Ο προπονητής είναι πρεσβευτής του αθλήματός του και της ομάδας του

Είναι γεγονός ότι ο προπονητής είναι ο απόλυτος πρεσβευτής του αθλήματός του. Είναι αυτός που οφείλει να προβάλλει τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού.

Και φυσικά είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά προχωρούν και αγαπάνε αυτό που κάνουν, ή αλλάζουν άθλημα ή σταματούν τον αθλητισμό γενικότερα.

Πως όμως πρέπει να συμπεριφέρεται ο προπονητής; Δεν είναι και αυτός άνθρωπος με αδυναμίες και όρια; Φυσικά και είναι. Και αυτό είναι που τον κάνει ίνδαλμα και πρότυπο στα μάτια των μικρών αθλητών, ο τρόπος που μεταδίδει τις γνώσεις του και διαχειρίζεται τις ανθρώπινες αδυναμίες του όταν προπονεί και διδάσκει.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο προπονητής παρεκτρέπεται; Όταν βρίζει, προσβάλει και μειώνει την προσωπικότητα των παιδιών; Το αυτονόητο, τα παιδιά απογοητεύονται, μειώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και αρκετά φτάνουν σε σημείο να παρατήσουν το άθλημα που αγαπάνε. Φταίει όμως το άθλημα; Όχι φυσικά.

Οι προπονητές ανεξαρτήτου αθλήματος δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι κύριος σκοπός του αθλητισμού είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου υγιή ανθρώπου, στον οποίο οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του αθλητισμού (ευ αγωνίζεσθε), οι οποίες θα του χρησιμεύσουν σε όλη του τη ζωή. Παράλληλα να γίνει τρόπος ζωής και συνήθεια η δια βίου άσκηση και φυσικά η δημιουργία σκεπτόμενων φιλάθλων που θα υποστηρίζουν την ομάδα που αγαπάνε.

Εάν από αυτά τα παιδιά υπάρχουν και κάποια τα οποία ξεχωρίζουν για τις ικανότητές τους, τότε φυσικά ο προπονητής θα προχωρήσει σε συστηματική προπόνηση και θα ακολουθηθεί ο άλλος δρόμος του πρωταθλητισμού.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι εξ ημών βάζουμε τα παιδιά στο στάδιο αυτό πολύ νωρίς χωρίς να τα αφήνουμε να χαρούν με αποτέλεσμα να τους δημιουργούμε πολύ νωρίς άγχος για κάτι που θα έπρεπε περισσότερο να το διασκεδάζουν και λιγότερο να ακούν τις φωνές του προπονητή γιατί δεν έκαναν καλή πάσα ή δεν έβαλαν το καλάθι.

Βέβαια αν ρωτήσουμε τους προπονητές όλοι θα πουν ότι πρώτα τους ενδιαφέρει η εκγύμναση των παιδιών και η διαπαιδαγώγησή τους αλλά πόσο παιδαγωγικά φέρονται στην πράξη μάλλον διαφέρει και αυτό φαίνεται κυρίως στους αγώνες.

Όμως ολοένα και περισσότεροι νέοι προπονητές με πολλές γνώσεις και σπουδές αρχίζουν να ανατρέπουν αυτό το σκηνικό και επιχειρούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των μικρών αθλητών και να γίνουν άξιοι πρεσβευτές του αθλήματός τους και του αθλητισμού εν γένει.

Οπότε ας προσέξουμε όλοι την συμπεριφορά μας διότι εκτός από πρότυπα για τους μικρούς αθλητές είμαστε και υπόλογοι για αυτή όχι μόνο στον εαυτό μας ή στις οικογένειές μας αλλά και στην ομάδα μας διότι μέσα από εμάς φαίνεται το τι αξίες την διέπουν και φυσικά στο ίδιο το άθλημα.

Βασίλης Καλτσής
Προπονητής Ποδοσφαίρου

Σχόλια