

Η ταινία

Βασισμένη στην ιστορία αυτή έχει γυριστεί και μια ταινία η οποία λέγεται Ρούντο και Κούρσι, στην οποία μάλιστα πρωταγωνιστούν οι, Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ (Ημερολόγια μοτοσυκλέτας, Χαμένες αγάπες κ.α.) και ο Ντιέγκο Λούνα (The Termnal, Θέλω και τη μαμά σου, Φρίντα κ.α.).

Του Αλέξανδρου Τομαρά για το aek365.gr

Σχόλια