Ναι, υπάρχει διέξοδος για τα ταλαντούχα ελληνόπουλα, να δοκιμαστούν στο εξωτερικό. Αναζητήστε την… [PHOTOS]

Ένα όμορφο βράδυ στα τέλη του Μάρτη, το Football Academies βρέθηκε στο γήπεδο του Αχιλλέα Κάτω Αχαρνών, στον Κόκκινο Μύλο, στην Αθήνα. Είμασταν προσκαλεσμένοι από έναν φίλο μας, του οποίου το παιδί παίζει στην Ακαδημία του Απόλλωνα Σμύρνης και μας είχε πει ότι θα έδιναν ένα φιλικό ματς, με μια επίλεκτη ομάδα, αγνώστων άλλων στοιχείων…

Φτάσαμε στο γήπεδο και κατευθυνθήκαμε προς την εξέδρα, όπου συναντήσαμε τον φίλο μπαμπά και λίγο πιο πέρα χαιρετήσαμε τον υπεύθυνο της Ακαδημίας του Απόλλωνα κ. Γιάννη Θεοχαρίδη, ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς όλους τους αγώνες των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ.

Καθίσαμε στην εξέδρα και αρχίσαμε να παρακολουθούμε τον φιλικό αγώνα. Συζητώντας εκεί με τον προπονητή Μίλος Ζιβάνοβιτς, τον οποίο συναντήσαμε και του οποίου κάποιο παιδί που προπονεί ατομικά, συμμετείχε στα δοκιμαστικά (ήταν ένα από τα παιδιά που επιλέχθηκαν μετέπειτα από τους Ιταλούς), καθώς και με γονείς που βρίσκονταν στην εξέδρα, προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες, για το ποια είναι αυτή η ομάδα των επίλεκτων ποδοσφαιριστών, που έδινε φιλικό με την αντίστοιχη ομάδα του Απόλλωνα, καθώς και ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε συγκεντρώσει τα παιδιά και είχε δημιουργήσει την ομάδα.

Μπροστά μας στην εξέδρα κάθονταν τέσσερις άνθρωποι που μιλούσαν Ιταλικά, παρέα με έναν Έλληνα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και τώρα μάνατζερ.

Το κουβάρι άρχισε σιγά-σιγά να ξετυλίγεται. Ο Φώτης Μούντας, προπονητής και τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας των «Κανονιέρηδων» στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτός που είχε μαζέψει ταλαντούχα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, με σκοπό να αξιολογηθούν.

Μετά το τέλος του φιλικού αγώνα συναντήσαμε τον Φώτη Μούντα, ο οποίος πρόθυμα μας απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Ο Φώτης Μούντας

Κύριε Μούντα πέστε μας δυο λόγια για εσάς

Ασχολούμαι με τις Ακαδημίες από το 1999, έχοντας την ακαδημία ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΔΕΣ, η οποία βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έχω δημιουργήσει από το 1998 και τα ιδιόκτητα γήπεδα μας, τα οποία έχουν φυσικό αλλά και πλαστικό χλοοτάπητα.

Η Ακαδημία ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΔΕΣ έχει τμήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ενώ έχουμε και ανδρικό τμήμα, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Β ερασιτεχνική κατηγορία και η ομάδα μας διεκδικεί την άνοδό της.

Από το 2004-2010 συνεργάστηκα με την τότε GFD και την Πράσινη Ποδοσφαιρική Ανάπτυξη, κυρίως λόγω της προσωπικής μου φιλίας με τον Μάκη Λιβαθηνό, αλλά και λόγω της πολύ σοβαρής δουλειάς που γινόταν εκείνη την περίοδο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκαν πάνω από 30 ποδοσφαιριστές, που έπαιξαν στις εθνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα η Ακαδημία μου κάθε χρόνο σημείωνε επιτυχίες, ενώ βγαίναμε και σε αρκετά τουρνουά στο εξωτερικό κερδίζοντας εμπειρίες.

Μεγάλος μου προβληματισμός ήταν, πώς, αυτά τα παιδιά που αναδεικνύονται θα βρουν χώρο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ειδικά με αυτά που επικρατούν στο ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συνάρτηση με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί σοβαρά. Υπάρχουν χιλιάδες ποδοσφαιριστές και ελάχιστες πραγματικά επαγγελματικές ομάδες να απορροφήσουν όλους αυτούς. Βλέπουμε ακόμα και πρωταθλήματα υποδομών όπως Κ-20 ή Κ-17 να μην …υπάρχουν. Βλέπουμε τη Β’ και τη Γ’ Εθνική να έχει ουσιαστικά ελάχιστες ομάδες, που μπορούν να αξιοποιήσουν τα νέα παιδιά. Έτσι η σκέψη η δική μου, ήταν να φέρνουμε ανθρώπους των ομάδων του εξωτερικού στην Ελλάδα, για να δουν τα ταλέντα μας και να καταφέρουμε να εξάγουμε κάποια απ’ αυτά.

Έτσι ήρθε η συνεργασία μου με Ιταλικές εταιρίες για την απορρόφηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε Ιταλικές και Ισπανικές ομάδες, σε πρώτη φάση.

Και πιο ήταν το επόμενό σας βήμα;

Το επόμενο βήμα ήταν μια ολοκληρωμένη δουλειά, ατομικών προπονήσεων, διατροφής, εργοφυσιολογικών και φυσικά δοκιμαστικών στο εξωτερικό. Πρέπει να βρούμε τη διέξοδο για τα παιδιά μας.

Πότε ξεκινήσατε τη διαδικασία των δοκιμαστικών;

Το πρώτο δοκιμαστικό έγινε στην Καβάλα το φθινόπωρο του 2015, τα επόμενα δύο στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 και το τελευταίο τώρα στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου του 2017.

Στα δοκιμαστικά, υποχρεωτικά οι αντίπαλοι των δοκιμαζόμενων ποδοσφαιριστών είναι ομάδες από ΠΑΕ η Μικτές ομάδες, ώστε τα τεστ να είναι πιο αξιόπιστα.

Η απαίτηση των Ιταλών είναι να έρχονται σκάουτερ από Ιταλικές ομάδες στην Ελλάδα, να βλέπουν τους ποδοσφαιριστές, που εμείς επιλέξαμε, σε συνεργασία με προπονητές ομάδων και βάση του αγωνιστικού τους προφίλ, να δοκιμάζουν στην Ιταλία ή στην Ισπανία τους καλύτερους.

Στην Ιταλία δοκιμάζονται για μια εβδομάδα, μέσα στο αθλητικό κέντρο των ομάδων, με τη διαμονή και τη διατροφή τους, να επιβαρύνει την Ιταλική ομάδα.

Πόσοι ποδοσφαιριστές έχουν ως τώρα πάει στο εξωτερικό για το επόμενο βήμα;

Συνολικά 12 ποδοσφαιριστές ανέβηκαν στην Ιταλία σε ομάδες όπως η Βιρτους Ένταλμα, Σαμπντόρια, Σπαλ, Νοβάρα, Κάλιαρι, Ουντινέζε κ.α.

Από αυτούς οι 5 έχουν μείνει σε στενή παρακολούθηση για να ξανανέβουν, ενώ οι 3 θα μετακομίσουν στην Ιταλία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, αν όλα πάνε καλά.

Πέστε μας για την τελευταία αυτή προσπάθεια που κάνατε στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου

Επιλέξαμε τα παιδιά, από Μικτές ομάδες, από ΠΑΕ αν και είχαμε θέματα γιατί οι ομάδες τους δεν θέλουν να έρχονται, αλλά και παιδιά που μας πρότειναν γνωστοί μας προπονητές, για ότι καλύτερο είχαν υπόψιν τους. Στο μέτρο του δυνατού φυσικά. Τα παιδιά στην Αθήνα ήταν μαζί μας από την Τρίτη (28/3) το πρωί έως την Πέμπτη (30/3) το βράδυ.

Τι αποτελέσματα είχαμε αυτή τη φορά για τα παιδιά;

Στις 24 Απριλίου 2017, οι ποδοσφαιριστές Ελιος Μινάι ( νούμερο 11) της Ρόδου και ο ποδοσφαιριστής Γιάννης Μάνδαλος (νούμερο 14) από τα Γλυκά Νερά, θα δοκιμαστούν στην ομάδα της Σπαλ. Οι Ιταλοί επίσης ξεχώρισαν και 2 ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Σμύρνης και έχει ζητηθεί από τους υπευθύνους της Ελαφράς Ταξιαρχίας, να δοκιμαστούν στην Ιταλία.

Οι ποδοσφαιριστές που «αρέσουν», λαμβάνουν προσκλήσεις κανονικά, από τις ιταλικές ομάδες. Είναι κρίμα μια τέτοια ευκαιρία, έστω και για την εμπειρία, να μην τη ζει ένα παιδί.

Οι Ιταλοί σκάουτερ με τον Φώτη Μούντα, σε επίσκεψή τους στα αξιοθέατα της Αθήνας

Πέστε μας για τους Ιταλούς, ποιοι ήταν και ποιες ομάδες εκπροσωπούσαν;

Ήταν ο Riccardo Guffanti, σκάουτερ, που συνεργάζεται με πολλές ιταλικές ομάδες για ποδοσφαιριστές, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια σκαουτερ της Ουντινέζε, της περίφημης οικογένειας Μπότζο (Γρανάδα, Ουντινεζε, Γουοτφορτ), ο Παναγιώτης Δομοτζόγλου διαμεσολαβητής μεταγραφών σε Ιταλικές και Ισπανικές ομάδες, ο Mauro Borghetti Διευθυντής της ακαδημίας της NOVARA και ο Laurino Jacomo σκάουτερ της Spal.

Ποιες οι εντυπώσεις τους, από τους Έλληνες νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Οι Ιταλοί είναι εντυπωσιασμένοι από τα ελληνόπουλα. Έχουν διαπιστώσει όλοι τους, ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί.

Φωτορεπορτάζ

Δείτε φωτογραφίες που μας απέστειλε ο Φώτης Μούντας από τα δοκιμαστικά κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Γιάννης Βαλμάς, για το Football-Academies.gr

Σχόλια