Ο ξεριζωμός των ακαδημιών ποδοσφαίρου

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει πίσω από τις γραμμές της αποχώρησης του Πανιωνίου από το Απήλιον και της μεταφοράς του Παναθηναϊκού από την Παιανία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το απέκτησε ο Πανιώνιος. Ξαφνικά, στην εποχή της έκρηξης των δοκιμών για νέα ταλέντα, πάνω εκεί που γίνεται το “παιδομάζωμα”, ο Πανιώνιος έχασε, κυριολεκτικά, το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Και τώρα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο όχι για να συγκεντρώσει ταλέντα, αλλά για να μη χάσει όλα αυτά που είχε μαζέψει.

Όλα αυτά τα παιδιά των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του, τα οποία κατοικούν στις γύρω από το Απήλιον περιοχές, δηλαδή κοντά στο Κορωπί, είναι αδύνατον να ακολουθήσουν τον Πανιώνιο σε ένα επόμενο προπονητικό κέντρο. Είναι αδύνατον να αλλάξουν κατοικία, να μεταφερθούν, για παράδειγμα, στον Άγιο Κοσμά, να αλλάξουν σπίτι και σχολείο για χάρη της ακαδημίας ενός συλλόγου.

Κι είναι απολύτως ασύμφορο, οικονομικά και όχι μόνο, να ζουν στο Κορωπί και να πηγαινοέρχονται καθημερινά στον Άγιο Κοσμά για να μάθουν ποδόσφαιρο. Ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τα παιδιά που με κόπο και χρήμα είχε μαζέψει, να “πετάξει” τη δουλειά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να χαλάσει τη δεξαμενή από την οποία αντλούσε ενέργεια και ταλέντο η πρώτη ομάδα, όπως καλά διαπιστώσαμε στη διάρκεια της τελευταίας σεζόν.

Είναι πολύ δύσκολο ο Πανιώνιος να βρει, για παράδειγμα, μια ολόκληρη πολυκατοικία σε προνομιακή τιμή ενοικίου, σαν αυτή που είχε μισθώσει στο Κορωπί για να στεγάσει καμιά 15αριά ταλέντα που είχε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, τα οποία έμεναν και έτρωγαν εκεί, για να πηγαίνουν στο Απήλιον για την προπόνησή τους. Ψιλά γράμματα θα πείτε…

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ήδη ο Παναθηναϊκός, που ζει αναγκασμένος να μετακομίσει από την Παιανία στο Κορωπί. Βάλτε στο μυαλό σας ότι δεν μετακομίζει σε εφάμιλλες εγκαταστάσεις, ότι θα πρέπει να πάρει όλα αυτά τα παιδιά που ζούσαν εντός Παιανίας και να τα “βολέψει” όπου μπορεί στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου, ότι θα πρέπει να μεταφέρει εξοπλισμό ή να αγοράσει εξοπλισμό για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις με εφάμιλλες παροχές.

Και φυσικά να πείσει τους γονείς όλων των παιδιών που πήγαιναν για ποδόσφαιρο στην Παιανία να συνεχίσουν να το κάνουν και στο Απήλιον, δηλαδή να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με αυτά που έχει αποκτήσει ο Πανιώνιος. Όλα αυτά στην περίοδο που θα ‘πρεπε να δοκιμάζει παιδιά από όλη την Ελλάδα, να μεριμνά για την εγκατάσταση νέων ταλέντων στο προπονητικό κέντρο του, να οργανώνει την μετακίνηση παιδιών, τη φοίτησή τους σε κοντινά σχολεία κλπ.

Το ίδιο πρόβλημα φυσικά θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ αν τυχόν αποχωρήσει από τα Σπάτα. Αν και η ΑΕΚ αφενός έχει μεγαλύτερα προβλήματα και αφετέρου δεν είχε ποτέ επιτύχει τη στέγαση της ακαδημίας της σε ένα προπονητικό κέντρο.

Πόση σημασία δίνουν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των εταιρειών ποδοσφαίρου σε όλα αυτά; Πόσο τους καίει; Πόσο τους νοιάζει; Έγινε ποτέ η προτεραιότητά τους η ακαδημία;

Μπήκε η ακαδημία στα βασικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων; Ποτέ και για κανέναν ελληνικό σύλλογο. Και κάπως έτσι εξηγείται το επίπεδο του ποδοσφαίρου που διδάσκονται οι πιτσιρικάδες στους ελληνικούς συλλόγους, η δυσκολία των συλλόγων να προετοιμάσουν σωστά και αρκετά τους πιτσιρικάδες για το επόμενο βήμα, για την ημέρα που θα φορέσουν και – κυρίως – θα σηκώσουν το βάρος της φανέλας της πρώτης ομάδας.

Κι αυτή είναι μια διάσταση εξήγησης για το σημερινό φαινόμενο του κύματος μετανάστευσης των Ελλήνων πιτσιρικάδων του ποδοσφαίρου. Τρέχουν σε κάθε ευκαιρία να δοκιμαστούν στην τελευταία εσχατιά της Ευρώπης, αρκεί να υπάρχουν εκεί ένα προπονητικό κέντρο της προκοπής, ένα επαγγελματικό πλάνο λειτουργίας, ένας διευθυντής ακαδημίας της προκοπής, ένα κοντινό σχολείο με εξασφαλισμένη θέση για το παιδί, δηλαδή τα βασικά.

Φεύγουν από την Ελλάδα όχι για ένα υψηλό συμβόλαιο, αλλά ακόμη και μόνον για ένα κρεββάτι μέσα στην εστία της ακαδημίας ποδοσφαίρου ενός ξένου συλλόγου. Για να βρουν τα ποδοσφαιρικά είδη πρώτης ανάγκης, όχι την πολυτέλεια και την χλιδή.

Πηγή:gazzetta.gr

Σχόλια