Παχατουρίδης: «Ο παράδεισός μου»

Συνέντευξη στον Τάσο Κιούση, στην εφημερίδα “Goal” (5/10)

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το μακρινό 1983, με τη φανέλα της Δόξας Δράμας. Η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον Θοδωρή Παχατουρίδη, που μπορεί να κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2002, αλλά παραμένει στα γήπεδα με την ιδιότητα πλέον του προπονητή. Μέχρι πρότινος ομοσπονδιακός τεχνικός στις μικρές εθνικές, αλλά εδώ και περίπου μια 14ετία ιδιοκτήτης του αθλητικού κέντρου «Paradise Park» (Μεταμορφώσεως 100, Αχαρνές – Πλησίον του κόμβου της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης). Ο 46χρονος πλέον κόουτς άνοιξε τις πόρτες του στο «Goal» και μας μίλησε για το κομμάτι των ακαδημιών αλλά και το παράπονο από την ΕΠΟ.

«Μια οργανωμένη αλάνα»

Πλέον τα αθλητικά κέντρα αποτελούν την πηγή ανάδειξης των ποδοσφαιρικών ταλέντων και ο Θοδωρής Παχατουρίδης έχει την εξήγηση: «Εχουν αντικαταστήσει την αλάνα. Εκεί που τα παιδιά τις προηγούμενες δεκαετίες μάθαιναν ποδόσφαιρο. Τα αθλητικά κέντρα σήμερα είναι ουσιαστικά οργανωμένες αλάνες. Εκεί όπου ο γονιός μπορεί να είναι σίγουρος ότι το παιδί του θα παίξει μακριά από κάθε είδους κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή στις ακαδημίες μας υπάρχουν περίπου 200 παιδιά. Και να είχαμε ένα γήπεδο κανονικών διαστάσεων θα ήταν πολύ περισσότερα. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας. Τα παιδιά να ξεφύγουν, να πάνε και στο μεγάλο γήπεδο ώστε να είμαστε απόλυτα αυτόνομοι. Ηδη υπάρχουν τρία τμήματα τα οποία χρησιμοποιούν το γήπεδο της Δόξας Αγίας Αννας. Τα τζούνιορ, το παμπαιδικό και το παιδικό. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Μάλιστα τώρα ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω με τη συμμετοχή των τζούνιορ στο Elite League, όπου συμμετέχουν μεγάλες ΠΑΕ όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ».

Ο διπλός ρόλος του προπονητή

Ενα σημαντικό κεφάλαιο των ακαδημιών αποτελούν οι προπονητές, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή να τονίζει: «Το τεχνικό επιτελείο μας αποτελείται από πέντε προπονητές, μεταξύ των οποίων και εγώ. Τέσσερις στο προπονητικό κέντρο και ένας αποκλειστικά για τα τμήματα που λειτουργούν στο γήπεδο της Δόξας Αγίας Αννας. Ολοι είναι απόφοιτοι γυμναστικής ακαδημίας και κάτοχοι διπλωμάτων UEFA, B και C. Από το 2001 που ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου βασικό μας μέλημα είναι να λειτουργούμε και ως παιδαγωγοί. Πάντως δεν αρκούν μόνο τα διπλώματα ώστε ένας προπονητής να είναι σωστός στον ρόλο του. Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο».

Η «εισαγωγή» στα συστήματα

Και αν ο ρόλος του προπονητή είναι σύνθετος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ποδόσφαιρο και οι πιτσιρικάδες πρέπει να μάθουν τα βασικά του αθλήματος, όπως τα συστήματα. Σε ποιες όμως ηλικίες γίνεται αυτό; «Από την αρχή όλα τα παιδιά ξεκινάνε να μπαίνουν στη λογική των συστημάτων. Τα «αστεράκια» μαθαίνουν «άμυνα- επίθεση», «δεξιά- αριστερά». Αυτή είναι η βάση. Τα «Τζούνιορ» που πηγαίνουν στο 9Χ9 τους μαθαίνεις τις ζώνες του γηπέδου. Αμυνα, κέντρο, επίθεση. Στο παμπαιδικό τους μαθαίνεις τις θέσεις. Και εκεί ο προπονητής πρέπει να ξεχωρίσει το κάθε παιδί βάσει των χαρακτηριστικών του, σε ποιες θέσεις μπορεί να αντεπεξέλθει. Και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τα παιδιά σε παραπάνω από μία θέσεις. Γιατί νομίζω ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη βάση για ένα παιδί που ξεκινάει το ποδόσφαιρο» ήταν η απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού εκλέκτορα.

Η φιλοσοφία του «διασκεδάζω»

Αναφορικά με τη φιλοσοφία που διέπει το «Paradise Park», ο ιδιοκτήτης του ήταν ξεκάθαρος: «Ο γονέας πρέπει να ξέρει ότι το παιδί θα έρθει να διασκεδάσει, να αθληθεί. Μέσα από το παιχνίδι να προσανατολιστεί. Και στη συνέχεια να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Από το 6Χ6 που είναι το πρώτο στάδιο μέχρι το 11Χ11. Φυσικά και εδώ υπάρχει διαχωρισμός των παιδιών. Ανάλογα με το επίπεδό τους. Ωστε να υπάρχει και ανταγωνισμός αλλά πρώτα από όλα να το χαίρονται. Τα παιδιά που πηγαίνουν στα μεγαλύτερα τμήματα, μπαίνουν στην προεφηβεία και είναι κάτι το διαφορετικό. Πρέπει να ξέρει το παιδί πως πρέπει να μοχθήσει για να παίξει περισσότερη ώρα. Είναι όπως η ζωή. Προς το παρόν οι γονείς είναι πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο λειτουργίας μας και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη έχουμε παιδιά τα οποία πλέον είναι μέλη των μεγάλων ΠΑΕ».

Ο ορισμός της επιτυχίας

Τι θεωρείται ωστόσο επιτυχία σε αυτό που γίνεται στο «Paradise»; Η απάντησή του έχει ως εξής: «Βασικός μας στόχος είναι να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά μέσα από το ποδόσφαιρο. Να αποκτήσουν πειθαρχία και να αρχίσουν να προσανατολίζονται. Οσο περισσότερα χρόνια μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στην ακαδημία και να περνάνε καλά, αυτό είναι επιτυχία. Φυσικά και κοιτάμε και το κομμάτι να μπορέσουν κάποια παιδιά να ξεπεταχτούν και να παίξουν σε κάποια μεγάλη ομάδα. Θεωρώ ότι εμείς το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο. Αλλοι κοιτάνε να θαμπώσουν τους γονείς με τη χαρά της νίκης. Αυτό για μένα και ως άνθρωπο και ως προπονητή είναι κάτι το οποίο δεν με εκφράζει. Θεωρώ ειλικρινά πως η φιλοσοφία μας ως ακαδημία, ο τρόπος που λειτουργούμε είναι σαν να κάνουμε πρωταθλητισμό», ενώ πρόσθεσε πως οι πιτσρικάδες δεν έχουν την παραμικρή δέσμευση με το κέντρο: «Τα παιδιά των ακαδημιών μας δεν έχουν την παραμικρή δέσμευση. Εχουμε τον δικό μας σύλλογο που λέγεται «Παράδεισος Α.Ο. Βορείων Προαστίων» στον οποίο αρκετά παιδιά έχουν δελτίο, ωστόσο όποιο παιδί θέλει να πάει να αγωνιστεί κάπου αλλού είναι ελεύθερο να πάρει το δελτίο του και να αποχωρήσει».

Ο διαχωρισμός ακαδημιών και συλλόγων

Εχοντας εργαστεί σε συλλόγους, εθνικές ομάδες αλλά και για πολλά χρόνια βρίσκεται μέσα στις ακαδημίες, δεν θέλησε να διαχωρίσει ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι: «Μου αρέσει αυτό που κάνω. Αλλο το κομμάτι των ακαδημιών, άλλο αυτό της επαγγελματικής ομάδας. Για εμένα είναι ευχής έργον πως αυτό το οποίο αγαπάω το έκανα επάγγελμα ως ποδοσφαιριστής και πλέον ως προπονητής. Μέσα των ακαδημιών, των συλλόγων με τους οποίους συνεργάστηκα αλλά και μέσω των εθνικών ομάδων. Πάντως, είτε συνεργάζεσαι με παιδιά είτε με επαγγελματίες, το σημαντικότερο πράγμα είναι να είσαι αληθινός. Πιστεύω ότι έτσι κερδίζεις τον ποδοσφαιριστή και στο τέλος βγαίνεις και εσύ κερδισμένος».

Το κεφάλαιο εθνικές ομάδες

Πριν από λίγο καιρό το κεφάλαιο εθνικές ομάδες έκλεισε για τον Θοδωρή Παχατουρίδη (το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία) που μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχει από τη θητεία για περίπου πέντε χρόνια: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη θητεία ειδικά με τις επιτυχίες που είχε η γενιά των 93άρηδων (Καπίνο, Μαυρίας, Γιαννιώτας, Κατίδης, Καρέλης, Διαμαντάκος κ.ά.), οι οποίοι σήμερα αποτελούν την Εθνική Ελπίδων. Παράλληλα ανακαλύψαμε αρκετά παιδιά από την επαρχία όπως ο Βέργος, ο Ιωαννίδης, ο Σάλιαγκας, ο Ηλιάδης, ο Μυρθιανός, ο Κοβάτσης, ο Ρούσσος. Πράγμα το οποίο θεωρώ εξίσου σημαντικό με τις πετυχημένες πορείες των εθνικών ομάδων». Πάντως ένα μικρό παράπονο βγήκε από τα χείλη του καθώς: «Εδώ και μια τετραετία προετοιμάζαμε την ομάδα των 96άρηδων που θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του καλοκαιριού στη χώρα μας (σ.σ. Κατερίνη και Βέροια). Αν μένει ένα μικρό παράπονο από τη θητεία μου στις εθνικές ομάδες, είναι αυτό. Πως δεν θα είμαι μαζί τους σε μια τόσο σημαντική στιγμή για αυτή την ομάδα. Τους γνωρίζω πολύ καλά και θα ήθελα να είμαι δίπλα τους σε αυτό το τουρνουά. Ηταν ένας προγραμματισμός που είχε ξεκινήσει από τον κ. Σάντος».

Τα «προϊόντα» του «Paradise»

Στα 13 χρόνια λειτουργίας του το «Paradise» μπορεί να καυχιέται πως έχει αναδείξει αρκετούς ποδοσφαιριστές που πλέον αποτελούν μέλη των μεγάλων ΠΑΕ. Πρόκειται για τους Χρήστο Κουντουριώτη (Κ-17 του Παναθηναϊκού), Σπύρο Σπυριδάκη, Κωνσταντίνου Χρήστου (Κ-17 του Ολυμπιακού), Χρήστο Λένα (Κ-17 του Ατρόμητου), Μανωλκίδη Μανώλη (πρώτη ομάδα Ιωνικού) και Κωνσταντίνο Σκουτέρη (Κ-15 του Ατρόμητου).

Το football-academies.gr βρέθηκε σήμερα στον αγιασμό της ακαδημίας Paradise και τις επόμενες ώρες θα σας παρουσιάσουμε τη βράβευση των προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών, δηλώσεις ον-κάμερα του Θοδωρή Παχατουρίδη και των νεαρών παικτών, καθώς και πολλές φωτογραφίες.

Σχόλια