Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Του Τάσου Δημητρίου*

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η επιλογή των αυθεντικών ταλέντων πρέπει να στηρίζεται σε διάφορα κριτήρια που να καθοδηγούν σωστά τους υπευθύνους προπονητές που ασχολούνται με αυτήν την διαδικασία.

Οι ανιχνευτές ταλέντων πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τους, κατά πρώτο λόγο την προσωπικότητα, την ευφυΐα και την ταχύτητα της σκέψης και της έκφρασης, επειδή αυτά τα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστούν από την διαδικασία της εκπαίδευσης.

Αντίθετα οι τεχνικές ικανότητες με σωστές διαδικασίες εκμάθησης και συγκεκριμένους στόχους είναι δυνατόν να βελτιωθούν.

Τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από τους ειδικούς του ποδοσφαίρου για την αξιολόγηση και επιλογή των αυθεντικών ταλέντων είναι τα παρακάτω:

ΤΕΧΝΙΚΗ

Η ικανότητα των νεαρών αθλητών να χειρίζονται την μπάλα με όλα τα μέλη του σώματος (πόδια, κεφάλι, στήθος κ.α.) χωρίς πίεση

ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ

Η ικανότητα του παίκτη να χειρίζεται την μπάλα κάτω από την πίεση του χώρου και του χρόνου και να επιβάλλεται σε όλες τις συνθήκες και καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ

Να χαρακτηρίζεται από διάθεση για συνεργασία και να επιλέγει λύσεις ανάλογα με την περίπτωση, μη αναμενόμενες από τον αντίπαλο

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ο χαρισματικός παίκτης πρέπει να είναι σοβαρός και πειθαρχημένος, να έχει ήθος, να είναι επικοινωνιακός, να είναι συνεργάσιμος, να δημιουργεί ανθρώπινες σχέσεις, να έχει νοοτροπία νικητή και να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Επίσης να επιδεικνύει θάρρος και ποδοσφαιρική θρασύτητα.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Επειδή το σύγχρονο ποδόσφαιρο εκφράζεται από την ταχύτητα πρέπει το ιδανικό ταλέντο να έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να εκφράζεται γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η αναζήτηση ταλέντων πραγματοποιείται συνήθως μέσα από προπονήσεις δοκιμών για μία εβδομάδα σε κάποιο σύλλογο που ενδιαφέρεται να εντάξει στην δύναμη του κάποια αυθεντικά ταλέντα.

Πολλές φορές όμως αυτή η διαδικασία δεν αποδίδει εάν δεν υπάρξει συνέχεια στην αξιολόγηση των ταλέντων με συνεχή παρακολούθηση και στις ομάδες τους σε προπονήσεις και σε αγώνες.

Επίσης πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση από τον προπονητή της ομάδας του για την αγωνιστική συμπεριφορά του παίκτη καθώς και για τον τρόπο και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης.

Επίσης σημαντική είναι και η επικοινωνία με τους γονείς για πληρέστερη εικόνα για τον νεαρό αθλητή.

Η μέση διάρκεια εκπαίδευσης ανέρχεται στα 12 χρόνια. Γι’ αυτό η ανίχνευση αρχίζει πολύ νωρίς. Οι μεγάλες και οργανωμένες ακαδημίες διοργανώνουν αθλητικά εβδομαδιαία camp για παιδιά 8-9 ετών για μια πρώτη επαφή με τα ταλέντα. Στην συνέχεια τα παιδιά που ξεχωρίζουν παρακολουθούνται από ειδικούς σκάουτερς και μετά από 6μήνες η και ένα χρόνο, καλούνται ξανά για να αξιολογηθούν εκ νέου.

Μέχρι την ηλικία των 12 ετών το τεχνικό επιτελείο της κάθε ομάδας πρέπει να έχει αποφανθεί εάν κάποιο από παιδιά που έχουν αξιολογηθεί είναι αυθεντικό ταλέντο και πρέπει να αποκτηθεί από τον σύλλογο.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Δύο φορές τον χρόνο (Δεκέμβριο – Απρίλιο) στα ταλέντα πρέπει να γίνονται διάφορα tests για να αξιολογείται η πρόοδος καθώς και αν υπάρχει βελτίωση στις αδυναμίες.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογούνται είναι:

– Φυσικές Ικανότητες (ταχύτητα 10μ, επιτάχυνση 10-30 μ., αερόβια ικανότητα, ευλυγισία, αλτικότητα, επιδεξιότητα κ.α.)

– Τεχνική ( Σταματήματα και υποδοχή της μπάλας, σουτ, κεφαλιά μεταβίβαση, ντρίπλα, σέντρα, ταχύτητα κίνησης με την μπάλα κ.α.)

– Παιχνίδι 1:1, υποστήριξη στην άμυνα, αμυντική στάση, ατομική αμυντική συμπεριφορά, παρεμπόδιση της επιθετικής οργάνωσης των αντιπάλων κ.α.

– Διάθεση και ικανότητα για συνεργασία με τους συμπαίκτες, παρατήρηση του χώρου, αίσθηση χρόνου για αλλαγή θέσεων κατά την διάρκεια του αγώνα.

– Αξιολόγηση της αθλητικής κατάστασης.

– Ισχυρή προσωπικότητα, νοοτροπία νικητή, ηγετικά προσόντα, αγωνιστική διάθεση και άριστη συμπεριφορά σε συμπαίκτες, προπονητές, διαιτητές και αντιπάλους.

Αλλά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη σε ένα αυθεντικό ταλέντο είναι:

Η χρήση δύο ποδιών, ικανότητα μάθησης και αφομοίωσης, αντοχή σε μεγάλη πίεση για την επίτευξη υψηλών στόχων, ποδοσφαιρική δημιουργικότητα, ψυχραιμία, πειθαρχία, συνέπεια, εξωαγωνιστική συμπεριφορά, εμφάνιση, σεμνότητα, υπακοή στους κανόνες λειτουργίας της ομάδας.


*Τάσος Δημητρίου

Ενωσιακός Προπονητής Ε.Π.Σ. Αθηνών

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βριλήσσια. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιώς. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και πήρε Μάστερ στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Σημαντικά συγγραφικά του έργα: Τα Αίτια του Περιφερειακού Προβλήματος & Κοινωνικο-οικονομικός Προγραμματισμός Επαρχίας Ιστιαίας.

Παράλληλα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ξεκινώντας την καριέρα του από την Α.Ε. Χαλανδρίου σε ηλικία 14 ετών.

Στην συνέχεια αγωνίστηκε στις ομάδες Παναθηναϊκού, Φωστήρα, Καλλιθέας και υπήρξε μέλος των Εθνικών Ομάδων Νέων και Ελπίδων. Διετελεί για πάνω από μία 10ετία Ενωσιακός Προπονητής στην Ε.Π.Σ. Αθηνών και για 3 και πλέον χρόνια προπονητής στον Α.Ο. Βριλησσίων. Μεγάλη η συμβολή του στην αξιολόγηση και αξιοποίηση ταλέντων και στην προώθησή τους στα εθνικά συγκροτήματα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Με δική του πρωτοβουλία, το Φεβρουάριο του 2006, διεξήχθει Διεθνές Σεμινάριο Προπονητών Ακαδημιών ποδοσφαίρου στα Βριλήσσια με την συμμετοχή των καταξιωμάνων προπονητών της Liverpool. Το 2001 -2002 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ.Από το 1981 εργάζεται ως Ανώτερο Στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας.

Το 2002 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Πνοή», είναι Υπεύθυνος Αθλητισμού και μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης. Το έργο που παράγει είναι δημιουργικό και πρωτοποριακό και χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης από τους δημότες του Δήμου Βριλησσίων καθώς και από τους φορείς της πόλης.

Σχόλια