ΟΦΗ: Ακαδημία ευρωπαϊκών προδιαγραφών – Το πλάνο και το οργανόγραμμα των τμημάτων υποδομής [VIDEO]

Σε συνέντευξη τύπου, που έγινε το πρωί της Δευτέρας (16/9), ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, κ. Γιάννης Σαμαράς, ο Συντονιστής Ποδοσφαίρου, κ. Νίκος Νιόπλιας, ο Τεχνικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής, κ. Μανώλης Πατεμτζής και ο Συντονιστής  Τμημάτων Υποδομής, κ. Σάββας Κωφίδης, παρουσίασαν το πλάνο και το οργανόγραμμα των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ.  

Σε μια δίωρη συνέντευξη τύπου, αναλύθηκε το πλάνο και το οργανόγραμμα της ακαδημίας της ΠΑΕ και πλέον είναι ολοφάνερο πως ο ΟΦΗ λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Γιάννης Σαμαράς, Νίκος Νιόπλιας, Μανώλης Πατεμτζής και Σάββας Κωφίδης ανέλυσαν το νέο και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας της ΠΑΕ που πλέον από φέτος ξεκινούν από την Κ13 μέχρι και την Κ19 του ΟΦΗ.

Ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Γιάννης Σαμαράς έδωσε τον τόνο για τα εντελώς διαφορετικά πρότυπα κάτω από τα οποία θα λειτουργούν τα τμήματα υποδομής. Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, σκοπός είναι να “έχουμε παιδιά που θα είναι 18 και 19 χρονών και θα είναι έτοιμα για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Σαμαράς: “Να έρχονται στον ΟΦΗ τα καλύτερα παιδιά από την Ελλάδα και σκάουτινγκ στο εξωτερικό”

Τις τρεις φάσεις του σκάουτινγκ του ΟΦΗ σε Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό ανέλυσε ο Γιάννης Σαμαράς.

Ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ πήρε πρώτος τον λόγο και τόνισε: “Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε στην ουσία, κάτι που είχαμε πριν από πολλά χρόνια και είχα την τύχη να δουλέψω και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το 1996. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αυτό που λέμε τμήματα υποδομής. Η ΠΑΕ είχε μείνει πίσω, πέρυσι είχαμε πει ότι θα ξεκινήσουμε με δύο τμήματα (U13, U14) με την δική μας εκπαίδευση ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά παιδιά που θα μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα, περίμενα περισσότερα πράγματα σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής, οι καταστάσεις τα έκαναν έτσι όμως από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να χτίσουμε αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Έχουμε έναν μήνα που ήδη έχουν ξεκινήσει τα τμήματα U15, U14, U13 και στόχος είναι να ανεβάσουμε αρκετά το επίπεδο ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στα παιδιά. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε ξανά την ταυτότητα μας. Το είχα πει και παλιότερα ότι είχαμε την τύχη να παίξουμε συμπαίκτες με παιδιά από τις ακαδημίες, κάτι που είχε μείνει πίσω και θέλουμε να το βρούμε ξανά. Σίγουρα, θα χρειαστεί χρόνος όμως για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά, σε πρώτη φάση, επιλέγονται από ένα σύστημα σκάουτινγκ και για αυτόν τον λόγο εκπαιδεύουμε και θα εκπαιδεύονται σε θέματα σκάουτινγκ οι προπονητές για να φέρνουμε τα καλύτερα παιδιά. Σε πρώτη φάση, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν εγγραφές και το μπάτζετ βγαίνει μέσα από την ομάδα ώστε και εμείς να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της ακαδημίας. Τα πάντα έρχονται μέσα από το σκάουτινγκ. Το σκάουτινγκ έχει να κάνει, σε πρώτη φάση με το νομό Ηρακλείου, αν θεωρούμε ότι τα παιδιά που έρχονται για τα τμήματα μας θα μπαίνουν μέσα. Σε δεύτερη φάση, όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει πολύ αργά αλλά και σωστά όμως, έχει να κάνει με την υπόλοιπη Κρήτη. Αυτήν την στιγμή έχουμε ήδη 9 παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα, έχουν ξεκινήσει το σχολείο τους και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα μεγαλώσει αυτός ο άριθμος. Σε τρίτη φάση θέλουμε να έρχονται τα καλύτερα παιδιά από όλη την Ελλάδα ώστε να φτάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο αθλητών και στην συνέχεια να μπουν στην πρώτη ομάδα και στην τέταρτη φάση να έρχονται παιδιά από το εξωτερικό σε νεαρή ηλικία, να εκπαιδεύονται και να προωθούνται στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα, θα υπάρξουν αρκετά σεμινάρια μέσα στην χρονιά για να δείτε και πως λειτουργεί η γενικότερη εκπαίδευση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει γενικότερη ψυχολογική ενημέρωση για παιδιά και γονείς. Ήδη σε πρώτη φάση φτιάχνουμε τα ΤΕΠ, είναι η πρώτη χρονιά που το κάνουμε”.

Για τις ώρες που διαθέτουν: “Έχουμε 3,5 γιατί είμαστε σε φάση που φτιάχνονται τα γήπεδα. Σαν ώρες είμαστε καλά, θα ζητήσουμε από την διοίκηση να μας φτιάξει καμιά 10αρια γήπεδα. Τρέχουμε σε χώρους όπως είναι τα Καλέσα και η Τύλισος, πέρυσι ήμασταν στις Δαφνές. Οι εγκαταστάσεις είναι ένα θέμα, πρέπει να πω ότι είμαστε καλά γιατί στην Αθήνα είχαμε ένα γήπεδο. Καταλαβαίνετε πως χρησιμοποιούνταν ένα γήπεδο για 12 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Παντού υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εδώ είναι μικρότερο το πρόβλημα. Εδώ νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερα γήπεδα. Είναι μέσα στο πρόγραμμα μας να γίνουν πράγματα και θα γίνουν”.

Κωφίδης: “Οι παίκτες του ΟΦΗ ακολουθούν τις αξίες της ζωής”

Ο Σάββας Κωφίδης είπε : “Βάσει όσων ειπώθηκαν από τα υπόλοιπα παιδιά για την λειτουργία και της δομής της ακαδημίας που θεμελιώνεται από αξίες και κανόνες. Είναι οριστική η εξέλιξη και η μεθοδολογία της προπόνησης. Εξασκούμε τους παίκτες όμως σε συνδυασμό με τις αξίες της ζωής. Το γήπεδο δεν είναι ένας άδειος χώρος. Ο περιβάλλον χώρος αλλά και κάθε στοιχείο που υπάρχει εκεί, λειτουργεί ως μέσο ώστε να αναπτυχθεί ο αθλητής αγωνιστικά, συναισθηματικά και σωματικά. Εστιάζουμε την ανάπτυξη του ατόμου και του χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα ως μέλος μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο ως μέλος της κοινωνίας όμως δεν είναι ένα άθλημα αλλά τρόπος και σκέψης για εμάς”.

Νιόπλιας: “Έχουν τελειώσει τα “έχω γνωστό και φίλο, θα έρθει στον ΟΦΗ”

Για τον απόλυτα επαγγελματικό τρόπο που λειτουργούν τα τμήματα υποδομής μίλησε ο Νίκος Νιόπλιας.

“Ο Γιάννης (σ.σ. Σαμαράς) σας έδωσε όλο αυτό που λέγεται ακαδημία, εγώ από την πλευρά μου ήμουν προπονητής σε αυτήν την ομάδα αλλά στην Β’ και την Γ’ Εθνική θέλω να σας δώσω την διαφορά. Εδώ υπάρχει ένα επαγγελματικό πρότυπο λειτουργίας. Την χρονιά που ήμουν προπονητής στον ΟΦΗ, χρειαστήκαμε δύο παίκτες για να γίνουν επαγγελματίες και ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσα από επιλογές που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα παίξουν στην πρώτη ομάδα. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς ακαδημίες. Αφού επιλέγουμε, από μια “άλφα” ηλικία, θα εκπαιδεύονται σωστά και όταν φτάσουν στα πρόθυρα της πρώτης ομάδας θα γίνουν επιλογές για να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια οργανωμένη δουλειά, δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο να γίνει. Eίμαστε σε καλό δρόμο, παρακολουθούμε όλες τις προπονήσεις, όλους τους αγώνες και ο χρόνος δουλεύει για την ομάδα. Στην πρώτη ομάδα έχουμε δύο παιδιά, τους Σουρνάκη και Περδίκη που έγιναν επαγγελματίες και θέλουμε στο μέλλον να υπάρχουν πολλά παιδιά που θα έρχονται από τα κάτω στρώματα της ομάδας. Φανταστείτε πως ο Γιάννης είναι στην ομάδα έναν χρόνο και δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες και πως στο μέλλον πόσα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως το επίπεδο δουλειάς είναι πολύ υψηλό και επαγγελματικό. Από τις επιλογές των προπονητών που έκανε ο Γιάννης, μέχρι τις επιλογές των παικτών που έγινε μέσω σκάουτινγκ. Έχουν τελειώσει τα “έχω γνωστό και φίλο, θα έρθει στον ΟΦΗ”. Πλέον, είναι καθαρά ποιος μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον την ομάδα” ήταν τα λόγια του συντονιστή ποδοσφαίρου.

Για το αν υπάρχει συνολική φιλοσοφία: “Το μοντέλο προπόνησης των παιδιών είναι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παλιότερα υπήρχαν διαφορετικές σχολές, τώρα είναι ένα μοντέλο προπόνησης. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στο τακτικό κομμάτι της πρώτης ομάδας που ακολουθούν οι ομάδες της Ευρώπης και να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση του παιδιού και να είναι ακριβής από τα τμήματα υποδομής μέχρι την πρώτη ομάδα. Όταν τελείωσε η περσινή σεζόν, αυτός ήταν ο στόχος μας: Να φέρουμε Έλληνες αθλητές και να μην πάμε σε ξένους. Στην Σούπερ Λιγκ 1 βλέπουμε τις ενδεκάδες ότι παίζουν μόνο 1-2 Έλληνες και καταλαβαίνετε ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δουλειά μας που θέλουμε να φέρουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Βλέπετε και στο πρωτάθλημα πως είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες που χρησιμοποιούν τόσους πολλούς Έλληνες. Υπάρχει ένα μοντέλο και ένας μπούσουλας. Το στυλ προπόνησης είναι συγκεκριμένο και ενιαίο”. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Νίκος Νιόπλιας που είπε: “Έχουμε να δούμε τόσα χρόνια διεθνείς παίκτες. Κάποια στιγμή, αφού επιλέγονται παιδιά με βάση τα δικά μας κριτήρια, να φτάσουμε εκεί. Και πιστεύω πως με τον τρόπο που δουλεύουμε, θα έρθει και αυτή η στιγμή”.

Πατεμτζής: “Το καλοκαίρι ήρθαν στον ΟΦΗ 60 παιδιά μέσω σκάουτινγκ”

Ο Μανώλης Πατεμτζής αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι ήρθαν στον ΟΦΗ 60 παιδιά ως αποτέλεσμα σκάουτινγκ.

“Οι βάσεις έχουν μπει και τώρα ξεκινάμε αυτό που έχει όνειρο ο Γιάννης Σαμαράς: Να λειτουργήσει ο ΟΦΗ σαν ακαδημία – πρότυπο. Το καλοκαίρι ήρθαν στην ομάδα 60 νέα παιδιά και θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες τους για την συνεργασία που είχαμε. Έγινε μια απόλυτη στελέχωση ανθρώπων με τρομερή εμπειρία αλλά και τον χαρακτήρα με την φιλοσοφία όπως ο Νίκος Νιόπλιας και ο Σάββας Κωφίδης. Είμαστε σίγουροι πως θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε μετά από μερικά χρόνια να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα αλλά και συγχρόνως να είναι σωστοί άνθρωποι. Είμαστε σε μια ομάδα που την αγαπάμε όλοι μας. Δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες αλλά και τέσσερα παιδιά πέρασαν στο Πανεπιστήμιο. Στόχος είναι να βγάζουμε παίκτες αλλά και ανθρώπους που να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία” τόνισε ο Μανώλης Πατεμτζής.

Για την εκπαίδευση των γονιών: “Θα υπάρχουν μίτινγκ με τους γονείς για το πως πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους. Θα προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, για να βοηθήσουν το παιδί τους. Για εμένα είναι εύκολο από την στιγμή που υπάρχει πρόγραμμα. Το έχω δει και στην πράξη να λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όταν δημιουργείς ένα σταθερό περιβάλλον, βοηθάς και τους γονείς για να μάθουν. Μετά, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και δεν χρειάζονται και τους γονείς ώστε τα παιδιά να σκέφτονται από μόνα τους και όχι να κατευθύνονται. Αυτό έχει να κάνει με την δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος εκμάθησης. Το κάνω πάρα πολλά χρόνια, εκπαιδεύτηκα πάνω σε αυτό και εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Δεν γίνεται να έχουμε εμείς μια συμπεριφορά πολύ υψηλού επιπέδου και οι γονείς να πράττουν αλλιώς. Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια, δεν γίνεται να λέμε “α, έτσι είμαστε στην Ελλάδα”. Είναι δύσκολη η αλλαγή νοοτροπίας όμως για εμένα όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και πάντα με επίκεντρο το παιδί. Έχω δει πολλά πράγματα, ακόμα και σήμερα μιλάω με παίκτες και με γονείς πως ήταν πολύ σημαντικό να παίρνουν τα παιδιά μια κατεύθυνση”.

Για την δημιουργία της Κ19: “Για να μάθει κάποιος το πρόγραμμα μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία. Η φιλοσοφία μας είναι να πάνε τα παιδιά από την Κ13 μέχρι την Κ19 και να μάθουν όλο το πρόγραμμα. Οποιοσδήποτε μπαίνει στο δικό μας πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι κάτι πολύ καλό για την ομάδα. Δεν θα πάρουμε ένα παιδί για να παίξει απλά για έναν χρόνο”.

Για τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη ΟΦΗ: “Η ΠΑΕ ΟΦΗ έπρεπε να έχει ένα ενιαίο πρόγραμμα. Εδώ δεν υπήρχε καθόλου επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι ένα μπάτζετ που το βγάζουμε μέσα από την ΠΑΕ και πρέπει να λειτουργούν επαγγελματικά. Μακάρι να υπήρχε ένα ενιαίο πρόγραμμα, προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για προπονήσεις στο ΒΑΚ. Ήδη η γυναικεία ομάδα θα προπονείται στο Βαρδινογιάννειο. Προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη”

Δείτε το βίντεο: 

Σχόλια