Η τεχνολογία είναι «στημένη» και μέτρησε το ανύπαρκτο γκολ

Από τον προσεχή Δεκέμβριο, ό,τι μπαίνει γκολ, θα είναι γκολ. Κι ας μην το βλέπει ο διαιτητής κι ας μην το βλέπει ο βοηθός στην πλάγια γραμμή κι ας μην το βλέπει κι αυτός που κάθεται δίπλα στο δοκάρι. Θα το βλέπει, λέει το ηλεκτρονικό ματάκι.

Καλημέρα τεχνολογία, αντίο ποδόσφαιρο. Αντίο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Διότι από την στιγμή που μπήκε αυτή η καινοτομία, που αγνοεί φυσικό το ανθρώπινο λάθος που είναι καταφανώς μέρος του παιχνιδιού, να περιμένουμε και να υπόλοιπα.

Ηλεκτρονικό ματάκι θα παρακολουθεί τα πόδια των παικτών για να διαπιστώνει αν γίνεται πέναλτι, φάουλ, αν ο παίκτης ήρθε σε επαφή με την μπάλα προτάσσοντας το χέρι του, αν η μπάλα βγήκε πλάγιο άουτ ή όχι, αν φυσικά υπάρχει η όχι οφ σάιντ, αν η αποβολή είναι δίκαιη ή η κίτρινη κάρτα κλπ. Κι ακόμα ένα «ματάκι» ηλεκτρονικό για να ελέγχει ποιος κακός οπαδός βρίζει για να τον σέρνουν στις φυλακές.

Ακόμα ένα ηλεκτρονικό «ματάκι» για να διαπιστώνεται ποιος κακός δημοσιογράφος ρωτάει ασύμφορες ερωτήσεις, ακόμα ένα για ό,τι μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε, πάει και τελείωσε. Εδώ υπάρχουν γεγονότα που αντέχουν στο χρόνο ακριβώς γιατί υπήρξε ή δεν υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση για ένα γκολ που μπήκε η δεν μπήκε.

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αγγλία το 1966 προσέφερε την μεγαλύτερη συγκίνηση και την μεγαλύτερη απορία παγκοσμίως αν η μπάλα στο σουτ του Τζεφ Χαρστ πέρασε η όχι τη γραμμή του τέρματος του Γερμανού Χανς Τιλκόφσκι. Αυτό έμεινε στην ιστορία κι όχι το τελικό σκορ 4-2 που η Αγγλία κατέκτησε το τρόπαιο. Κι έρχεται σήμερα η τεχνολογία και τα ανατρέπει όλα. Το κάθε ματς που μπορεί να βγάλει απορίες που γράφουν ιστορία, παύει να παράγει. Το «ματάκι» θα βλέπει και θα παρεμβαίνει.

Ποιο, όμως, «ματάκι»; Διότι για το συγκεκριμένο γκολ του ’66 που μέτρησε υπέρ της Αγγλίας, οι Αγγλοι ρώτησαν την τεχνολογία κι αυτή είπε ότι πέρασε την γραμμή. Οι Γερμανοί ρώτησαν κι αυτή την δική τους τεχνολογία κι αυτή αποφάνθηκε ότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή!!! Αρα, το επόμενο ζήτημα που θα μας απασχολήσει είναι τίνος εθνικότητας θα είναι η τεχνολογία.

Διότι κι αυτή, ως φάνηκε από την συγκεκριμένη περίπτωση, «τα παίρνει» κι είναι «στημένη».

Toυ Άλκη Φιτσόπουλου από το sportsview.gr

Σχόλια