Η σχολή του Ολυμπιακού του Ηρακλείου Κρήτης, άνοιξε τις πύλες τις στα τέλη Αυγούστου, ως η πιο φρέσκια ακαδημία ποδοσφαίρου της πόλης, δεδομένου ότι ξεκίνησε εκ του μηδενός .
Συγκεκριμένα, πέραν των γηπέδων και των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Candia Maris, στα οποία φιλοξενείται, η σχολή ξεκίνησε κατ΄αρχήν ως ιδέα, στην πορεία έλαβε μορφή και πλέον μιλάμε για μια ακαδημία γεμάτη παιδιά, που παίζουν και μαθαίνουν.
Πίσω από την ιδέα και ψυχή της σχολής, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, εργοφυσιολόγος και επί χρόνια επιτυχημένος προπονητής, κ. Γιάννης Σχοιναράκης.
Δίπλα του ο συνεργάτης του κ. Γιώργος Γενιτσαρίδης, υπεύθυνος του marketing και της επικοινωνίας.
Το football–academies.gr συνάντησε τους δύο άνδρες, οι οποίοι μας μίλησαν για την πολλή καλή αρχή που έγινε, αλλά και για τα πλάνα τους.
Κύριε Σχοιναράκη, πείτε μας δυο λόγια για τη λειτουργία της νέας σχολής ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο, στις όντως εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Candia Maris.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 2 χρόνια το καλοκαίρι του 2009. Και τότε είχαμε έρθει πάλι σε συζητήσεις, πάλι σ’ αυτούς τους υπέροχους χώρους του Candia Maris. Δεν ήταν όμως τότε ώριμη η κατάσταση και δεν μπόρεσε τότε, τον Ιούλιο του 2009, να υλοποιηθεί.
Ήταν λοιπόν μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια ακαδημία, από το μηδέν. Βρήκατε τα παιδιά, βρήκατε και τους προπονητές και ξεκινήσατε. Θα έχει κι άλλα νέα πράγματα αυτή η προσπάθεια;
Σίγουρα είναι μια προσπάθεια από το μηδέν. Δεν τη φοβηθήκαμε όμως, γιατί πιστέψαμε στα τρία πολύ δυνατά μας σημεία:
Πρώτον είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούμαστε και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι είναι άξιες λόγου.
Δεύτερον είναι το πολύ μεγάλο όνομα του Ολυμπιακού και τρίτον είναι οι εμπειρίες που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.
Κύριε Σχοιναράκη είστε καθηγητής φυσικής αγωγής και εργομέτρης κι έχετε υπάρξει προπονητής με μεγάλη πείρα εδώ και χρόνια. Φαντάζομαι ότι αυτά είναι τα όπλα σας, σ’ αυτή σας την προσπάθεια. Είναι έτσι;
Έτσι είναι και θέλουμε να βάλουμε πολύ ενεργά στη νέα αυτή προσπάθεια, το κομμάτι της εργομετρίας και της εργοφυσιολογίας.
Πολλά γράφονται, πολλά ακούγονται, αλλά νομίζω ότι έχει ακουμπήσει πολύ επιφανειακά η εργομετρία, το κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου, είτε μιλάμε για ακαδημίες είτε για ομάδες.
Και εκεί θέλουμε εμείς να ξεκινήσουμε κάτι, το οποίο θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Συνήθως οι μετρήσεις, αυτό τουλάχιστο ξέραμε, αφορούν αγωνιστικά τμήματα και μεγαλύτερα ηλικιακά τμήματα. Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό και στις μικρότερες ηλικίες, να γίνονται εργοφυσιολογικοί έλεγχοι;
Πριν απαντήσω για το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται μετρήσεις, το σίγουρο είναι ότι η ειδικότητα σαν ειδικότητα αυτή της εργοφυσιολογίας, σπανίζει.
Δεν είμαστε πάρα πολλοί που ασχολούμαστε με την εργομετρία. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τις ακαδημίες να βρουν κάποιον και να κάνουν κάποιες μετρήσεις.
Εκτός αυτού είναι και το κόστος. Ένας ιδιοκτήτης ακαδημίας, σκέφτεται αν το κόστος αυτό των μετρήσεων, πρέπει να το αναλάβουν οι γονείς…
Αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας , που σ’ εμάς εδώ δεν ισχύει, διότι η εργομετρική μονάδα, θα είναι σε καθημερινή βάση στα γήπεδα μας και δεν θα χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν κάτι γι’ αυτό.
Όταν θα κρίνουμε ότι χρειάζεται να γίνει κάποιος εργομετρικός έλεγχος, είτε μεμονωμένα είτε σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα, ή σε ολόκληρη την ακαδημία, θα το κάνουμε, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε ολόκληρο προγραμματισμό γι’ αυτό.
Αυτό νομίζω είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.
Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά, κι αν ναι ως προς ποια κατεύθυνση, δηλαδή πως μπορεί να βελτιωθεί ο μικρός ποδοσφαιριστής, με τις μετρήσεις;
Κανείς ποδοσφαιριστής δε βελτιώνεται, επειδή έκανε κάποια εργομετρικά!
Το «μυστικό» κρύβεται στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων και το τι θα κάνω με αυτά τα αποτελέσματα. Αν θα δουλέψω πάνω σ’ αυτά, ή όχι.
Ο εργομετρικός έλεγχος, πρέπει να ξεκινάει σε μικρή ηλικία. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης να ξεκινάνε τα παιδιά να κάνουν μετρήσεις σε αρκετά μικρή ηλικία, απλές στην αρχή και όσο περνoύν τα χρόνια να γίνονται και πιο εξειδικευμένες. Χωρίς να σημαίνει ότι από την πρώτη μέτρηση κιόλας να στοχεύσουμε σε κάτι, για να κάνουμε εξειδικευμένα πράγματα.
Πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε έναν φάκελο για κάθε έναν αθλητή μας και στη συνέχεια μετά από δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε μετρήσεις, τότε βλέπουμε μια εξέλιξη. Aπό κει και πέρα πλέον μπορούμε να μιλάμε για το αν υπάρχει κάποια αδυναμία κάπου, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κάποιων δεξιοτήτων.
Ακολούθως πρέπει να γίνει εξειδικευμένη δουλειά στις αδυναμίες που θα έχουμε εντοπίσει και αυτές τις αδυναμίες θα τις δουλέψουμε, έτσι ώστε να μην μιλάμε για αδυναμίες, αλλά να μιλάμε πλέον για δυνατά σημεία του ποδοσφαιριστή.
Δυο διαδοχικές μετρήσεις δηλαδή πρέπει να έχουν διαφορά προς το καλύτερο;
Σίγουρα θα κάνουμε μια μέτρηση το χειμώνα που θα έχουμε οργανωθεί εντελώς και θα κάνουμε και μια μέτρηση προς τον Μάιο- Ιούνιο, πριν κλείσει η ακαδημία.
Θα πρέπει σ’ όλους τους τομείς όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κάποιο ταλαντούχο παιδί ή για κάποιο αρχάριο, να είναι βελτιωμένα.
Όχι οπωσδήποτε γιατί έκανε προπόνηση, αλλά γιατί είναι παιδί και ο οργανισμός αυτός κάθε μέρα μεταβάλλεται, αναπτύσσεται προς το φυσιολογικό. Δεν μπορεί ένα παιδί π.χ να είναι 30 κιλά σήμερα και σε 8 μήνες να είναι 27. θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω, γιατί έτσι πάει, δε γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί επίσης ένα παιδί να είναι σήμερα 1.20μ. και μετά από 8 μήνες να είναι 1.18μ. Δεν γίνεται αυτό.
Έτσι λοιπόν δε γίνεται και μια φυσική παράμετρος είτε πρόκειται για αλτικότητα, είτε για τεχνική, για κάποια δεξιοτεχνία, δε γίνεται μετά από 8 μήνες 10 μήνες να μην έχεις βελτιωθεί.
Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε πέρα από τη φυσιολογική βελτίωση που μας δίνει η φύση, μέσα από τη συστηματική προπόνηση.
Πείτε μας οι στόχοι και η φιλοσοφία σας, ως ακαδημία Ολυμπιακού, ποιοι είναι;
Στόχος πάνω απ’ όλα, αυτό που θα μεταδώσουμε στα παιδιά, είναι να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχτούν σ’ ένα σύνολο, να κάνουν καινούργιους φίλους, να εκτελούν τις εντολές που τους δίνονται. Όλα αυτά που μας ζητάει η ζωή γενικώς.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα, να γίνεται χωρίς πίεση, χωρίς το άγχος του πρέπει να κερδίσω. Πιστεύω ότι η νίκη, πρέπει να είναι το τελευταίο που πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Αλλά και όλα όσα είπα προηγουμένως, να μην τα πάρουμε σαν άλλοθι για την αδιαφορία: «δε με ενδιαφέρει η νίκη». Βεβαίως με ενδιαφέρει η νίκη, αλλά με ενδιαφέρουν κι άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να τρέχουν μαζί. Δεν μπορώ να κοιτάω μόνο τη νίκη, πρέπει να κοιτάω όλες τις παραμέτρους. Μέσα στους στόχους θα είναι και η νίκη.
Θα υπάρχουν κάποια δοκιμαστικά, ώστε κάποια παιδιά έστω, να μπορούν να πηγαίνουν στην ακαδημία του Ολυμπιακού στο Ρέντη.
Δοκιμαστικά θα γίνουν και στο δικό μας χώρο, αλλά και στο Ρέντη. Είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο γονιός, που πρέπει να το γνωρίζει το παιδί, αλλά κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί ούτε εμάς ακόμα, αλλά ούτε και τους γονείς, αυτή τη στιγμή. Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε.
Αυτό που λέω χρόνια τώρα, είναι ότι εάν κάποιος θέλει να πουλήσει κάτι, αυτό το προϊόν πρέπει να είναι δυνατό. Λοιπόν τι να το κάνω το δοκιμαστικό, αν δεν έχω προετοιμαστεί πιο πριν, κατάλληλα.
Θα πάμε. Μας ανοίγονται οι πόρτες να πάμε στο Ρέντη, ανοίγουμε κι εμείς τις πόρτες μας να έρθει ο επίσημος Ολυμπιακός σε μας!
Αλλά πιο πριν θα πρέπει εμείς να δουλέψουμε, εμείς να είμαστε έτοιμοι. Κι όταν είμαστε εμείς έτοιμοι, τότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κι αυτή τη σχέση, που έχουμε με τον Ολυμπιακό, κι όχι πιο πριν. Πιο πριν θα ήταν λάθος.
Κύριε Σχοιναράκη η ακαδημία σας θα είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο, ή θα είναι κλειστή και θα γίνουν μόνο αγωνιστικά τμήματα;
Η ακαδημία εδώ στο Ηράκλειο είναι ανοιχτή. Ευπρόσδεκτα είναι όλα τα παιδιά του Ηρακλείου.
Θα γίνουν και τα αγωνιστικά τμήματα, όπου τα παιδιά θα λαμβάνουν μέρος στα επίσημα πρωταθλήματα, που διεξάγονται εδώ στο νομό Ηρακλείου, όπως επίσης και σε τουρνουά που θα πηγαίνουμε εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά.
Το καλοκαίρι στο Σοφικό Κορινθίας, έγινε ένα μεγάλο meeting, όλων των σχολών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Εκεί έγινε η ενοποίηση των σχολών του Ολυμπιακού με τον επίσημο Ολυμπιακό με κάποια προγράμματα. Εφαρμόζονται από εσάς, αυτά τα προγράμματα;
Ναι, αυτό εξυπακούεται . Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου βρεθήκαμε στο Ρέντη όλοι οι προπονητές του δικτύου των σχολών του Ολυμπιακού απ’ όλη την Ελλάδα, όπου έγινε άλλο ένα σεμινάριο θεωρίας και πρακτικής, μιλήσαμε για εξειδικευμένο προγραμματισμό, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε.
Δεν μπορεί κάθε σχολή να κάνει, ότι πιστεύει ότι είναι σωστό. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει να ξεφεύγουμε απ’ αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όπου ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής σε μικρή ηλικία 11, 12, 13 χρονών καλούνταν να φύγει από το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και να πάει σε κάποια μεγάλη ομάδα, να ενταχτεί μαζί με άλλους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να κάνουν μια εξειδικευμένη προπόνηση, για να μπορέσει κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Το πείραμα και διεθνώς έχει αποτύχει. Το κακό που μπορείς να κάνεις σε μια οικογένεια, σ’ ένα παιδί, είναι πολύ μεγαλύτερο από το καλό.
Γι’ αυτό το λόγο είναι μονόδρομος να υπάρξει ένας ενιαίος προγραμματισμός , όπου όλες οι ακαδημίες του Ολυμπιακού, θα εφαρμόζουν αυτό τον ενιαίο προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ένα παιδί που ξεχωρίζει σε ηλικία 11, 12, 13 χρονών να μπορεί να παραμείνει όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο δικό του το οικείο περιβάλλον πριν κάνει το άλμα το μεγάλο να πάει στου Ρέντη…
Πότε πιστεύετε, πρέπει να κάνει αυτό το βήμα, ηλικιακά;
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μιλάμε πριν τα 14, 15. Και 14 είναι πολύ οριακά. Πιστεύω εκεί στα 15, 16 με την προϋπόθεση ότι οι σχολές θα κρατήσουν αυτό το υψηλό επίπεδο, που μας δίνει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή, γιατί αλλιώς όσο καθυστερεί ένα παιδί, τόσο πιο δύσκολο ως αδύνατο είναι να ενταχθεί και να μείνει κιόλας στο Ρέντη.
Διότι η ψαλίδα μεγαλώνει. Βλέπουμε παιδιά μικρά 10, 11, 12 χρονών που δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Όταν υπάρχουν δύο ταλαντούχα παιδιά και το ένα φεύγει και πάει στου Ρέντη και το άλλο μένει, στη δική του τη μικρή την ομάδα, όπου η διαφορά στην προπόνηση είναι τεράστια, η διαφορά μετά από ένα χρόνο, μετά από δυο χρόνια, είναι τεράστια.
Εκεί που δεν υπήρχε διαφορά, μετά από δυο χρόνια θα είναι τεράστια. Όσο καλός και να ήσουνα έχεις μείνει πίσω, έχασες το τρένο, με αποτέλεσμα να μην υλοποιήσεις ποτέ τους στόχους σου.
Αν κάποιο παιδί ξεχωρίσει και ζητηθεί από κάποιες άλλες ομάδες, αυτό θα το αφήσετε να συμβεί; Θα είναι ελεύθερα τα παιδιά να πηγαίνουν όπου θέλουν;
Κατ’ αρχήν εμείς δεν θα βγάλουμε δελτία στα παιδιά. Δηλαδή έρχεται κάποιος σε μας γιατί μας εμπιστεύεται, ότι κάνουμε καλή δουλειά, ότι είναι ο Ολυμπιακός από πίσω.
Νομίζω ότι έχουμε καλές προϋποθέσεις να δουλέψουμε καλά και από κει και πέρα εμείς πάντα θα είμαστε δίπλα στο γονιό, θα είμαστε πάντα δίπλα στο παιδί να το βοηθήσουμε να πάρει ότι καλύτερο μπορεί για το μέλλον.
Τώρα εάν θα πάει σε κάποια ομάδα εδώ, του Ηρακλείου, αν θα πάει σε κάποια ομάδα προς τα έξω, ή αν θα κάνουμε εμείς κάποια στιγμή, μετά από ένα δυο ή τρία χρόνια μια δικιά μας ομάδα και δώσουμε προσωπικά συνέχεια στη δουλειά μας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο μέλλον .
Μαζί μας είναι και ο κ. Γεννιτσαρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing της σχολής Ολυμπιακού Ηρακλείου. Κύριε Γεννιτσαρίδη πείτε μας δυο λόγια για τον τρόπο που προωθείτε αυτήν την ιδέα εδώ στο Ηράκλειο.
Απ’ τη πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε και ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας για την δημιουργία της σχολής υπήρξε τεράστια ανταπόκριση και καθημερινά έχουμε νέες εγγραφές, όχι μόνο από το Ηράκλειο αλλά και τις γύρω περιοχές. Υπάρχουν παιδιά που έρχονται και από ποιο μακρινές περιοχές όπως από τη Βιάνο που είναι 50 χιλ. μακριά.
Φέρνοντας οι γονείς τα παιδιά τους στη σχολή του Ολυμπιακού, στο Candia Maris θα έχουν και οι ίδιοι τη δυνατότητα να εγγραφούν στο γυμναστήριο του Candia Maris,ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια και μεγαλύτερα γυμναστήρια του Ηρακλείου, με πολύ καλύτερες τιμές απ’ αυτές που υπάρχουν, ώστε να μπορούν την ώρα που έρχονται τα παιδιά τους εδώ για προπόνηση, αυτοί να κάνουν τη γυμναστική τους και να φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι.
Τους δίνουμε επίσης σαν παροχή με την εγγραφή του παιδιού τους, μια μέρα στα SPA και στις θαλασσοθεραπείες.
Επιπλέον θα ήθελα να σας πω, ότι ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι ποντάρει πάρα πολύ στην πόλη μας. Είναι μια μεγάλη πόλη κι όπως ξέρετε είναι ποδοσφαιροπόλη.
Εμείς από την πλευρά μας μέσα στην πορεία της χρονιάς, θα διοργανώνουμε σεμινάρια με αθλίατρους και άλλους επιστήμονες του χώρου καθώς και προπονητικά σεμινάρια όπου εκεί θα έχουμε τη συνδρομή του Ολυμπιακού έτσι κι αλλιώς.
Θα ικανοποιηθούν λοιπόν πιστεύω και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και θα δουν ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό σαν ακαδημία, κάτι πρωτότυπο που δεν το βλέπουμε συχνά σε ακαδημίες και ειδικά ακαδημίες νηπιακής μορφής, όπως είναι η δική μας, που ξεκίνησε από το μηδέν.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.
Ευχαριστούμε κι εμείς.
Δείτε παρακάτω ενδιαφέροντα βίντεο για την ακαδημία και τις σχολές ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού:
Επίσκεψη του Ολυμπιακού στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Ηράκλειο της Κρήτης (24.09.2011)
Αφιέρωμα στη Σχολή Ολυμπιακού στο Ηράκλειο της Κρήτης από το football-academies.gr (25.08.2011)
Αφιέρωμα στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού από τον ΑΝΤΕΝΝΑ (18.07.2011)