ΟΠΑΠ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 125 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ – ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης 125 ερασιτεχνικών ακαδημιών ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα, παρουσίασε η ΟΠΑΠ Α.Ε. Δείτε ποιες ακαδημίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής, πως μπορεί μια ακαδημία να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης αυτών και ποια είναι τα προνόμια για τις ακαδημίες που θα συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε περισσότερα από 10.000 παιδιά, ηλικίας 7-10 ετών και 250 προπονητές, και στηρίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA και τις αρχές του Grassroots, το καλύτερο νεανικό αθλητικό μοντέλο παγκοσμίως. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα Ερασιτεχνικά Ποδοσφαιρικά σωματεία, που όντας μέλη των Τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, είναι μέλη και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και διατηρούν ακαδημίες με παιδιά ηλικίας 7-10 ετών καθώς και ενεργά τμήματα ανδρών και εφήβων.

Μήνυμα του προγράμματος το «Σήμερα Αθλητές- Αύριο Καλύτεροι Άνθρωποι», και σκοπός της ΟΠΑΠ είναι να φέρει ακόμη περισσότερα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και να θέσει νέα δεδομένα στην αθλητική εκπαίδευση, να αναδείξει τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, εστιάζοντας στις αξίες που συνθέτουν το αθλητικό ιδεώδες και ειδικότερα το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα, το σεβασμό, το ήθος και την ομαδικότητα. Το πρόγραμμα αυτό θα συνδέεται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία θα έχει επιτελικό-συμβουλευτικό ρόλο.

Ακολουθώντας μια ιδιαίτερα διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 4 Φεβρουαρίου 2015, θα επιλεγούν 125 ερασιτεχνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, οι οποίες θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, μετά από έλεγχο ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και του προφίλ τους.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.;

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και όλες οι ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες που πληρούν τα κριτήρια έχουν προσκληθεί για να υποβάλουν σχετική αίτηση συμμετοχής.

Οι ακαδημίες μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, συμπληρώνοντας την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (κλικ ΕΔΩ)

Στη συνέχεια, θα λάβουν ένα e-mail με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν.

Για την συμπλήρωση της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ απαιτείται η αποδοχή των ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
Η προθεσμία συμπλήρωσης της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ είναι από τις 10/12/2014 και ώρα 12:00 μ.μ. έως 23/12/2014 και ώρα 10:00 μ.μ

Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ή διόρθωσης της αίτησης συμμετοχής. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, σχετικά με τη συμπλήρωση της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210 5798010.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αρχίζει το… ματς

Τα απαραίτητα κριτήρια για τη συμμετοχή σας!

Στο πρόγραμμα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ακαδημίες από όλους τους νομούς της χώρας, οι οποίες πληρούν τις τρεις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

 • Ανήκουν στην Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού τους.
 • Διαθέτουν ενεργή ακαδημία με παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.
 • Διαθέτουν ενεργά τμήματα ανδρών και εφήβων τα οποία συμμετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα της Ένωσής τους ή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά την αγωνιστική περίοδο 2014 – 2015.

Κάθε τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχει ως μέλη ένα συγκεκριμένο αριθμό ερασιτεχνικών σωματείων. Με βάση τον αριθμό αυτόν καθορίζεται και ο αριθμός των σωματείων της Ένωσης που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η συνολική αξιολόγηση θα βασιστεί σε δύο κατηγορίες κριτηρίων και η κάθε μια θα αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής βαθμολογίας:

ΠΟΣΟΤΙΚΑ – ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 1. Προδιαγραφές ασφάλειας που έχει η ακαδημία
 2. Επίπεδο των προπονητών της ακαδημίας
 3. Υποδομές των εγκαταστάσεών της
 4. Προδιαγραφές των προπονήσεών της

ΠΡΟΦΙΛ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

 1. Νοοτροπία της Ακαδημίας
 2. Πλάνο λειτουργίας της
 3. Κανονισμούς και διαδικασίες της

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΩ!

Ανάλυση διαδικασίας αίτησης συμμετοχής

1η φάση: Αίτηση συμμετοχής

Οι ακαδημίες μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, συμπληρώνοντας την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ που θα βρουν αναρτημένη στην ομώνυμη ενότητα της ιστοσελίδας μας. Στη συνέχεια, θα λάβουν ένα e-mail με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν.

Για την συμπλήρωση της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ απαιτείται η αποδοχή των ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η προθεσμία συμπλήρωσης της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ είναι από τις 10/12/2014 ώρα 12:00 μ.μ. έως τις 23/12/2014, ώρα 10:00 μ.μ.

H αίτηση είναι μοναδική, μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, σχετικά με τη συμπλήρωση της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210 5798010

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, οι 250 ακαδημίες που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, βάσει των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 2η φάση της αξιολόγησης.

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ;

2η φάση: Επαλήθευση στοιχείων

Οι ακαδημίες που θα συμμετάσχουν στην δεύτερη φάση ενημερώνονται τηλεφωνικά για την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία συνεργάτης του προγράμματος θα επισκεφθεί την έδρα τους.

Η επίσκεψη αυτή αφορά αρχικά στην επαλήθευση όλων των στοιχείων τα οποία ο υπεύθυνος της ακαδημίας κατέγραψε στην ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ που υπέβαλε. Η επαλήθευση των στοιχείων – εφόσον αυτά δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά – θα επιφέρει την αλλαγή της βαθμολογίας της ακαδημίας.

ΜΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ;

3η φάση: Συνέντευξη

Ο συνεργάτης του προγράμματος που θα επισκεφθεί την ακαδημία και θα κάνει συνέντευξη με τον υπεύθυνο της ακαδημίας και τον επικεφαλής προπονητή, ώστε μέσα από αυτήν να μπορέσει να αξιολογήσει το ΠΡΟΦΙΛ της ακαδημίας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ!

4η φάση: Τελική Επιλογή

Οι βαθμολογίες που συγκέντρωσε η κάθε ακαδημία, στην κατηγορία «ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ» και την κατηγορία «ΠΡΟΦΙΛ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ», θα συνεκτιμηθούν και θα αποτελέσουν την τελική βαθμολογία που θα κρίνει τις 125 ακαδημίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η τελική λίστα με τις ακαδημίες που θα επιλεγούν θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας στις 20/01/2015

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ακαδημίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΟΠΑΠ θα έχουν τα ακόλουθα προνόμια:

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά Προγράμματα:

 • Για τα παιδιά: εκπαιδευτικές και ενημερωτικές συναντήσεις με ειδικευμένους επιστήμονες και Προγράμματα προσωπικής άσκησης και εκγύμνασης.
 • Για τους γονείς: εκπαιδευτικές συναντήσεις με παιδίατρους, ψυχολόγους, διατροφολόγους και συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις του προγράμματος.
 • Για τους προπονητές: σεμινάρια προπονητικής και προπονητικές κατευθύνσεις από την εξειδικευμένη ομάδα του προγράμματος και επισκέψεις της προπονητικής ομάδας του προγράμματος στις ακαδημίες.

Παροχή ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης:

 • Ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών κατά τη διάρκεια, αλλά και μια ώρα πριν και μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες τους.
 • Κάλυψη εξόδων περίθαλψης σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών των παιδιών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Υποστήριξη & Επικοινωνία:

 • Φυσική παρουσία – με επισκέψεις στελεχών, πρεσβευτών και μελών της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος στις ακαδημίες.
 • Δημιουργία ενός ειδικού forum στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Στο forum αυτό, γονείς και προπονητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό τους και να λαμβάνουν καθοδήγηση και βοήθεια από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Συμμετοχή σε μεγάλες ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις.

 • Τοπικά ποδοσφαιρικά φεστιβάλ σε 10 διαφορετικές πόλεις στην διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου, με συμμετοχή ακαδημιών από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και ημερήσια διάρκεια.
 • Τελετή λήξης προγράμματος στην Αθήνα, στο τέλος της κάθε αγωνιστικής περιόδου διάρκειας δύο ημερών.

Παροχή αθλητικού εξοπλισμού.

Δωρεάν αθλητικό υλικό που θα καλύπτει τις προπονητικές ανάγκες της ακαδημίας και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά της.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος Αθλητικών Ακαδημιών της ΟΠΑΠ παραβρέθηκε ο κ. Ioan Lupescu, UEFA Chief Technical Officer, ο κ. Κώστας Τσάνας, Τεχνικός Διευθυντής Grassroots και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ελπίδων,ο Δρ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, ο Τεχνικός Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Γιώργος Καραγκούνης και οι διεθνείς Πέτρος Μάνταλος, Μιχάλης Μπακάκης, Δημήτρης Κολοβός και Χρήστος Τασουλής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Matejovsky τόνισε ότι η ΟΠΑΠ εγγυάται το άριστο αποτέλεσμα του προγράμματος και δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα Αθλητικών Ακαδημιών της ΟΠΑΠ. Αυτό το πρόγραμμα κατέχει κεντρικό ρόλο στη νέα φιλοσοφία Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΠΑΠ. Κοινωνική προσφορά η οποία αφορά την ανάληψη δράσεων μεγάλης κλίμακας που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, εγγυώνται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και υλοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Το όραμά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε επαγγελματίες αθλητές, αλλά καλύτερους ανθρώπους». 
O Ioan Lupescu υπογράμμισε: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το πρόγραμμα της ΟΠΑΠ θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών και οικογενειών ευρύτερα, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τον αθλητισμό στην Ελλάδα».

Ο Κώστας Τσάνας δήλωσε: «Το πρόγραμμα της ΟΠΑΠ δημιουργεί μια ιδιαίτερα θετική προοπτική για την εξέλιξη του αθλητισμού στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αθλητική εκπαίδευση και ελπίζω ότι θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για αντίστοιχες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Ο Χρήστος Τασουλής σημείωσε: «Ως αθλητής που έχει υπάρξει για πολλά χρόνια μέλος ποδοσφαιρικών ακαδημιών στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα οφέλη που θα έχει αυτό το πρόγραμμα για τα σωματεία, τους προπονητές και τους νέους αθλητές. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία, με αποτελέσματα που θα έχουν σίγουρα διάρκεια».

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα κάνοντας κλικ ΕΔΩ


Σχόλια