Τι είναι το περιβόητο personal training και πως μπορεί να δουλέψει για εσάς

Του Αντώνη Αλεξόπουλου

Παρόλο που στις μέρες μας το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή είναι αρκετά γνωστό, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες για το πόσο χρήσιμη είναι η πρόσληψη ενός. H εκγύμναση με προσωπικό γυμναστή/ρια είχε συνδεθεί με συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και νοοτροπίες οι οποίες προϋπόθεταν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.. Κατ’ ακρίβεια η αγορά υπηρεσιών από προσωπικό γυμναστή/ρια είχε φτάσει να είναι σύμβολο ψηλού κοινωνικού στάτους.

Με τη πάροδο των χρόνων, έγινε κατανοητό πως η εκγύμναση κατ’ ιδίαν δεν είναι απλά καπρίτσιο των διάσημων και πλουσίων. Πλέον, το personal training επιλέγεται από άτομα από διάφορες κοινωνικές τάξεις γιατί έχει καθιερωθεί πλέον σαν τάση στον τομέα εκγύμνασης και οι χρεώσεις έπαψαν να είναι τσουχτερές λόγο τις πληθώρας προσωπικών γυμναστών και γυμναστηρίων που εξειδικεύονται σ’ αυτό το είδος. Πιο κάτω θα παρατεθούν αυτά που πρέπει να γνωρίζετε πριν να επιλέξετε τον προσωπικό σας γυμναστή.

Τι είναι ο προσωπικός γυμναστής;

Σαν επάγγελμα ο προσωπικός γυμναστής ή γυμνάστρια συγκαταλέγεται στα επαγγέλματα που ασχολούνται με την άσκηση και τη φυσική κατάσταση. Θεωρείται το πιο ψηλό στη βαθμίδα των επαγγελμάτων αυτών, γιατί απαιτεί γνώση σε πολλούς τομείς, τόσο της προπονητικής και αθλητικής επιστήμης, όσο και της ιατρικής-παθολογίας, επειδή οι υπηρεσίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ατόμων, από απόλυτα υγιείς αθλητές ως άτομα με τραυματισμούς ή παθολογικές καταστάσεις. Το άτομο αυτό είναι υπεύθυνο και υπόχρεο στα πλαίσια της δουλειάς του να αξιολογήσει τη φυσική κατάσταση του πελάτη, να διαμορφώσει στη συνέχεια το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης αναλόγως των αναγκών και στόχων και να προσπαθεί να κρατά το ενδιαφέρον και τη διάθεση για άσκηση ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Ο προσωπικός γυμναστής θα σας σπρώξει πέραν του σημείου άνεσης σας, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο συνήθως να καταφέρετε μόνοι σας. Μέσω της συνεργασίας σας, θα σας παρέχει καθοδήγηση για να εκπληρώσετε τους στόχους σας, καθώς και πληροφορίες και διαπαιδαγώγηση όσον αφορά την ανάπτυξη της δύναμης, της αντοχής, καθώς και μερικές βασικές αρχές διατροφής. Δείτε τον προσωπικό γυμναστή σαν μια κινητή πηγή γνώσης σχετικά με την άσκηση, στην οποία έχετε εύκολη πρόσβαση και μπορείτε να υποβάλετε άμεσα τις ερωτήσεις, απορίες και ανησυχίες σας. Ακόμη, ο προσωπικός γυμναστής είναι ένας λόγος για να είστε συνεπής στις παρουσίες σας στο γυμναστήριο, αφού οι προπονήσεις γίνονται σε προκαθορισμένη ώρα και μέρα.

Προσόντα ενός προσωπικού γυμναστή

Εκπαίδευση

Απαραίτητα, ο προσωπικός γυμναστής πρέπει να έχει ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης, με υπόβαθρο είτε Φυσικής Αγωγής, είτε Αθλητικών Επιστήμων. Παρόλο που υπάρχει πλέον αφθονία σχολών και προγραμμάτων με ειδίκευση στο Personal Training, δε θεωρείται ως απαραίτητο προσόν, αλλά γενικά όσο περισσότερη εκπαίδευση, επιρροές και γνώση έχει ο προσωπικός γυμναστής τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα στις υπηρεσίες και προπονήσεις που παρέχει. Επιπρόσθετα, ο προσωπικός γυμναστής οφείλει να επενδύει στη διαρκή του εκπαίδευση, μέσω σεμιναρίων και προγραμμάτων και της μελέτης των νέων επιστημονικών ερευνών και προπονητικών τάσεων.

Εμπειρία

Προτού καταλήξετε στην επιλογή και στη συνεχεία την πρόσληψη ενός προσωπικού γυμναστή, καλό θα ήταν να μάθετε πόσο έμπειρος είναι, ειδικά σε σχέση με τους στόχους σας, Αν για παράδειγμα ο στόχος σας είναι να λάβετε μέρος σε ένα ερασιτεχνικό αγώνα σωματικής διάπλασης, τότε λογικό είναι να αποταθείτε σε κάποιο με γνώση και εμπειρία στον τομέα αυτό. Αν πάλι, ο στόχος σας είναι να χάσετε λίπος και να αποκτήσετε απλά μια καλή σωματική εμφάνιση, η εμπειρία ενός προσωπικού γυμναστή φαίνεται πάνω σε άλλους πελάτες του που κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους.

Ειδικές καταστάσεις/ προβλήματα

Το να έχετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα ή κατάσταση (εγκυμοσύνη, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης, παθήσεις της πλάτης, κτλ) ή κάποιο τραυματισμό, δεν είναι πάντοτε απαγορευτικό όσον αφόρα την άσκηση, Κατ’ ακρίβεια, σε πολλές περιπτώσεις, η άσκηση, όχι μόνο ενδείκνυται άλλα είναι και απαραίτητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας προσωπικός γυμναστής μπορεί να φάνει πολύ χρήσιμος. Πρέπει να σιγουρευτείτε κατά πόσο ο υποψήφιος προσωπικός γυμναστής έχει την κατάλληλη γνώση γύρω από το πρόβλημα σας και κατά πόσο είναι σε θέση να έρθει σε επαφή και να συνεργαστεί με το γιατρό σας.

Προσωπικότητα

Κανένα πανεπιστήμιο και κανένα σεμινάριο δε μπορεί ούτε να διδάξει ούτε να αλλάξει την προσωπικότητα του προσωπικού γυμναστή. Μολαταύτα, λόγο της φύσης της δουλειάς του, θεωρείται κριτήριο και είναι σημαντική. Η συνεργασία με ένα προσωπικό γυμναστή γίνεται σε πολύ κοντινό επίπεδο (ένας προς ένα) και μέσω αυτής θα περνάτε αρκετό χρόνο με αυτόν/η (3-5 ώρες την εβδομάδα). Συνεπώς, είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον με τον/την οποίο/α να “κολλάτε” και ταιριάζετε σε σχέση με τη δική σας προσωπικότητα. Πρέπει τα στοιχεία της προσωπικότητας του προσωπικού γυμναστή να αντανακλούν τις ανάγκες σας – για παράδειγμα αν χρειάζεστε υποστήριξη και παρότρυνση, είναι σημαντικό αυτά να είναι κάποια από τα δυνατά σημεία του προσωπικού σας γυμναστή. Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον γυμναστή σας, ούτως ώστε να μη διστάζετε να ρωτάτε ερωτήσεις ή να εκφράσετε τις απορίες σας και τις ανησυχίες σας.

Κλείνοντας, πρέπει να ειπωθεί πως η σχέση μεταξύ προσωπικού γυμναστή-πελάτη δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Από τη πλευρά σας σαν πελάτες, μπορείτε να πάρετε τα μέγιστα από τη προπόνησή σας, απλά με το να είστε συνεργάσιμοι, να καταβάλετε όση περισσότερη προσπάθεια μπορείτε και να μη σπαταλάτε άσκοπα ώρα σε πράγματα που δεν αφορούν την προπόνηση σας – είναι ώρα για την οποία έχετε πληρώσει. Ο προσωπικός γυμναστής υπάρχει για να σας κατευθύνει, να σας συμβουλεύει και να σας γυμνάζει, αλλά η προσπάθεια, η δουλεία και ο κόπος, εντός και εκτός γυμναστηρίου εναπόκεινται σε εσάς.

Αντώνης Αλεξόπουλος, PhD
Γυμναστήριο Προσωπικής Εκγύμνασης “Εν Σώματι”
Τηλ. 99 524645
fit-blaster.com

Σχόλια