ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ» ΜΟΥ ΦΙΛΟΥΣ!

Δεν ξέρω αν κάποια από τα άρθρα μου, τα διαβάζουν και οι «μικροί μου φίλοι».  Μακάρι βέβαια, γιατί από αυτούς αρχίζουν και σε αυτούς τελειώνουν όλα!

Επειδή πραγματικά πιστεύω στις νέες γενιές, όσο και αν ποτίζονται με κάθε είδους δηλητήριο, θα ήθελα ως αντίδοτο, να τους δώσω μερικές μικρές «συμβουλές» με πολύ αγάπη, από το μικρότερο τζουνιοράκι, μέχρι το μεγαλύτερο έφηβο και να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ, τόσο στην καθημερινή, όσο και στην περαιτέρω ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο.

Αρχίζοντας λοιπόν από τα ΤΖΟΥΝΙΟΡΑΚΙΑ, θα ήθελα να σας πω μικρά μου φιλαράκια, ότι πρέπει να χαίρεστε και να διασκεδάζετε το κάθε λεπτό της προπόνησης και το κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα, ανεξάρτητα αν συμμετέχετε 5, 15, ή 45 λεπτά!

Να προσπαθείτε μικροί μου ¨παιχταράδες¨, πρώτα ο έλεγχος του σχολείου, να έχει ένα ολοστρόγγυλο 10! και μετά να ετοιμάζεστε για ένα απολαυστικό 2ωρο προπόνησης! Όσον αφορά τον αγώνα, να σας απασχολεί περισσότερο η συμμετοχή και η χαρά του παιχνιδιού, παρά το αποτέλεσμα. Είτε χάσετε είτε κερδίσετε να δώσετε το χέρι στον αντίπαλο, γιατί ευτυχώς, είναι τέτοια η ηλικία σας, που σας επιτρέπει να δημιουργείτε απίστευτες προσδοκίες και όνειρα, που για να πραγματοποιηθούν, πρέπει να είστε κοινωνικοί, με τρόπους, φιλικοί, και πάντα με ένα πλατύ παιδικό και αληθινό χαμόγελο!

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ, ή αλλιώς τα ¨μικρά αντράκια¨ πλέον! Εκτός από την διασκέδαση, τώρα αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι σας και η τακτική! Έφθασε η ώρα που πρέπει να αρχίσετε να κατανοείτε τον καινούργιο χώρο που πλέον θα κινείστε. Φεύγετε από τις μικρές διαστάσεις, μπαίνετε στο 11επι 11, όπου γρήγορα θα καταλάβετε, ότι δεν πρέπει μόνο να «ξέρω μπάλα, όπως μου λέει ο μπαμπάς» αλλά να μάθετε να κινείστε στο χώρο, να γίνεστε στήριγμα στον συμπαίκτη σας, να καλύπτετε, να πρεσάρετε, να ¨παίρνετε¨ μέτρα πάνω – κάτω στο γήπεδο, να παίζετε απλά και γρήγορα και επειδή όλα αυτά θέλουν πολύ δουλειά, χρειάζεται να έχετε, ακόμη περισσότερη υπομονή! Οι αποστάσεις στο γήπεδο μεγαλώνουν και για να τις μικρύνετε, πρέπει να δουλέψει , πρώτα το μυαλό και μετά το σώμα! Επιλέξτε την απλή και σίγουρη πάσα και αποφύγετε το ¨κάτι¨ παραπάνω. Θα δείτε ότι τα «μαγικά» που κάνατε στο μικρό γήπεδο, στο μεγάλο δεν έχουν αποτέλεσμα.

Το παμπαιδικό είναι ένα τμήμα, που αποτελείται από παιδιά της έκτης και της πρώτης γυμνασίου και είναι κατά την άποψή μου, το πιο δύσκολο τμήμα σε μια Ακαδημία, διότι η μετάβαση του παιδιού, από το μικρό στο μεγάλο χώρο, χρειάζεται αρκετό χρόνο προσαρμογής και τεράστια υπομονή και αγαστή συνεργασία, από το τρίπτυχο, γονιός – παιδί – προπονητής. Θα παρατηρήσετε παιδιά, που ενώ στα τζούνιορ «έβγαζαν μάτια»,τώρα στο μεγάλο γήπεδο να «εξαφανίζονται» και το αντίστροφο! Υπομονή λοιπόν και δουλειά απ΄όλους, για να μπουν οι βάσεις  που πρέπει, σε μια ηλικία – σταθμό για την περαιτέρω αθλητική και κοινωνική πρόοδο των παιδιών! Επίσης σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, έχει η επιλογή του προπονητή, που θα καθοδηγήσει αυτές τις ηλικίες και όσο κι΄αν ακούγεται κουραστικό, θα ξανατονίσω ότι ο προπονητής ΕΙΔΙΚΑ στο παμπαιδικό, πρέπει ΠΡΩΤΑ να είναι ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, έμπειρος, φορτωμένος με υπομονή, γνώσεις, γερό στομάχι και τεράστια αποθέματα όρεξης για δουλειά!

ΠΑΙΔΙΚΟ, παιδιά της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου .Εδώ αρχίζουν τα ¨προεόρτια¨ της εφηβείας, τώρα Αντράκια μου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτό που κάνετε, τα πράγματα πλέον αρχίζουν και σοβαρεύουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται, όπως αυξάνονται οι πειρασμοί και η τεστοστερόνη σας! Σταδιακά ή απότομα σε κάποιους, θα αλλάζει η σωματοδομή, πονάκια σε γόνατα , κνήμες, φτέρνες, θα σας προκαλούν ανησυχία και απορίες, κάποια παιδιά που θα ψηλώσετε απότομα, ίσως για κάποιο διάστημα να μην έχετε καλή συναρμογή και έλεγχο της μπάλας. Επίσης θα αλλάξει η συμπεριφορά σας, θα λέτε και θα κάνετε πράγματα, «βγάζοντας» τους γονείς σας από τα ρούχα τους, προς ευχαρίστηση δική σας βεβαίως!

Αγωνιστικά θα συναντήσετε αντιπάλους, πιο ψηλούς και δυνατούς ή πιο κοντούς κι΄αδύνατους, καλές και κακές ομάδες, κακές και καλές συμπεριφορές και γενικώς καταστάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να σας αποπροσανατολίσουν, να σας αποκαρδιώσουν και να σας θέσουν εκτός στόχου. Εσείς, πρέπει να δείχνετε εμπιστοσύνη στον προπονητή σας, να πειθαρχείτε και να δουλεύετε συνεχώς και επειδή είσαστε στην ηλικία που αρχίζει να κάνει «πάρτι» ο εγωισμός και δεν θα σηκώνετε «μύγα στο σπαθί» σας, προσπαθήστε να ωριμάσετε, να είστε διαλλακτικοί και οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί, να μην φοβάστε να το συζητάτε με τους γονείς και τον προπονητή σας. Τελευταίο άφησα το πιο σημαντικό. Προσπαθήστε να αποκομίσετε όσα περισσότερα οφέλη μπορείτε, από τον τομέα της μόρφωσης!

Μακάρι στο ποδόσφαιρο, να σας πάνε όλα όπως τα ονειρεύεστε, αλλά, έχετε σκεφθεί ότι ένας σοβαρός τραυματισμός (χτυπήστε ξύλο), μπορεί να βάλει τέλος στα όνειρά σας ? ενώ χτίζοντας την μόρφωσή σας, να είστε σίγουροι, ότι θα βρείτε τον τρόπο, να απολαύσετε το μέλλον σας!

ΕΦΗΒΙΚΟ. Όταν λέω ότι το παμπαιδικό είναι το πιο δύσκολο τμήμα, κυρίως λόγω της μετάβασης από το μικρό στο μεγάλο γήπεδο, εδώ μας απασχολούν στο μέγιστο βαθμό, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν, λόγω της μετάβασης στην εφηβεία! Το εφηβικό αποτελείσαι από 3 ηλικίες, όπου συναντώνται παιδιά με τεράστιες διαφορές σε πολλούς τομείς, όπως στη σωματοδομή, στη φυσική κατάσταση και στην ικανότητα αντίληψης. Ένα τεράστιο λάθος (πάντα κατά την άποψή μου), που κάνει η πλειονότητα των σωματείων και κυρίως των Ερασιτεχνικών, είναι η έμφαση που δίνουν, στο να παρουσιάσουν μια «καλή ομάδα», η οποία θα διακριθεί στο εφηβικό πρωτάθλημα ή σε κάποιο τουρνουά, χάνοντας στην πραγματικότητα την ουσία, που δεν είναι άλλη , από την πρόοδο των τεχνικοτακτικών στοιχείων του κάθε παιδιού, ΟΧΙ επί του συνόλου, αλλά μέσα από 2 ή 3 υποομάδες, με τους αντίστοιχους προπονητές, οι οποίοι θα δουλέψουν πάνω στις ατέλειες των παιδιών, έτσι ώστε να είναι έτοιμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μπορούν να ανταποκριθούν , στις απαιτήσεις της Αντρικής ομάδας και γιατί όχι και των ομάδων των πιο μεγάλων κατηγοριών από το Ερασιτεχνικό! Το εφηβικό αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους γεννηθέντες 96΄,95΄,94΄, δηλαδή 1η, 2α και 3η Λυκείου. Τρεις διαφορετικές κατηγορίες παιδιών, οι οποίες αρχίζουν να επωμίζονται κάποιες ευθύνες, όπως και αρκετούς «πειρασμούς»!

Οι φετινοί 96άρηδες της 1ης λυκείου, πιο χαλαροί κι΄ανέμελοι, είναι ευκαιρία να πιεστούν αγωνιστικά και να κερδίσουν πολλά πράγματα. Οι 95άρηδες της 2ας λυκείου, με αυξανόμενες πλέον μαθησιακές ευθύνες, αν ελαττώσουν λίγο το τσιγάρο  κλειδώνοντας συγχρόνως, λίγες από τις «μαγκιές» στο συρτάρι και αφοσιωθούν το χρόνο που τους απομένει στο ποδόσφαιρο, που υποτίθεται ότι αγαπούν, είναι η τεράστια ευκαιρία να κάνουν κάτι, γιατί η αμέσως επόμενη ηλικία, οι 94άρηδες  της 3ης λυκείου, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουν τεράστιες σχολικές υποχρεώσεις, εξεταστικές, φροντιστήρια κ.λ.π, με αποτέλεσμα, εκτός των προπονήσεων που χάνουν σε εβδομαδιαία βάση, από το Γενάρη και μετά, η πλειοψηφία των παιδιών της ηλικίας αυτής, σταματά και από τις Αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας, με αποτέλεσμα να έχουμε, έναν πλήρη αποσυντονισμό!

Αυτό που θα συμβούλευα εγώ, ως γονιός και ως προπονητής τα παιδιά των εφηβικών τμημάτων, είναι το εξής : όσα παιδιά έχετε πραγματικά την επιθυμία να παίξετε ποδόσφαιρο, σε υψηλότερο επίπεδο, από το Ερασιτεχνικό, ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ από το σωματείο σας, να σας «δουλέψει» όπως πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, για να πετύχετε τον στόχο σας. Τα παιδιά απ΄την άλλη, που βλέπουν το ποδόσφαιρο, ως χόμπι και ως απόδραση από τον μαθησιακό κυκεώνα, καλά κάνουν και ασχολούνται και ποτέ να μην σταματήσουν να ασχολούνται, με κάτι που τα ευχαριστεί και τα κρατάει μακριά από «περίεργους και επικύνδινους πειρασμούς»!

Του Τάκη Γιαννόπουλου
Προπονητή της εφηβικής ομάδας του Πανερυθραϊκού

 

Για να δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Τάκη Γιαννόπουλου κάντε κλικ εδώ

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας του football-academies.gr και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε like στη σελίδα Football-Academies

Οι απόψεις που εκφράζονται από κάθε συνεργάτη ή αρθρογράφο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο όσους τιςδιατυπώνουν. Αυτές οι απόψεις, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βρίσκουν σύμφωνο το footballacademies.gr

Σχόλια