Η ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και ο Μπόλονι

Ο Αμερικάνος προπονητής Ρόμπι Σταλ παρακολούθησε για δύο εβδομάδες τις προπονήσεις της πορτογαλικής ομάδας επί θητείας του Ρουμάνου τεχνικού Λάζλο Μπόλονι και αποκαλύπτει όσα πρωτοποριακά είχε δει.

Ο Λάζλο Μπόλονι θεωρείται δουλευταράς από εχθρούς και φίλους αλλά και ένας προπονητής που πιστεύει στους νέους παίκτες και φροντίζει να τους δίνει ευκαιρίες να αποδείξουν την αξία τους, όταν πιστεύει πραγματικά πως μπορούν να τα καταφέρουν.

Ο Αμερικάνος προπονητής και συγγραφέας Ρόμπι Σταλ βρέθηκε στις προπονήσεις της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και αποκάλυψε πως ο Ρουμάνος “δουλεύει” από τη μικρότερη ομάδα των ακαδημιών μέχρι και την επαγγελματική. Εν αρχή, λοιπόν, είναι η ακαδημία. Η Σπόρτινγκ δημιούργησε στις αρχές της νέας χιλιετίας ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο που μπορούσε να φιλοξενήσει όλα τα τμήματα των ακαδημιών αλλά και την πρώτη ομάδα. Αυτό επέτρεπε στον Λάζλο Μπόλονι να ελέγχει, όπως ο ίδιος ήθελε, τη δουλειά και τη φιλοσοφία του συλλόγου. Έτσι ο τρόπος προπόνησης επιλέχθηκε αποκλειστικά από τον Ρουμάνο που ασχολήθηκε με την κάθε λεπτομέρεια σ’ αυτή. Χαρακτηριστικό είναι πως στα μικρά τμήματα δούλευε για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα στην αφομοίωση συγκεκριμένων τακτικών και κυρίως και στη βελτίωση ατομικών χαρακτηριστικών. Δίδασκε ακόμα και το ποιος είναι ο σωστός τρόπος τρεξίματος με βάσει το σωματότυπο του κάθε παιδιού, έκανε πάρα πολλές ασκήσεις ισορροπίας και συνεργασίας σε μικρά τμήματα δύο και τριών ατόμων προκειμένου να βελτιώνεται η ταχύτητα στη σκέψη και στην εκτέλεση σε μικρούς χώρους.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες προσέθετε πάρα πολλές ασκήσεις σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού με ιδιαίτερη επιμονή στην μάθησή τους και στα τμήματα πριν την πρώτη ομάδα λειτουργεί ακριβώς όπως και στην πρώτη ομάδα. Ίδιες ασκήσεις, ίδια τακτική, αλλά και προσθήκη ιδιαίτερων ασκήσεων για να βελτιώσουν και τις ικανότητές τους στην ντριπλα, στις οποίες οι Πορτογάλοι είναι παραδοσιακά εξαιρετικοί.

Ο Αμερικάνος “κατάσκοπος” χαρακτήρισε τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ως τις πιο σκληρές που είχε δει στη ζωή του και τον Λάζλο Μπόλονι έναν πολύ έξυπνο και σεβαστό προπονητή.

Τι αποκάλυψε, όμως, για τον τρόπο προπόνησης του; Οι προπονήσεις του είναι σαν μαθήματα με τον Μπόλονι να ασχολείται με την παραμικρή λεπτομέρεια δουλεύοντας σε πολύ μικρά τμήματα του γηπέδου και του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας του. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς του Μπόλονι πέραν βεβαίως της έντασης των προπονήσεων. Οι ασκήσεις είναι ξεχωριστές αλλά και πολύ εύκολα κατανοητές από τους παίκτες ενώ τα πάντα είναι προγραμματισμένα στην εντέλεια. Ακόμα και τα διαλείμματα για νερό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Οι επιθετικοί δουλεύουν κατά βάση ξεχωριστά από την υπόλοιπη ομάδα κάνοντας δεκάδες ασκήσεις λειτουργικότητας, συνεργασίας και εκτέλεσης ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι παίκτες δουλεύουν το ίδιο σκληρά σε θέματα τακτικής. Ο Μπόλονι θεωρεί πως ξεχωριστά γίνεται καλύτερη δουλειά στις γραμμές ενώ υπάρχουν και οι περίοδοι συνεργασίας των χαφ με τους επιθετικούς στις προπονήσεις

Ακόμα είναι σημαντικό πως ιδιαίτερα στις ασκήσεις φυσικής κατάστασης οι παίκτες της πρώτης ομάδας χωρίζονται πάντα σε τρία διαφορετικά γκρουπ. Κριτήριο είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασης και η ηλικία καθώς οι νεαροί παίκτες κάνουν πιο δυνατή προπόνηση από τους πιο μεγάλους. Κοινό όλων των προγραμμάτων για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τελειώνουν με τους παίκτες να τρέχουν σε φουλ ταχύτητα πάντα με την μπάλα στα πόδια.

Αυτές ήταν οι μικρές αλλά σημαντικές αποκαλύψεις που έκανε ο Αμερικάνος Ρόμπι Σταλ για τον τρόπο που δουλεύει ο Λάζλο Μπόλονι και φυσικά έδωσε σ’ εμάς και σ’ εσάς μια πρώτη εικόνα για το τι θα δούμε αν τελικά ο Ρουμάνος αναλάβει τον “Δικέφαλο του Βορρά”.                                                                                                       Πηγή:olapaok.gr

Σχόλια