Να μη χαθούν άλλα ταλέντα

Στα μέσα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, ο τότε προπονητής της Τσέλσι, Αντρέ Βίλας Μπόας, είχε μιλήσει ανοιχτά για αναδόμηση των νεανικών ομάδων στην Αγγλία, στα πρότυπα της Ισπανίας και συγκεκριμένα της Μπαρτσελόνα.

Τότε, κάποιοι δήλωναν προσβεβλημένοι από τη ριζοσπαστική του πρόταση. Πλέον, η αλλαγή στα συστήματα των νεανικών ομάδων και των «ρεζερβών» έχει αρχίσει να δρομολογείται προκειμένου να μην χάνονται τα ταλέντα και θα μπορούσε να δείξει το δρόμο και στην Ελλάδα.

Ο Πορτογάλος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους συλλόγους να έχουν θυγατρικές ομάδες, οι οποίες θα παίζουν ανεξάρτητα στα πρωταθλήματα και θα μπορούν να φτάνουν σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο.

Έτσι, τα ταλέντα θα δουλεύονται περισσότερο, θα φαίνονται περισσότερο και τελικά θα ευνοούνται και οι ίδιες ομάδες. Ο Βίλας Μπόας στάθηκε στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στις ομάδες και τις ρεζέρβες τους και τόνισε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί.

Από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε βγει προς τα έξω ότι θεωρεί τα σχόλιά του προσβλητικά, αλλά ο τεχνικός της Έβερτον, Ντέιβιντ Μόγες, είχε αποκαλύψει ότι σκεφτόταν την δημιουργία της Έβερτον Β, η οποία θα ξεκινούσε από την Κόνφερενς, την πέμπτη εν τη τάξει κατηγορία και… όπου έφτανε. Όπως δηλαδή γίνεται στην Ισπανία.

Ο πολλά υποσχόμενος προπονητής της Νιούκαστλ, Άλαν Πάρντιου, είχε επίσης εκφράσει τη διστακτικότητα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος ρεζερβών με την τωρινή μορφή του.

Η παρούσα μορφή της Λίγκας των ρεζερβών ουσιαστικά έχει τη μορφή ενός πρωταθλήματος όσων απλά δεν υπολογίζονται. Είναι χωρισμένη σε βόρειο και νότιο όμιλο, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι, η ΚΠΡ, η Στόουκ και η Τότεναμ δεν συμμετέχουν. Ουσιαστικά, η διοργάνωση πήρε την κάτω βόλτα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο Κέβιν Κίγκαν απέσυρε την Νιούκαστλ και έδειξε ότι το σύστημα έχει σαθρές βάσεις.

Ο Independent αποκαλύπτει ότι οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν ήδη συμφωνήσει στην αναδόμησή του, αφού πρόθεσή τους είναι να βρίσκουν χρόνο συμμετοχής σε ανταγωνιστικές συνθήκες τα ταλέντα. Έτσι, η Λίγκα ουσιαστικά θα πάρει τη μορφή ενός πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών, με τη συμμετοχή και κάποιων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ματς θα γίνονται Σαββατοκύριακα και όχι καθημερινές, έτσι ώστε αν κάποιος παίκτης έχει κάνει κανονικά προετοιμασία με την πρώτη ομάδα και μείνει στον πάγκο, να μπορεί να παίξει άμεσα στο νέο πρωτάθλημα, με τις νέες ρεζέρβες.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για να ρυθμιστούν, με πρώτη αυτή του αριθμού των παικτών άνω των 21 που θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής, αφού η ομάδα των ρεζερβών πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους για τους τραυματίες. Επομένως, η μετάβαση αναμένεται να ξεκινήσει από την σεζόν 2013/14, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Τον Οκτώβριο του 2011, 72 σύλλογοι από την Αγγλία είχαν συμφωνήσει στην προώθηση του Elite Player Performance Plan, ενός αναπτυξιακού σχεδίου βελτίωσης των νεανικών ομάδων και της ανάπτυξης των ακαδημιών. Όποιες λοιπόν ομάδες, βάσει των κριτηρίων που θέτει το συγκεκριμένο σχέδιο, χαρακτηρίζονται πρώτης κατηγορίας, θα μπορούν να «κατεβάσουν» ομάδα και στο νέο πρωτάθλημα κάτω των 18, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και στους μικρότερους.

Η βελτίωση των τμημάτων υποδομής αποτελεί μονόδρομο για τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι βλέπουν ομάδες νέων άλλων ευρωπαϊκών χωρών να παρουσιάζουν εξαιρετική εικόνα και να βγάζουν ταλέντα.

Το καλοκαίρι, σε σχετικό τουρνουά, η ομάδα της Λίβερπουλ δέχτηκε έξι γκολ από την αντίστοιχη του Άγιαξ. «Υπερβολικά πολλοί από τους παίκτες μου στην Εθνική U21 δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Είναι ντροπή», δήλωνε ο Στιούαρτ Πιρς, καλώντας τους αρμόδιους να κάνουν κάτι. Γιατί καλές οι προπονήσεις, αλλά χωρίς αγώνες δεν γίνεται δουλειά.

Στη Γαλλία, οι ομάδες ρεζερβών των ομάδων μπορούν να παίξουν μέχρι την τέταρτη κατηγορία και όχι μέχρι τη δεύτερη, όπως γίνεται στην Ισπανία. Ο Ζεράρ Ουγιέ, ο οποίος έχει δουλέψει για αρκετά χρόνια στο Νησί, τόνισε: «Στην Αγγλία χάνονται πολλοί παίκτες από 18 μέχρι 21 χρονών. Οι δύο χώρες που αποτυγχάνουν στους νέους είναι η Αγγλία και η Ιταλία. Στη Γαλλία, όταν δεν παίζουν το Σάββατο, μπορούν να παίξουν στο πρωτάθλημα ρεζερβών την επόμενη μέρα».

Στην Ελλάδα συχνά ακούγεται, ότι η οικονομική κρίση κάνει καλό στα εγχώρια ταλέντα, γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά παικτών, οι ομάδες δίνουν ευκαιρίες σε παίκτες από τις ακαδημίες. Αν όμως δεν υπάρχει σωστή δομή και πλάνο, δουλειά και ανάπτυξη, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η μεταφορά του κακού επιπέδου στις πρώτες ομάδες.

Δεν αρκούν οι ευκαιρίες, χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το ταλέντο να δουλευτεί και ο πιτσιρικάς να αποκτήσει τις βάσεις και την νοοτροπία του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Σχόλια