Οσφυαλγία στο ποδόσφαιρο

Γράφει ο Γεώργιος Κακαβάς*

Ο πόνος στην μέση η οσφυαλγία και η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι), είναι ένας από τους συχνούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζει ένας παίκτης, κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς. Η χειρότερη εξέλιξη της οσφυαλγίας είναι η ισχιαλγία. Ισχιαλγία ονομάζεται ο πόνος που ξεκινά από τη μέση και καταλήγει στο πόδι. Συνδυάζεται πολλές φορές με μούδιασμα και μείωση της αισθητικότητας της περιοχής που πονά και σπάνια με δυσλειτουργία των μυών του κάτω άκρου.

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές έρευνες τις FIFA ο τραυματισμός αυτός είναι ο τέταρτος σε συχνότητα μετά τις θλάσεις, την κάκωση στο γόνατο και το διάστρεμμα ποδοκνημικής (10% όλων των τραυματισμών).

Ο αθλητής πρέπει να εξεταστεί άμεσα από ειδικό γιατί ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πολλές πηγές.

Η λεπτομερής εξέταση πολλές φορές και ο κινησιολογικός έλεγχος μπορεί να αποτρέψει την παραπομπή σε ακριβές δια γνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική και αξονική τομογραφία.

Η οσφυαλγία είναι ένας γενικός όρος που κάτω από την ομπρέλα του κρύβει παθήσεις όπως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, κάκωση σπονδυλικής στήλης,  αρθρώσεις, σπονδυλολίσθηση, ιερολαγονίτιδα, κάκωση και ρήξη συνδέσμων στην λεκάνη, σπονδυλόλυση και πολλές άλλες παθολογίες.

Ανάλογα την κάκωση αποφασίζουμε την αποχή από την προπόνηση, το θεραπευτικό πλάνο και το πλάνο ενδυνάμωσης και επιστροφής στο γήπεδο, πάντα σε συνεννόηση με το προπονητικό τιμ της ομάδας.

Η θεραπεία πρέπει να είναι όχι συμπτωματολογική άλλα να λύσει το μυοσκελετικό θέμα γρήγορα και να θεραπεύει το αίτιο και όχι το σύμπτωμα!!!!

Η χειροπρακτική βοηθά άμεσα στην λύση προβλημάτων μέσης και λεκάνης, γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά και είναι θεραπεία επιλογής σε πολλές ομάδες του εξωτερικού και σχεδόν άγνωστη στην χώρα μας.

Επίσης σε προβλήματα κήλης δίσκου που πολλές φορές οδηγούν παίκτες στο χειρουργείο με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα ή συχνές υποτροπές, η μη χειρουργική αποσυμπίεση του δίσκου είναι ότι πιο σύγχρονο και βοηθά το δίσκο να αποσυμπιέζει και να επουλώσει γρήγορα.

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ενδυνάμωση του ποδοσφαιριστή, με ειδικές ασκήσεις σταθεροποίησης και ιδιοδεκτικότητας για τους μυς γύρω από την σπονδυλική στήλη και το διάφραγμα.

Μετά ο αθλητής μπαίνει σιγά στο προπονητικό κομμάτι βαθμιαία μέχρι την πλήρη επανένταξη του στην ομάδα.

* Γεώργιος Κακαβάς
Χειροπράκτης – Κινησιολόγος
www.fysiotek.gr
www.fysioteksportslab.com

Σχόλια