Πόσο κοστίζουν οι managers των ποδοσφαιριστών στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

Στα 400 εκ. ευρώ κοστίζουν οι εκπρόσωποι παικτών στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Σε μια εποχή όπου το financial fair-play είναι στο προσκήνιο και οι ομάδες καλούνται να ισοσκελίσουν τα λογιστικά τους βιβλία και να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν, μια έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου (Football Observatory) δείχνει ότι οι λεγόμενοι “μεσάζοντες”, οι εκπρόσωποι δηλαδή των ποδοσφαιριστών στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία), λαμβάνουν περίπου 400 εκ. ευρώ για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι μισοί από τους παίκτες των 5 αυτών πρωταθλημάτων εκπροσωπούνται από 83 agents ή συνεργάτες τους, με μόνο το 41% των αδειοδοτημένων εκπροσώπων (licensed agents) να κάνει τη δουλειά αυτή ως πλήρη απασχόληση. Η πλειοψηφία τους εργάζεται και σε άλλους τομείς όπως τα νομικά και τα οικονομικά.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης ένα πρόβλημα που μαστίζει την αγορά, το λεγόμενο third party ownership, το οποίο θεωρείται παράνομο από τη FIFA, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Αμερική.

Το third party ownership έχει από καιρό απαξιωθεί στην Ευρώπη, όμως σύμφωνα με το CIES, το 15% των ερωτηθέντων agents στην έρευνα απάντησε ότι κατείχε μέρος των δικαιωμάτων μεταγραφής των παικτών κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ως επίσημοι, αδειοδοτημένοι εκπρόσωποι παικτών.

Σχόλια