Μήττας: «Καλά δομημένη η ακαδημία του ΠΑΟΚ, έχει τουλάχιστον 10 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου»

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, Βασίλης Μήττας, μίλησε για την αποχώρηση του μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στον Δικέφαλο αλλά και το νέο του ξεκίνημα στην Ομόνοια Λευκωσίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που θα πρέπει να υπάρχει με φόντο την αξιοποιήσει των ταλαντούχων παικτών αλλά και στους νεαρούς Λύρατζη και Τσαούση του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όλα όσα σημείωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή του PAOK24 στον Libero FM 107.4:

“Ήταν δική μου απόφαση να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Είναι διάφοροι οι λόγοι, προσωπικοί. Κάνω μία νέα αρχή και νομίζω ότι όλα γίνονται για καλό. Το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους. Θεώρησα ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή, θα ήταν καλύτερο να σταματήσω από τον ΠΑΟΚ και να αναζητήσω μία νέα αρχή. Οι άνθρωποι εδώ μου έδειξαν ένα καινούργιο πρότζεκτ, πείστηκα ότι πάω σε ένα μέρος που θέλουν να ασχοληθούν πολύ με το κομμάτι της ακαδημίας και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό”, ανέφερε αρχικά.

Πρόσθεσε πως: “Στον ΠΑΟΚ ήμουν από την εποχή Ζαγοράκη. Πρέπει να καθορίσουμε κάποια στοιχεία για το πως αξιολογούμε μία ακαδημία. Μπορεί να χτίζεις μία ακαδημία πολύ καλά οργανωμένη και να μην παίζει κανένας ποδοσφαιριστής στην 1η ομάδα. Και μπορεί κάποιος να δημιουργεί μία ακαδημία που δεν έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες και να παίζουν 1-2 παιδιά στην ομάδα και να υπάρχει η εικόνα, ότι η ακαδημία είναι πολύ καλή. Παρότι θα έχεις οργανώσει μία ακαδημία πολύ σωστά δομημένη, αν δεν παίζει κανείς στην 1η ομάδα, ποιο είναι το νόημα; Ο ΠΑΟΚ έχει μία ακαδημία πάρα πολύ καλά δομημένη, με πολλούς παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου κι έχει φτάσει με αγώνα και κόπο πολλών ανθρώπων σε αυτό το σημείο. Έχει φτάσει να παίζει σε κορυφαία τουρνουά, κάθε τμήμα έχει προσκλήσεις κάθε χρόνο από ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, επειδή ξέρουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλο ταλέντο στην ακαδημία του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχεις μία Κ20 που θεωρώ ότι έχει τουλάχιστον 10 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου για τη Super League. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια Κ20. Είμαι βέβαιος για αυτό που λέω. Είναι δύσκολο να προβλέψεις την επιτυχία. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ έχει στην Κ20 10 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου για τη Super League. Πολλοί από αυτούς είναι για το επίπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και για μεγάλων κλαμπ του εξωτερικού.

Ο ΠΑΟΚ έχει στερηθεί το πρωτάθλημα για πολλά χρόνια, είναι αναγκασμένος να το διεκδικήσει και είναι σε μία παράξενη φάση, που θα δυσκολευτεί να αξιοποιήσει αυτά τα παιδιά. Για εμάς που ασχολούμαστε με τις ακαδημίες, θα πρέπει να συνδυαστεί όλο αυτό. Ο ΠΑΟΚ, είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες, θα κερδίσει εύκολα πολλά παιχνίδια στο πρωτάθλημα εύκολα και θα πρέπει να βρει τρόπο να δώσει χρόνο σε αυτά τα παιδιά. Είδαμε έναν Πέλκα φέτος, που πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Αν παίξει ένας, θα “σώσει” τον εαυτό του. Αν καταφέρει να βγάλει 5 παίκτες σαν τον Πέλκα ο ΠΑΟΚ, θα “σωθεί” ο ίδιος ο σύλλογος, θα έχει δημιουργήσει ένα dna με δικά του παιδιά. Όσο και να έρχονται ξένοι που αγαπάνε και δένονται με την ομάδα, άλλο τόσο χρειαζόμαστε και παίκτες μέσα από τα σπλάχνα της ομάδας”.

Για το κατά πόσο ο ΠΑΟΚ δίνει βάση στην ακαδημία του, ανέφερε:

“Από τη στιγμή που το μπάτζετ είναι τόσο υψηλό στην ακαδημία, σημαίνει ότι δίνεται βάση στην ακαδημία. Και μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, δίνουν βάση στην ακαδημία, ρίχνουν χρήματα κι εκμεταλλεύονται της μεταπολιτική αξία των ποδοσφαιριστών. Εφόσον ξοδεύει ο ΠΑΟΚ τόσα χρήματα για την ακαδημία, γιατί να μην εκμεταλλευτεί την μεταπωλητική αξία του κάθε ποδοσφαιριστή;

Στον ΠΑΟΚ έχουμε παιδιά στην Κ20 που είναι 18 χρονών, παίζουν στην Εθνική και σε οποιαδήποτε ομάδα στην Super League θα είχαν πάρει συμμετοχές. Ο ΠΑΟΚ κρατάει αυτούς τους παίκτες και σε άλλες ομάδες, θα είχαν παίξει ήδη στην 1η ομάδα. Τα παιδιά του ΠΑΟΚ, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μείνουν πίσω και ο ΠΑΟΚ θα θέλει να αγοράσει παίκτες μικρότερης αγωνιστικής αξίας από αυτές τις ομάδες, επειδή έχουν παραστάσεις σε 1η ομάδα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια παίκτες ταλαντούχοι, να τους προσελκύει πιο πολύ πρότζεκτ να πάνε σε μία μικρότερη ομάδα, γιατί εκεί θα παίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παίκτες που στα 16 τους, τα παιδιά της Τρίπολης, της Ξάνθης του Ατρομήτου για παράδειγμα, ίσως να πέρασαν από ένα δοκιμαστικό στον ΠΑΟΚ, να μην επιλέχτηκαν και οι παίκτες του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κ20, ενώ αυτοί που δεν επιλέχθηκαν, παίζουν σε ομάδα της Super League. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός, το έχει ξεπεράσει λίγο αυτό το θέμα. Ο Ολυμπιακός στην αντίστοιχη φουρνιά, δεν έχει τους παίκτες όπως ο ΠΑΟΚ, αλλά έχει δείξει ότι εκμεταλλεύεται καλύτερα τους παίκτες από την ακαδημία του. Παράδειγμα είναι ο Ρέτσος. Στον ΠΑΟΚ έχουμε παίκτες σαν τον Σταφυλίδη και πρέπει να τους εκμεταλλευτεί”.

Όσο για τη δημιουργία πρωταθλήματος β’ ομάδων:

“Σίγουρα είναι βασική ευθύνη του ΠΑΟΚ, να δει πως θα εκμεταλλευτεί τους δικούς του παίκτες. Ίσως με δανεισμό σε ομάδες του εξωτερικού, ίσως πρέπει να βρει τον τρόπο στον ελλαδικό χώρο και ίσως πρέπει να βάλει 1-2 παίκτες στην 1η ομάδα για να πάρουν συμμετοχές. Δεν μπορούν οι ομάδες να περιμένουν να φτάσουν αυτά τα παιδιά στο να είναι έτοιμα. Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει εύκολα κάποια παιχνίδια μέσα στη χρονιά; Αν παίξει ένα από αυτά τα παιδιά και ο ΠΑΟΚ δεν πάρει το αποτέλεσμα, θα φταίει αυτό το παιδί; Έχουμε δει ξένους να έρχονται και να κάνουν ακόμη κι έναν χρόνο να προσαρμοστούν. Γιατί να μην δείχνει η ομάδα την ίδια υπομονή και για ένα από αυτά τα παιδιά;

Νομίζω είναι συνολική νοοτροπία. Το ποδόσφαιρο έχει ένα πρόβλημα. Μπορείς να το αξιολογήσεις, αλλά πάντα πρέπει να γυρίσεις κάποια χρόνια πίσω για να αποδόσεις ευθύνες. Πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω να δούμε πως δημιουργήθηκε αυτή η φουρνιά; Το ποδόσφαιρο είναι μία διαδικασία που το αξιολογείς μακροπρόθεσμα. Η κάθε ομάδα πρέπει να δει τι σωστά και τι λάθη έκανε πίσω στο παρελθόν”.

Για τον Λύρατζη και τον Τσαούση:

“Προφανώς αν θα μιλούσαμε για τα 16 τους, θα έλεγα ότι ήταν μέσα στα καλύτερα πέντε αριστερά μπακ ο Τσαούσης και στα δεξιά ο Λύρατζης. Τώρα είναι 18 και δεν έχουν συμμετοχή πουθενά. Εξακολουθούν να είναι από τους πιο ταλαντούχους, αλλά δεν βρεθεί τα επόμενα χρόνια τρόπος να τους εκμεταλλευτεί η ομάδα, θα τους χάσει. Ο Διαμαντής, ο Μιχαηλίδης, ο Τζοβάρας, ο Μπαλογιάννης, ο Χατζηστραβός και πολλά άλλα παιδιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Θεωρώ ότι τον κ.Λουτσέσκου τον ενδιαφέρει όλο αυτό το κομμάτι. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να λέμε ότι ευθύνη είναι του ενός. Πρέπει να υπάρχει δομή, συνέχεια, πλάνο σε ένα κλαμπ όπως ο ΠΑΟΚ. Θέλω να καταφέρω το 30% του ρόστερ να είναι από την ακαδημία μου, αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία. Ο Σταφυλίδης έπαιξε από πλάνο ή επειδή ένας τον είδε και τον πέταξε μέσα στο γήπεδο; Ο Πέλκας έπαιξε από δομή κι από πλάνο; Θα πρέπει να υπάρχουν κλίμακες, να υπάρχει δομή. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά και δεν πρέπει να συγκρίνουμε, αλλά θα δώσω ένα παράδειγμα. Πάμε στην Μπαρτσελόνα που είχε 10-11 παίκτες στην βασική ενδεκάδα. Υπήρχε μία αγωνιστική ταυτότητα, μία συνέχεια τότε, αλλά αν δεν γινόταν αυτό, 4-5 από αυτούς τους παίκτες δεν θα μπορούσαν αντίστοιχα να σταθούν στην Ρεάλ Μαδρίτης ή στην Γιουβέντους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποχώρηση του Δημήτρη Δανιηλίδη από τον ΠΑΟΚ:

“Για τον Δανιηλίδη, αυτό που έχω να πω, είναι ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να κρατάει τα παιδιά σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο έντασης, ώστε να είναι έτοιμα για την 1η ομάδα. Θα συμφωνήσω στο 100% με αυτό που είπε και ο Πάμπλο Γκαρσία”.

Ακούστε όλα όσα ειπώθηκαν στο παρακάτω ηχητικό:

Σχόλια