Ονομα: Μάρκους Χένρικσεν
Θέση: Μέσος
Ημ. γέννησης: 25 Ιουλίου 1992
Τόπος: Τρόντχαϊμ
Ομάδα: Ρόζενμποργκ
Χώρα: Νορβηγία
Οταν ο υπαρχηγός και ενορχηστρωτής του κέντρου της Ρόζενμποργκ, Αλεξάντερ Τέτεϊ, άφηνε τους Νορβηγούς για λογαριασμό της Ρεν το καλοκαίρι του 2010, δημιουργούσε πίσω του ένα τεράστιο κενό δίπλα στον Αντονι Ανάν.
Σε μία ομάδα που κάθε χρόνο το πρωτάθλημα προσδιορίζεται ως το έλασσον των απαιτήσεων, η εύρεση αντικαταστάτη στο επίπεδο του γεννημένου στην Γκάνα μέσου, που μπορεί να αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης, φαντάζει αδύνατη. Η λύση, πρακτικά, αναζητιέται ήταν αγοράζοντας ό,τι καλύτερο υπάρχει σε αυτήν τη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα, είτε ρίχνοντας στη μάχη έναν νεαρό, με την ελπίδα να ανταπεξέρθει στις απαιτήσεις.
Το δεύτερο ήταν και το προκρινόμενο σενάριο για τον Ερικ Χάμρεν, ο οποίος αύξησε τον χρόνο συμμετοχής του Μάρκους Χένρικσεν από τα καθιερωμένα 5λεπτά στο τέλος των αγώνων, σε ολόκληρα 90λεπτα. Ο γιος του βοηθού προπονητή του συλλόγου, Τροντ Χένρικσεν, και παλαιού, δυναμικού ακραίου μπακ των Νορβηγών, μπήκε στα βαθιά, αλλά ουχί λόγω… αίματος.
Τα διαπιστευτήριά του άρχισε να τα δείχνει, εκτός από τις προπονήσεις, και στους αγώνες από τις 10 Μαΐου του 2009, όταν έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Γκιέβικ Λιν στο κύπελλο. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως αλλαγή στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους κόντρα στη Σάντεφιορντ και μετά από ακόμη 2 ολιγόλεπτες συμμετοχές (και ακόμη 1 στο κύπελλο), πανηγύρισε μαζί με τους συμπαίκτες του και αυτός στο τέλος του έτους το πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά πανηγυρίζει και το πρωτάθλημα κ-19 της Νορβηγίας.
Η νέα σεζόν τον βρήκε να χτυπά την πόρτα του βασικού σχήματος. Το ντεμπούτο στην αρχική ενδεκάδα το πραγματοποίησε στο 0-0 με τη Βαλερένγκα την 3η αγωνιστική κι έκτοτε αυξήθηκε η αγωνιστική προσφορά του στην πορεία της Ρόζενμποργκ προς τη διατήρηση των “σκήπτρων”. Η αλλαγή προπονητή δεν μετέβαλε τα δεδομένα, με τον Χένρικσεν να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και του Νιλς Αρνε Εγκεν (ο Χάμρεν επέλεξε την εθνική Σουηδίας), παρότι δεν είχε κλείσει καλά-καλά 18 χρόνια ζωής.
Τα πρώτα 2 γκολ στον λογαριασμό του καταγράφηκαν κόντρα στην Οντ Γκρένλαντ στις 11 Απριλίου του 2010, σε ένα ματς που η Ρόζενμποργκ νίκησε με 3-1. Σκόραρε στα προκριματικά του Champions League της νέας σεζόν, στη νίκη 2-0 επί της Λίνφιλντ και άρχισε να παίρνει το κολάι. Η μεταγραφή του Τέτεϊ άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ενδεκάδας και προτού προλάβει κάποια ομάδα να τον “αρπάξει”, οι πρωταθλητές Νορβηγίας τον δέσμευσαν με νέο συμβόλαιο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
{dmotion width=”615″ height=”400″}xh75r1{/dmotion}
Στο 2ο μισό του 2010 γνώρισε μεγάλες πιένες. Αρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην οργάνωση του κέντρου και των επιθέσεων της ομάδας του και όποτε έβρισκε ευκαιρία, “εκτελούσε” ο ίδιος. Η… 7η θητεία του Εγκεν στο “τιμόνι” της Ρόζενμποργκ σήμαινε αυτομάτως και επιθετικό ποδόσφαιρο από τον σύλλογο. Τα 4-3-3 και 4-3-1-2 που προτιμά ο 69χρονος τεχνικός θα μεταφράζονταν σε “αυτοκτονία” σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα, αλλά στη Νορβηγία και με μία “σκούπα” τύπου Ανάν να καλύπτει την προωθημένη πεντάδα και να προστατεύει την άμυνα, ο Χένρικσεν απελευθερώθηκε και βοηθήθηκε, όσο βοήθησε το σύστημα.
Αποτέλεσμα; Συνέβαλε στη διατήρηση των εγχώριων “σκήπτρων”, κατέκτησε το βραβείο του Κορυφαίου Νεαρού Παίκτη της Νορβηγίας για το 2010 και μπήκε στις λίστες του “φρέσκου αίματος” που απαιτεί η εθνική ομάδα της χώρας του. Εθνόσημο στο στήθος φόρεσε για πρώτη φορά για λογαριασμό της κ-19, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2010, σημειώνοντας 1 γκολ σε 3 αγώνες. Ακολούθησαν 2 συμμετοχές και 1 γκολ με την εθνική κ-21 και στις 28 Σεπτεμβρίου του 2010 κλήθηκε για πρώτη φορά στη “μεγάλη” ομάδα. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, στην εκτός έδρας φιλική ήττα με 2-1 από την Κροατία.
Το συμπέρασμα
Από την εποχή που, αγοράκι ακόμη, ο πατέρας του τον πήρε από την Τροντ και τον πήγε στη Ρόζενμποργκ, έχουν αλλάξει πολλά στον Μάρκους Χένρικσεν. Από τις ακαδημίες έδειχνε την ικανότητα να κατανοεί το παιχνίδι και ως “εγκεφαλικός” παίκτης, έχει καλή αίσθηση της θέσης του, λαμβάνει ορθές αποφάσεις στη διάρκεια του αγώνα κι έχει διορατικότητα, σαν να βρίσκεται πάντα μία κίνηση μπροστά σε μια παρτίδα σκάκι. Αν και ψηλός (1,87μ.), είναι ευέλικτος, αλλά θα όφειλε να ήταν καλύτερος στο παιχνίδι με το κεφάλι. Η ταχύτητα δεν είναι προσόν, η επιτάχυνση και η αντοχή, όμως, είναι. Οπως επίσης και το τρομερό δεξί πόδι, με το οποίο κατέχει τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας και μπορεί να την κατευθύνει όπου επιθυμεί, δίχως παρεκκλίσεις. Το αριστερό αποτελεί λύση ανάγκης, αλλά ακόμα και σε προσπάθειες από μακρινή απόσταση, βρίσκει επικίνδυνα τον στόχο του.
Το μέλλον
Αυτήν τη στιγμή θεωρείται ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το νορβηγικό ποδόσφαιρο σε αυτήν την ηλικία. Η απόδοσή του είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της Βέρντερ Βρέμης το καλοκαίρι, ωστόσο η Ρόζενμποργκ φρόντισε να τον “δέσει” με νέο συμβόλαιο. Ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην αμυντικός της ομάδας, Ερικ Χόφτουν, τόνισε πως δεν είναι προς πώληση και πως θα πρέπει να συνεχίσει τη βελτίωσή του στο Τρόντχαϊμ. Παρότι γέννημα-θρέμμα της πόλης, οι προπονήσεις στο Λέρκενταλ θα συνεχιστούν το πολύ για 2 χρόνια, αφού ο Χένρικσεν σε ηλικία 18 ετών έχει χριστεί next best thing για μία χώρα που παραδοσιακά εξάγει τα καλύτερα ποδοσφαιρικά προϊόντα της προτού ωριμάσουν.
{dmotion width=”615″ height=”400″}xh75j5{/dmotion}
Πηγή:www.contra.gr