Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος μιλάει για τον ΠΑΣ Γιάννινα της επόμενης σεζόν, τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες και το πώς πρέπει να προετοιμάζονται οι νεαροί παίκτες για να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. (videos)
Ένας από τους αφανείς ήρωες του ΠΑΣ Γιάννινα στη σεζόν που μας πέρασε ήταν ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος. Όχι μόνο ήταν στο επιτελείο και των τριών προπονητών που είχε η ομάδα, αλλά διετέλεσε και πρώτος προπονητής.
Η φετινή αναμένεται να είναι η δεύτερη σεζόν του με τις αρμοδιότητές του συνεχώς να μεγαλώνουν μια και έχει υπό την επίβλεψή του και τις ακαδημίες του “Άγιαξ της Ηπείρου”. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο για τον ΠΑΣ Γιάννινα που σε μία εβδομάδα ρίχνεται στη μάχη της Super League, αλλά και τις ακαδημίες που αποτελούν το αύριο των Γιαννιωτών.
Πώς τα βλέπετε για τη σεζόν που ξεκινάει;
Το θετικό για τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ότι πρόκειται για μία ομάδα που στηρίζεται σε έναν κορμό τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε μία βάση και κάθε χρόνο προσθέτουμε νέες πληροφορίες. Φέτος θα είναι μία δύσκολη χρόνια, πιο δύσκολη από την προηγούμενη γιατί πέφτουν τέσσερις ομάδες και όλοι ενισχύονται. Εμείς στηριζόμαστε στην ομοιογένεια, αυτό είναι το όπλο μας. Είμαστε μία ομάδα με δοκιμασμένα παιδιά και προχωράμε με αυτές τις προϋποθέσεις.
Γι’ αυτό και δεν κοστίζει ο περιορισμός μεταγραφών. Ούτως ή άλλως θα γίνονταν λίγες προσθήκες, σωστά;
Αυτό είναι το σημαντικό. Και να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μεταγραφές, πάλι 1-2 προσθήκες θα γίνονταν γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η ταυτότητά της. Επομένως, για μας δεν είναι αρνητικό το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές, απλώς περιοριζόμαστε λίγο στο κομμάτι της ηλικίας
“Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στη Super League”
Φέτος τι θέλετε να παρουσιάσει η ομάδα ως τεχνικό επιτελείο;
Η ομάδα θέλουμε να παρουσιάσει μία σταθερότητα και να μην κινδυνεύσουμε. Έχει γίνει σε όλους αντιληπτό ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στη Super League και αυτό θέλουμε να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Θέλουμε να έχουμε μία αξιοπρεπέστατη ομάδα, ανταγωνιστική, που να μην είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
Για εσάς προσωπικά πόσο δύσκολο είναι στο ελληνικό ποδόσφαιρο που οι προπονητές αλλάζουν συνέχεια να προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα; Πέρυσι για παράδειγμα συνεργαστήκατε με τρεις προπονητές.
Είναι πολύ δύσκολο πρώτα απ’ όλα για τους αθλητές γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προσαρμοστούν σε κάθε νέα φιλοσοφία ειδικά από τη στιγμή που τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα. Το ίδιο δύσκολο είναι και για μένα που είμαι στον ΠΑΣ Γιάννινα δύο χρόνια. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στη φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή. Για μένα πρέπει να αλλάξει αυτό στην Ελλάδα, να εμπιστευτούν κάποιους ανθρώπους, να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να μην γίνονται γρήγορα κρίσεις.
Ακούμε πολλά για τον εκάστοτε βοηθό προπονητή, αλλά όσοι είμαστε απ’ έξω δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αρμοδιότητές του. Ποιες είναι αυτές;
Το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη και υπάρχουν πολλοί τομείς και στην προπονητική διαδικασία. Ο βοηθός προπονητή είναι μία έκφραση που χρησιμοποιούμε όλοι στην Ελλάδα. Υπάρχει εξειδίκευση, υπάρχουν κομμάτια με τα οποία ασχολείται μόνο αυτός με τη βοήθεια του προπονητή φυσικά. Ο ρόλος είναι πολυσύνθετος γιατί ασχολείται και με το αγωνιστικό κομμάτι και με κάποια εξειδικευμένα κομμάτια όπως η ανάλυση ή η ατομική προπόνηση κάποιων ποδοσφαιριστών. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να έχεις αυτή τη θέση και απαιτεί εξειδίκευση.
{dmotion width=”615″ height=”400″}x2359bk{/dmotion}
Ένας βοηθός προπονητή έχει πάντα στο μυαλό του ότι θα γίνει κάποια στιγμή πρώτος ή μπορεί απλώς να του αρέσει ο συγκεκριμένος ρόλος;
O στόχος είναι να είσαι πρώτος προπονητής. Ωστόσο αναφέρθηκα πριν στην εξειδίκευση. Μπορεί ένας βοηθός προπονητή να είναι καλύτερος από τον πρώτο σε κάποιους τομείς. Ο βοηθός πρέπει να συμπληρώνει τον προπονητή, πρέπει να ταιριάξει μαζί του. Δεν θεωρώ ότι αυτοσκοπός είναι να γίνεις πρώτος προπονητής. Ο σκοπός είναι να κάνει καλά τη δουλειά του. Αν ξέρει καλά τη δουλειά του και βοηθάει τους παίκτες να βελτιωθούν, τότε όλα πάνε καλά. Ένας βοηθός προπονητή μπορεί να είναι πολύ καλός σε κάποιους τομείς, αλλά να μην είναι το ίδιο καλός κάπου αλλού. Αυτό το δείχνει η πορεία.
Εκτός από την πρώτη ομάδα ασχολείστε και με τις υποδομές. Ο ΠΑΣ Γιάννινα θέλει σταδιακά να βγάλει δικά του παιδιά και φέτος θα δούμε κάποιους εξ αυτών. Πώς βλέπετε τη δουλειά που γίνεται εκεί;
Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι από τις λίγες ομάδες της Super League αποτελείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 από γηγενείς ποδοσφαιριστές, δηλαδή του νομού Ηπείρου. Αυτός είναι και ο στόχος όλων των ομάδων στην Ελλάδα, αλλά δεν υλοποιείται. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα 2-3 χρόνια και να προωθούμε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Super League
“Αδιαμφισβήτητο το ηπειρώτικο ταλέντο”
Φέτος έγιναν αρκετές δοκιμές όχι μόνο για την πρώτη ομάδα, ενώ πάρθηκε και η απόφαση να δημιουργηθεί ακαδημία στην Αθήνα. Όλα αυτά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;
Σίγουρα. Το ηπειρώτικο ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά πρέπει να δείξουμε κι εμείς ότι ενδιαφερόμαστε. Ένα κομμάτι σημαντικό είναι οι δοκιμές, για να μπορούμε να αξιολογήσουμε το υλικό. Εμείς βλέπουμε τα παιδιά, τα αξιολογούμε και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι γίνεται. Αυτό γίνεται τόσο στις ακαδημίες όσο και στην πρώτη ομάδα.
Είμαι της άποψης ότι δεν είναι κακό να παίρνεις ιδέες από κάποιον και να μαθαίνεις, αν εκείνος είναι καλύτερος από εσένα. Υπάρχει κάποια ομάδα που είναι πρότυπο για σας αναφορικά με τον τρόπο που δουλεύουν στις ακαδημίες της;
Όσον αφορά τον προγραμματισμό των ακαδημιών εμείς σίγουρα έχουμε ως πρότυπα ομάδες του εξωτερικού γιατί αυτές έχουν τις επιτυχίες και είναι πάντα μπροστά. Τα τελευταία χρόνια έχω μελετήσει τις αγγλικές ομάδες, μου αρέσει η λειτουργία της Άρσεναλ που όλοι την ξέρουμε. Ωστόσο, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα που κάνει εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες της και προσπαθώ να πάρω κομμάτια από αυτή είναι η Πόρτο. Η διαδικασία που προωθεί τα παιδιά, τα κάνει επαγγελματίες και με ποιο τρόπο προσπαθεί να επενδύσει πάνω τους, ώστε να έχουν ένα μέλλον που θα είναι θετικό και για την ίδια την ομάδα, είναι υποδειγματικά.
{dmotion width=”615″ height=”400″}x236jwv{/dmotion}
Πως πρέπει να προετοιμάζονται οι παίκτες προκειμένου, όταν έρθει η στιγμή, να είναι έτοιμοι για να σταθούν στο επίπεδο της πρώτης ομάδας πέρα από το αγωνιστικό σκέλος;
Επειδή πρότυπά μας είναι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές του εξωτερικού και οι ομάδες υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να ανταπεξέλθουν σε όλα τα κομμάτια. Υπάρχουν για παράδειγμα οι ψυχολόγοι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες όταν νιώσουν άσχημα ή είναι αρκετό καιρό μακριά από την οικογένειά τους. Ίσως κάποια στιγμή νιώθουν μεγάλες ευθύνες ή πίεση. Άλλο κομμάτι είναι τα ΜΜΕ. Μπορεί κάποιος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δημοσιότητα. Αυτά τα κομμάτια τα χειρίζονται ειδικοί. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να το κάνουμε οι προπονητές. Δεν είμαστε 100% αρμόδιοι, αλλά προσπαθούμε όσο μπορούμε. Ο προπονητής σε αυτές τις ηλικίες είναι εκπαιδευτής και γι’ αυτό πρέπει να ασχολείται και με άλλους τομείς πέραν του αγωνιστικού. Θεωρώ ότι πρέπει οι προπονητές να έχουν τελειώσει ΤΕΦΑΑ, όπως έκανα κι εγώ. Δεν σε κάνει αυτό εξειδικευμένο, αλλά έχεις πάρει κάποιες γνώσεις ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και άλλων επιστημών.
Πηγή:sport24.gr