Ο προπονητής της ομάδας K17 του ΠΑΟΚ, Άγγελος Ζαζόπουλος, εξηγεί σε συνεντεύξη που έδωσε στο PAOK 24 πώς σε λίγα χρόνια ο Δικέφαλος θα μπορεί να στηρίζεται στους παίκτες που θα παράγει από τις ακαδημίες του εξοικονομώντας χρήματα και ταλέντο.
Στην ακαδημία του Δικεφάλου βρίσκεστε δύο χρόνια με την τρίτη σας χρονιά να σας βρίσκει στο τιμόνι της τρίτης ομάδας. Η φετινή σεζόν είναι η συνέχεια της προηγούμενης;
«Δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι από πλευράς ομάδας γιατί τα παιδιά που θα έχουμε φέτος στην Κ17 απαρτίζονται από παίκτες του εφηβικού αλλά και αυτούς που συνεχίζουν στην Κ17. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ως συνέχεια είναι η δουλειά μου στον ΠΑΟΚ μια συνέχεια όλης της προσπάθειας που καταβάλλω αυτά τα χρόνια».
Ποιοι παράγοντες συντελούν στην επιτυχία των ακαδημιών;
«Ο ΠΑΟΚ μέσω της διοίκησης του είναι αρωγός στο έργο μας. Άλλωστε η διοίκηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κομμάτι της ακαδημίας. Το περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας μας όλο και βελτιώνονται και κακά τα ψέματα το προπονητικό της Νέας Μεσημβρίας είναι το μεγαλύτερο όπλο στην δουλειά μας. Αν δεν υπήρχε αυτό πολλά θα ήταν διαφορετικά. Στην συνέχεια μεγάλο ρόλο στη δουλειά μας παίζει και το ταλέντο που υπάρχει στις ακαδημίες του συλλόγου. Τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι αν όχι τα κορυφαία, ανάμεσα στα καλύτερα στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στην οργανωμένη δουλειά που γίνεται αλλά και στο scaouting με το οποίο εντοπίζονται. Σπουδαίο μέρος σ’ αυτό το έργο καταλαμβάνει και το δίκτυο ακαδημιών που τρέχει ο Δικέφαλος μ’ σκοπό την ανάδειξη ταλέντων».
Μιλάτε για ταλέντο, όμως αυτό δεν πρέπει να αντανακλάται και στην πρώτη ομάδα;
«Βέβαια και κατά τη γνώμη μου αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. Ήδη η σοβαρή δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα μετράει τέσσερα χρόνια και δεν είναι μακριά η ώρα που για την είσοδο στην πρώτη ομάδα θα ανταγωνίζεται όλη η δεύτερη. Πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ σύντομα θα στελεχώνεται με παίκτες των ακαδημιών του και κάθε φουρνιά που θα έρχεται από πίσω θα είναι όλο και πιο βελτιωμένη. Το λέω αυτό γιατί τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στον ΠΑΟΚ και είναι για παράδειγμα 10 ετών, έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγηση, διαδικασία κατά την οποία θα βρίσκονται κάτω από την σκέπη του Δικεφάλου. Δουλειά μας είναι να τους έχουμε όσο πιο έτοιμους και καταρτισμένους γίνεται πριν φτάσουν στο σκαλοπάτι της πρώτης ομάδας».
Βλέπουμε πάντως πως η δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου προς το παρόν επιβραβεύεται και με διακρίσεις…
«Τα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου είναι σ’ όλες τις κατηγορίες ανάμεσα στα δύο καλύτερα της Ελλάδας. Αν το ήθελε ο ΠΑΟΚ μπορεί σ’ όλες τις κατηγορίες να χτυπάει το πρωτάθλημα αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός μας στόχος. Βέβαια σιγά σιγά και μέχρι την ηλικία των 16 εκτός από την τεχνική κατάρτιση προσπαθούμε να εμφυσήσουμε και το πνεύμα του νικητή στα παιδιά γιατί από αυτήν την ηλικία και μετά η νίκη παίζει σημαντικό ρόλο. Πάντως σε εγχώριο επίπεδο η δουλειά που γίνεται εδώ δεν πιστεύω ότι γίνεται σ’ άλλες ομάδες».
Είδαμε και το φετινό καλοκαίρι ότι σε κάθε ευκαιρία οι ακαδημίες του Δικεφάλου επιδιώκουν να μετρούν τη δύναμη τους απέναντι και σε Ευρωπαϊκές ομάδες. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό;
«Μια συμμετοχή σε ένα διακεκριμένο τουρνουά του εξωτερικού μας δίνει μαθήματα που ισοδυναμούν με δύο μήνες δουλειάς για την ομάδα. Το εξωτερικό είναι σχολείο για μας και παράλληλα πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε. Για παράδειγμα φέτος με το εφηβικό ταξιδέψαμε στη Γερμανία για το RiminiCup με την ομάδα να τερματίζει 5ηκάτι που μας άφησε ανικανοποίητους. Βέβαια αν γυρίσεις πίσω μερικά χρόνια όταν η ομάδα σε ανάλογα τουρνουά τερμάτιζε 12η έχοντας δεχτεί μια οκά γκολ και όλοι έλεγαν «πάλι καλά» και «καλά τα πήγαμε» διαπιστώνεις πως τα βήματα προόδου που έγιναν είναι ουσιαστικά. Παράδειγμα προσφέρεται και στην περίπτωση του προπαιδικού τμήματος που πήγε στη Σουηδία και βγήκε 2ομε Άγιαξ και Μίλαν απέναντι του. Και οι κλήσεις για αυτά τα τουρνουά έρχονται ως συνέπεια της δουλειάς που πραγματοποιείται καθώς η ακαδημία του ΠΑΟΚ θεωρείται μια από τις καλύτερες της Ελλάδας».
Προπονείτε αρκετά χρόνια σε επίπεδο ακαδημιών. Ποιο θεωρείται ότι είναι το πλεονέκτημα αλλά και το μειονέκτημα αυτών των ηλικιών;
«Το πλεονέκτημα των παιδιών που αγωνίζονται σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η όρεξη για πολύ δουλειά και η προσπάθεια που καταβάλλουν για να βελτιωθούν. Τα παιδία σ’ αυτήν την ηλικία μπορούν να αντέξουν ένα μεγάλο όγκο προπόνησης καθώς μοναδικός τους στόχος είναι η βελτίωση και η αναγνώριση. Το μειονέκτημα είναι πως στις ηλικίες αυτές που χαρακτηρίζονται ως εφηβικές ο παίκτης βιώνει συνεχείς ψυχικές και σωματικές αλλαγές λόγω της εφηβείας κάτι που δυσκολεύει και εμάς αλλά και τους παίκτες».
Όλη την περασμένη σεζόν το εφηβικό τμήμα που προπονούσατε αγωνιζόταν απέναντι σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Θεωρείτει πως αυτό θα βοηθήσει φέτος, δεδομένου ότι η μισή φετινή Κ17 αποτελείται από παίκτες του περσινού εφηβικού;
«Πιστεύω πως το να παίζεις με μεγαλύτερους αντιπάλους σε βοηθάει ως προς το ανεβάζεις τη δυσκολία του παιχνιδιού αλλά ζητούμενο σε κάθε παιχνίδι είναι να προσαρμόζεις το ρυθμό σου πάνω στο παιχνίδι, επιχειρώντας σωστές μεταβάσεις στο παιχνίδι σου από την άμυνα στην επίθεση κα το αντίθετο. Πάντως η Κ17 φέτος αποτελείται από 24 ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων οι 10 είναι στελέχη της περσινής ομάδας. Εκτός απροόπτου πιστεύω πως πρωταγωνιστές φέτος θα είναι αυτοί οι δέκα αρχικά αλλά στη συνέχεια και δουλεύοντας μέρα με τη μέρα το επίπεδο θα ισοσκελιστεί».
Σε τι στιλ παιχνιδιού θα προσανατολιστείτε φέτος και ποιοι είναι οι στόχοι της τρίτης ομάδας του ΠΑΟΚ;
«Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα με σκοπό να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που θα στηρίζεται στην κατοχή της μπάλας την άριστη τεχνική και τον σωστό ρυθμό. Η ομάδα θα πρέπει να αμύνεται και να επιτίθεται σωστά σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τους παίκτες ατομικά και όσο για τον συλλογικό μας στόχο είμαστε πολύ αισιόδοξοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι μ’ αυτό που κάνουμε και αποφασισμένοι να δουλέψουμε και να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Μακάρι ο ΠΑΟΚ να αναδειχθεί ως ποδοσφαιρικό σχολείο και να καταφέρουμε σε μερικά χρόνια οι ακαδημίες μας να στελεχώνουν όχι μόνο τον ΠΑΟΚ αλλά και όλο το πρωτάθλημα».