Ο Τσιμίκας γίνεται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, στη θέση του

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα άλματα που κάνει o Κώστας Τσιμίκας στην Premier League.

Βλέποντας το απόγευμα της Κυριακής τον Κώστα Τσιμίκα σε ένα “ήσυχο” δικό του παιχνίδι να στέκεται καλά σε ένα σπουδαίο ματς, το Τσέλσι – Λίβερπουλ 2-2 αναλογιζόμουν την πρόοδο που έχει κάνει αυτό το παιδί σε όλες τις διαφορετικές πτυχές του παιχνιδιού προκειμένου να φέρει τον εαυτό του στο “ελίτ” επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Σε ένα μέτριο παιχνίδι του (55% επιτυχία σε 78 ενέργειες, κάτω από τον μέσο όρο του, που είναι 61.1% – πηγή: Wyscout) ο “Τσίμι” στάθηκε καλά σε ένα πάρα πολύ απαιτητικό παιχνίδι, του οποίου ο ρυθμός ήταν πολύ υψηλός για τουλάχιστον 65’ αγωνιστικά λεπτά. Και αν κρίνει κανείς από τα ψηφιακά σχόλιά τους κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού αλλά και από την συμπεριφορά αυτών που βρίσκονταν στο γήπεδο, ο Τσιμίκας έχει εδραιωθεί πλέον στην συνείδηση των φίλων των Λίβερπουλ στον βαθμό που να τον αντιλαμβάνονται ως εξαιρετικό αντικαταστάτη του Ρόμπερτσον ακόμη και σε παιχνίδια που η απόδοσή του δεν είναι υπερβατική και δεν τονίζεται από μια πάσα κλειδί, από μια ασίστ ή από μια σέντρα.

Όταν συγκρίνει κανείς, τώρα που το δείγμα έχει γίνει ικανό, δεδομένου ότι έφτασε τις 9 συμμετοχές στην τρέχουσα Premier League, τις επιδόσεις του με αυτές των άλλων παικτών που αγωνίζονται στην θέση του, τον συναντά πολύ ψηλά σε μια σειρά από διαφορετικές παραμέτρους της απόδοσης. Είναι 2ος στις επιθετικές ενέργειες, 1ος σε πάσες – κλειδιά, 6ος στις επιθετικές μονομαχίες, 1ος στις πάσες για σουτ, 3ος σε επιτυχημένες σέντρες. Με άλλα λόγια ο Έλληνας ακραίος μπακ ξεχωρίζει πολύ στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Μειονεκτεί έναντι αρκετών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στη θέση του στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και σε αυτό, προκειμένου κανείς να αντιληφθεί την πρόοδό του, έχει φτάσει να υπερτερεί έναντι του Ρόμπερτσον στους μέσους όρους της τρέχουσας σεζόν.

Κοιτάζοντας την ανάλυση της απόδοσής του, ο παρατηρητής σκέφτεται ότι ο 25χρονος μπακ έχει πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει τους μέσους όρους του στο αμυντικό κομμάτι στο επίπεδο που μπορεί να φτάσει. Με άλλα λόγια καταλαβαίνεις ότι ακόμη ο Τσιμίκας βρίσκεται στη φάση της εξοικείωσης με τους αγγλικούς ρυθμούς και την αγγλική φύση του παιχνιδιού, διότι αυτή είναι η πρώτη σεζόν που την ζει πραγματικά την Premier League. Όσα έχουμε δει μέχρι εδώ από τον Τσιμίκα με την Λίβερπουλ, και όσα ξέρουμε όλοι εμείς που τον παρακολουθούσαμε στα χρόνια του στον Ολυμπιακό οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο διεθνής μπακ μπορεί να αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από την σημερινή στην Αγγλία.

Στην πραγματικότητα σήμερα ο Τσιμίκας έχει μπει στον διάδρομο της απογείωσής του. Διότι πλέον δεν έχει κανείς αμφιβολία, ούτε και ο ίδιος, σχετικά με το αν η δική του αγωνιστική και επαγγελματική νοοτροπία είναι συμβατές με το “ελίτ” επίπεδο. Και δεν έχει κανείς αμφιβολία σχετικά με το αν η φυσική και η αγωνιστική κατάστασή του, όπως και το επίπεδο των τεχνικών και τακτικών ικανοτήτων του είναι ή όχι αυτού του επιπέδου. Η μόνη “ερώτηση” που υπάρχει πλέον είναι σχετική με το πόσο μπορεί να αντέξει ο Τσιμίκας όλο αυτό το βάρος των απαιτήσεων που έχει η θέση ενός ποδοσφαιριστή του επιπέδου της σημερινής Λίβερπουλ. Δηλαδή αν έχει ακόμη κάτι να αποδείξει στον εαυτό του είναι σχετικό με το αν μπορεί να παραμένει όσο στοχοπροσηλωμένος δείχνει στην διάρκεια του τελευταίου έτους. Αν μείνει στην σημερινή νοοτροπία του, ο Τσιμίκας θα εξελιχθεί τόσο που να μην αποτελεί πλέον έκπληξη το να προσπερνά τον Ρόμπερτσον, έναν εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ στον κόσμο, στις επιλογές του Γιούργκεν Κλοπ για την ενδεκάδα της Λίβερπουλ. Μια σεζόν πίσω, αυτό δεν μπορούσες να το πεις όταν περνούσες τα ελληνικά σύνορα, μόνο οι Έλληνες μπορεί να το πιστεύαμε. Σήμερα ο Τσιμίκας σκαρφαλώνει σταθερά στα υψηλότερα σκαλοπάτια της κατάταξης των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην θέση του. Παγκοσμίως.

Πηγή στοιχείων απόδοσης: Wyscout – gazzetta.gr Βασίλης Σαμπράκος

Σχόλια