Μάνατζερ: Οι άνθρωποι πίσω από τα deals που ταράζουν τα νερά του ποδοσφαίρου

Είναι τα άτομα που κινούν τα νήματα στο ποδοσφαιρικό παζάρι. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών και προπονητών.

Η επίδραση των μάνατζερ (διαμεσολαβητών) στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι πιο έντονη από ποτέ. Με τις ενέργειές τους είναι σε θέση να εκτοξεύσουν την αξία του πελάτη τους, αλλά και να τον καταστρέψουν. 

Tο ποδόσφαιρο αποτελεί τον μαζικότερο αθλητικό θεσμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα άθλημα που το αγαπούν οι φτωχοί αλλά και οι πλούσιοι. Μπορεί στην Αφρική να υπάρχει υποσιτισμός, θα δεις όμως παιδιά που πεινούν να κλωτσούν μια μπάλα ή κάτι που μοιάζει με μπάλα.

Το ίδιο συμβαίνει και στις φαβέλες της Βραζιλίας, όπου το ποδόσφαιρο για τα παιδιά είναι η έξοδος από τις συμμορίες. Το όνειρο αυτών των παιδιών είναι να παίξουν ποδόσφαιρο. Να αγωνιστούν σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, να σημειώσουν ένα τέρμα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για τη χώρα τους.

Ξεφεύγοντας όμως από το πλαίσιο του ρομαντισμού, το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια παγκόσμια βιομηχανία όπου τα ποσά που δαπανώνται σε αυτό σου προκαλούν ίλιγγο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), το 2018 δαπανήθηκαν μόνο για μετακινήσεις ποδοσφαιριστών 6.15 δισ. ευρώ.

Πίσω από τα γκολ, τις ωραίες ντρίπλες και τις γεμάτες κερκίδες βρίσκονται οι διαμεσολαβητές ποδοσφαίρου. Αυτοί που με τις διασυνδέσεις τους καθορίζουν την ανέλιξη ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή και προπονητή, εκτοξεύοντας την αξία του ή καταστρέφοντάς τον με τις επιλογές που κάνουν.

Διαμεσολαβητής είναι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο αντιπροσωπεύει ποδοσφαιριστές, προπονητές, σωματεία ή άλλη νομική οντότητα, σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό τη σύναψη συμβολαίου ή εκπροσωπεί σωματεία με σκοπό τη συμφωνία μεταγραφής.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν γίνει μετακινήσεις ποδοσφαιριστών που έκαναν θόρυβο, πόλεις χωρίστηκαν στα δύο, ήρωες έγιναν εχθροί εν μια νυκτί. Κι ας μην ξεχνάμε πως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Λιονέλ Μέσι, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε μία χαρτοπετσέτα!

Δεν είναι αυτή μια ένδειξη του πόσο απρόβλεπτος μπορεί να είναι ο χώρος, όπως εξάλλου και η έκβαση πλείστων αγώνων; Εξάλλου, αυτό είναι που εν πολλοίς συνιστά τη μαγεία του ποδοσφαίρου.

Πηγή omada.reporter.com.cy

Σχόλια