ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: Ένα όραμα που γίνεται πράξη… – «Το σημαντικότερο είναι η αξιοκρατία. Η δικαιοσύνη στα παιδιά. Είναι το νούμερο 1»

Οι κύριοι Παύλου και Γεωργάτος εξηγούν το πλάνο που υπάρχει για τον νέο Θρύλο. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΟΥΛΗ

Ένα πρωτάθλημα οι Νέοι, ένα οι Έφηβοι, ένα οι Παίδες. Δε το λες κι άσχημο για μια ακαδημία η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθεί ν’ αλλάξει (κι αλλάζει) στα πλαίσια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Πόσω μάλλον όταν η Κ-20 του Ολυμπιακού είχε φτάσει και μέχρι τους «8» του Next Gen Series πρόπερσι (στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης) και πέρυσι έκανε ένα καλό Τσάμπιονς Λιγκ Νέων.

Θέλετε κι άλλα;

Ο Ρουγκάλας δόθηκε δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Νίκος Ιωαννίδης δανεικός στην Τσβόλε. Ο Βασίλης Καραγκούνης δανεικός στη Ρετζίνα. Η ακαδημία του Ολυμπιακού παράγει μόνιμα παίκτες. Παίκτες που μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στην πρώτη ομάδα.

Όπως φέτος ο Δημήτρης Διαμαντάκος αλλά και οι μικροί Βέργος, Βούρος και Σάλιακας οι οποίοι από πέρυσι προπονούνται και υπολογίζονται από τον Μίτσελ και για την πρώτη ομάδα. Η ακαδημία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μια και το καλοκαίρι που μας πέρασε έγιναν πολλές αλλαγές. Προς το καλύτερο ελπίζουν οι «ερυθρόλευκοι».

Κι αν κρίνει κανείς από την όρεξη, αλλά κυρίως από την αγάπη που έχουν τα νέα πρόσωπα, τότε η ακαδημία βρίσκεται σε καλά χεριά. Ο υπεύθυνος των ακαδημιών Γιώργος Παύλου, ο γενικός αρχηγός των ακαδημιών Γρηγόρης Γεωργάτος αλλά και ο νέος τεχνικός διευθυντής Θοδωρής Ελευθεριάδης μάς εξήγησαν το νέο project…

«ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Γιώργος Παύλου, έχει αναλάβει το συγκεκριμένο project από την στιγμή που ο Ολυμπιακός άλλαξε… χέρια. Ελπίζει και ο ίδιος πως κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο όνειρο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δηλαδή μια μέρα ο Ολυμπιακός να αποτελείται επί το πλείστον από Ελληνες παίκτες και μάλιστα προερχόμενους από την ακαδημία του. Γίνεται; Γιατί όχι… Προφανώς όχι άμεσα, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά κι αν μη τι άλλο κάνουν τους ανθρώπους των ακαδημιών να αισιοδοξούν.

Και ο κ. Παύλου μάς εξήγησε πως «ο Ολυμπιακός δίνει μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες. Επενδύει και γίνεται καλύτερος. Φέτος για παράδειγμα έγινε μία μεγάλη ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό της ακαδημίας. Στους προπονητές. Ήρθαν έμπειροι άνθρωποι όπως ο κύριος Γεωργάτος, ο οποίος είχε έρθει από πέρυσι. Αυτοί οι έμπειροι άνθρωποι θα βοηθήσουν τα παιδιά, μεταφέροντάς τους εμπειρίες και να τους μάθουν τα μυστικά αλλά και να τους βάλουν στην ψυχολογία και τη νοοτροπία των πρωταθλητών.

Από την άλλη ο κύριος Ελευθεριάδης ήρθε από την Εθνική στην οικογένεια του Ολυμπιακού για να βοηθήσει και να εξελίξει την ακαδημία σε θέματα τεχνικής και τακτικής. Παράλληλα να δώσει τις δικές του εμπειρίες στους προπονητές μας. Γιατί κι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο για εμάς. Έγιναν πολλές αλλαγές και επενδύσαμε σε ανθρώπους που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, ο Τάσος Πάντος, ο Φώτης Στρακόσια, ο Βασίλης Βούζας… Επίσης έχουμε στελεχώσει την ακαδημία με γυμναστές και προπονητές που έχουν εργαστεί τόσο στις σχολές του Ολυμπιακού όσο και σε άλλες ακαδημίες και είναι κατάλληλα τεχνικά καταρτισμένοι για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας ακαδημίας όπως η δικιά μας.

Δεν σταματάμε βεβαίως εκεί. Ο Ολυμπιακός επενδύει και στο ανθρώπινο δυναμικό. Στέλνουμε τους ανθρώπους μας στο εξωτερικό για να μάθουν νέα πράγματα και να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες. Επενδύουμε σε εγκαταστάσεις επίσης. Το νέο μας γήπεδο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, αλλά κι ένα γήπεδο μπιτς σόκερ, αλλά κι ακόμα ένα μικρό γήπεδο.

Τα γυμναστήριά μας είναι άρτια εξοπλισμένα από όργανα τελευταίας τεχνολογίας αλλά πλέον χρησιμοποιούμε για όλα τα τμήματά μας εξελιγμένα συστήματα για την ανάλυση (ομαδική και ατομική) της απόδοσης των παικτών μας, όπως βέβαια και την ανάλυση των παιχνιδιών, προπονήσεων και της φυσικής κατάστασης των παικτών μας».

Στην ερώτηση γιατί ο Ολυμπιακός αποφάσισε ν’ αφήσει το μοντέλο «Στορκ» ο κ. Παύλου μας εξήγησε:

«Αποφασίσαμε να στελεχωθούμε με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον Ολυμπιακό. Έχουν δουλέψει ως ποδοσφαιριστές και ξέρουν τη νοοτροπία αλλά πέρα από αυτό είναι πολύ σπουδαίο η διαφορά νοοτροπίας που έχει ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής από έναν Βορεοευρωπαίο.

Έχει σημασία η μεταδοτικότητα στο κομμάτι της ακαδημίας. Φυσικά ο κύριος Στορκ μας βοήθησε σημαντικά και συνέβαλε στην εξέλιξη και τη βελτίωση της ακαδημίας μας, και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Η ακαδημία θέλει χρόνο και χρειάζεται υπομονή. Στελεχωθήκαμε με έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν και την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο εξωτερικό να δούμε πώς εργάζονται και να το ενσωματώσουμε στο δικό μας μοντέλο…».

«ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ»

Στο συγκεκριμένο κομμάτι παρενέβη ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Ο πρώτος από τους βετεράνους που επέστρεψαν στον Ολυμπιακό και στην ακαδημία. Μας εξήγησε με λεπτομέρειες γιατί λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, από ποιους αλλά και το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να κάνουν τόσες πολλές αλλαγές στην ακαδημία.

«Ο κύριος Στορκ είχε την αγωνιστική φιλοσοφία που εστιάζει στην ενδυνάμωση και στη φυσική κατάσταση, τομείς στους οποίους υπήρχε πρόβλημα στους δικούς μας ποδοσφαιριστές. Ο κύριος Στορκ αναβάθμισε το επίπεδο σε αυτούς τους τομείς και πλέον είχε έρθει η ώρα να ταιριάξουμε τα δικά του αποτελέσματα με τη νοοτροπία του συλλόγου και της πρώτης ομάδας.

Έτσι λήφθηκε η απόφαση ύστερα από συνεχείς επαφές και συσκέψεις μεταξύ του κ. Παύλου, εμού και των κ. Ισά και Καρεμπέ, να εισηγηθούμε προς τον κ. Βρέντζο και βεβαίως προς τον πρόεδρο, τη στελέχωση της ακαδημίας από έμπειρους Έλληνες προπονητές και από ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά τη φιλοσοφία μας», μας τόνισε αρχικά ο «Γκέο» και συνέχισε λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να μπουν αυτοί οι προπονητές και να περάσουν τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού. Τη φιλοσοφία της μεγάλης ομάδας στα πιο μικρά τμήματα.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι αυτοί που έχουν περάσει μέσα από την ομάδα. Η έλευση του κύριου Ελευθεριάδη έχει να κάνει με το κομμάτι της τεχνικής και καλύτερης τακτικής σε όλα τα τμήματα. Από τις ακαδημίες να είναι ήδη έτοιμοι και στο τακτικό κομμάτι και στο τεχνικό κομμάτι, για να είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα.

Δεν ήταν απόφαση μιας εβδομάδας και ούτε φυσικά “είπε ο πρόεδρος να γίνει αυτό”, ή “είπε ο Γρηγόρης να γίνει αυτό”. Ηταν μια απόφαση τριών μηνών…

Εγώ με τον Κύριο Παύλου δεν κάναμε ούτε διακοπές για να στήσουμε αυτό το κομμάτι μαζί με τον κύριο Βρέντζο αλλά και τους Καρεμπέ, Ισά. Το αποτέλεσμα φυσικά θα φάνει στο μέλλον. Το σημαντικό όμως είναι πως υπάρχουν πολλοί παλαίμαχοι. Το σημαντικό είναι να το αγαπάς. Η ακαδημία θέλει αγάπη. Δεν είναι κομμάτι “δουλεύω και φεύγω”. Αυτό το καταλαβαίνουν και τα παιδιά.

Ηδη εμείς οι τρεις που σου μιλάμε πάμε σπίτι και σκεφτόμαστε τις ακαδημίες… Μέσα από τη δουλειά θα φέρουμε σημαντικά αποτελέσματα». Όσο για το πιο σημαντικό πράγμα σύμφωνα με τον Γεωργάτο, αυτό είναι η αξιοκρατία. «Το σημαντικότερο πλέον είναι η αξιοκρατία. Η δικαιοσύνη στα παιδιά. Είναι το νούμερο 1 για μένα. Δε το λέμε μόνο στα λόγια όμως. Και δε το λέω μόνο εγώ», κατέληξε.

«Η ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑ ΜΑΣ»

Όσο για την επιτυχία αυτών των παιδιών; «Η επιτυχία τους είναι επιτυχία μας. Η χαρά τους, χαρά μας. Βλέποντας την εξέλιξή τους, παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια. Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Έχουμε καλό έμψυχο δυναμικό και υπάρχουν πολλά υποσχόμενα παιδιά όπως και στην Κ-20 και στην Κ-17. Μη ξεχνάς πως η μισή Κ-17 είναι η ομάδα της Εθνικής», τόνισε ο κ. Παύλου.

Τo πρόβλημα  της Β’ ομάδας

Δεν είναι τωρινό το θέμα. Για την ακρίβεια, το πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Ολυμπιακό εδώ και χρόνια. Πως δεν υπάρχουν οι Β’ ομάδες όπως υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα (και όχι μόνο) πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ρωτήσαμε τον κ. Παύλου εάν έχει αλλάξει κάτι τους τελευταίους μήνες, αλλά όπως μας εξήγησε:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η Β’ ομάδα. Δυστυχώς, οι συνέταιροί μας στη Σούπερ Λίγκα δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία γιατί είναι μια διαδικασία που χρειάζεται έξοδα. Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν χρήματα για τα βασικά πράγματα μιας ΠΑΕ.

Ο Ολυμπιακός παρ’ όλα αυτά προσπαθεί και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν σ’ επαγγελματικό επίπεδο (εκτός από τα παιδιά που διαλέγει και ο κύριος Μίτσελ). Πολλά παιδιά πήγαν στο εξωτερικό (Ιωαννίδης, Ρουγκάλας, Καραγκούνης), πολλά παιδιά παίζουν ως δανεικοί σε ομάδες της Super League όπως ο Λυκογιάννης στον Εργοτέλη, και άλλα παιδιά στη Football League όπως οι Λεάντρο, Δημήτρης Σιώπης, ο Βλάχος και ο Ψυχογιός  αλλά και ο Διαμαντάκος πέρυσι, ο οποίος πήρε εμπειρίες και φέτος είναι μέλος της πρώτης ομάδας, αλλά κι άλλα παιδιά που δίνουμε σε ομάδες σε μικρότερες κατηγορίες. Είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουμε…».

Η συνεργασία με τον Μίτσελ

Προφανώς και δεν είναι γνωστό. Με την έλευση του Μίτσελ σε συνδυασμό με την επιστροφή του Γεωργάτου, πρώτη ομάδα και ακαδημία συνεργάζονται ως ένα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παύλου, χαμογελώντας από ικανοποίηση, «τολμώ να πω πως η συνεργασία με την πρώτη ομάδα είναι η καλύτερη που είχε ο Ολυμπιακός ποτέ!». Καλύτερος άνθρωπος για να μας εξηγήσει τη συγκεκριμένη συνεργασία δεν θα υπήρχε από τον Γρηγόρη Γεωργάτο.

«Με την έλευση του κυρίου Μίτσελ έχουμε μια τρομερή συνεργασία και επαφή με τη μεγάλη ομάδα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για ένα μεγάλο κλαμπ. Η ακαδημία είναι το μέλλον και αυτό μας το δείχνει η μεγάλη ομάδα. Από τους Καρεμπέ και Ισά μέχρι τους Μίτσελ και Αλκόρτα, αλλά και τους Νικοπολίδη, Μουρίκη και Ράντο με τους οποίους έχουμε καθημερινή επαφή. Μας ρωτάνε για την εξέλιξη ποδοσφαιριστών.

Όχι μόνο της Κ-20, αλλά και μικρότερων τμημάτων.  Κι αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο. Ήδη έχουμε κάνει δύο συναντήσεις σημαντικές. Αυτό θα γίνεται δύο φορές τον μήνα πλέον για πολλά θέματα της ακαδημίας και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει», τόνισε ο γενικός αρχηγός των ακαδημιών, ο οποίος μας εξήγησε και το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να γίνεται μέλος της πρώτης ομάδας. Εστω και μέλος μιας αποστολής…

«Οι εμπειρίες είναι σημαντικές. Αρκεί να μη μείνουν σε αυτό το κομμάτι. Δεν παίρνουμε ξαφνικά κάποια παιδιά απλά για να το κάνουμε και να το λέμε. Τα συγκεκριμένα παιδιά επιλέχθηκαν για κάποιο λόγο. Το πιο σημαντικό σε αυτά τα παιδιά είναι να παίρνουν τη “μυρωδιά” των αποδυτηρίων της μεγάλης ομάδας, τη νοοτροπία των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Να καταλαβαίνουν τις διαφορές και να τις μεταφέρουν στα παιδιά που είναι συμπαίκτες στα τμήματά τους.

Είναι κι ένα κίνητρο κι ένα μπόνους σε κάθε πιτσιρικά που με την όρεξη που μας δείχνει αλλά και με την ικανότητά του να επιβραβεύεται με την κλήση του από την πρώτη ομάδα», τόνισε ο Γεωργάτος.

Συνέντευξη στον Αντώνη Σαούλη στην εφημερίδα Sporday
Επιμέλεια football-academies.gr

Σχόλια