ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Του Τάκη Κεφάλα

Μαζί με την εκπαίδευση των παιδιών μας προκειμένου να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου θα πρέπει να εκπαιδευτούμε κι εμείς στη παρακολούθηση, συμπαράσταση, συμβουλή και την κόσμια παρουσία μας στο πλευρό των μικρών πρωταγωνιστών.

Εκτιμώ ότι όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον ακρογωνιαίο λίθο της προόδου και βελτίωσης των νεαρών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ,των παιδιών μας.

Σίγουρα έχετε γίνει μάρτυρες άσχημων συμπεριφορών στα γήπεδα που παρακολουθείται αγώνες πιτσιρικάδων, για να μην πω ακόμα –ακόμα και επεισοδίων. Οι μικροί βλέπουν,  αντιγράφουν και δυστυχώς οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει μεγάλη έλλειψη αξιών και προτύπων.

Εκτός από τις συμπεριφορές μεταφέρεται στα παιδιά πίεση που μπορεί να γίνει….καταπίεση. Υπάρχουν πολλοί γονείς –προπονητές που ΄΄ έχουν παίξει μπάλλα΄΄  και αντί να βοηθούν ζημιώνουν την πορεία των παιδιών τους

Σε κάθε ομάδα υπάρχει υπεύθυνος και αυτός είναι ο προπονητής της.

Καλό είναι λοιπόν ο γονιός να παραμείνει θεατής, να μην πιέζει το παιδί, να μην ασχημονεί δημιουργώντας άσχημο περιβάλλον με τον τρόπο του γιατί σίγουρα τα αποτελέσματα της πορείας του μικρού δεν θα είναι τα αναμενόμενα ακόμα κι αν αυτός είναι το μεγαλύτερο ταλέντο.

Εκπαίδευση-προπόνηση οι μικροί εκπαίδευση κι εμείς στο να γίνουμε καλοί θεατές και πάνω απ΄ όλα διακριτικοί. Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας και θα πρέπει να είμαστε άριστα πρότυπα.

Τώρα αν ο προπονητής είναι πρώτα απ΄ όλα παιδαγωγός και κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών και να τα οδηγεί, εν μέσω καλής ψυχολογίας, στη σωστή εκμάθηση του ποδοσφαίρου, στη σωστή συμπεριφορά ,στη  σωματική και τεχνική βελτίωση αυτό είναι  ένα θέμα εύκολα πιστεύω διαγνώσιμο και καλό θα είναι να γίνεται αντικείμενο συζητήσεων με τον υπεύθυνο του τμήματος και τον υπεύθυνο των ακαδημιών  της ομάδας σας.

 

Καταλήγοντας αναφέρω ότι κάθε γονιός πιστεύει ότι το δικό του παιδί είναι καλύτερο από τα άλλα. Πρέπει όμως ο γονιός να εκπαιδευτεί για να μάθει ότι πρέπει να εμπιστεύεται  τον προπονητή και να παρακολουθεί από την εξέδρα χωρίς να παρεμβαίνει.

Σχόλια