Η προπόνηση στις μικρές ηλικίες

Του Βαγγέλη Λάππα, Προπονητή Τερματοφυλάκων, στην Ακαδημία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Στις προηγμένες αγωνιστικά χώρες λένε, ότι στις μικρές ηλικίες πρέπει να δουλεύουν οι καλύτεροι προπονητές, γιατί αυτοί θα χτίσουν τις βάσεις όπου θα στηριχτεί μια πιθανή εξέλιξη των παιδιών.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι απαιτήσεις για τους προπονητές είναι πολύ μεγάλες, όχι μόνο όσον αφορά στην εκπαίδευση των τερματοφυλάκων, αλλά και στην δική τους συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Ο προπονητής, εκτός από το κύρος και την πειθαρχία που είναι αυτονόητα, θα πρέπει να είναι προσιτός, ευχάριστος και ευέλικτος. Μόνο έτσι θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νεαρών αθλητών του. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο στοιχείο για την μεταφορά της γνώσης.

Ο προπονητής θα πρέπει πάντα να δουλεύει με μεθοδολογία και θέτοντας στόχους. Οι αρχές της μεθοδολογίας που θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα, είναι:

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ

και

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ

Όσοι ασχολούνται με μικρές ηλικίες, θα πρέπει να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους, που να αφορούν στην τεχνική και στην τακτική.

Η τεχνική, είναι αυτή που θα βοηθήσει τον τερματοφύλακα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της θέσεις και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.

Η τακτική, θα βοηθήσει τον τερματοφύλακα στο να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που τον θέλει να είναι ενεργό μέλος της ομάδος, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά.

Η τελειοποίηση της τεχνικής, απαιτεί από τον προπονητή να δώσει πολύ μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Οι διορθώσεις πρέπει να είναι λίγες και ακριβείς, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα κατανοητές.

Οι προπονητές πρέπει πάντα να δίνουν θετική ανατροφοδότηση, δηλ. ποτέ να μην λες στον τερματοφύλακα σου τι να μην κάνει, αλλά τι πρέπει να κάνει για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα! Η τακτική ουσιαστικά είναι η κατανόηση του παιχνιδιού. Θα πρέπει να διδάσκεται μέσα από το παιχνίδι και όχι σε θεωρητική βάση.

Ο προπονητής θα πρέπει να βρει τρόπους προπόνησης, που θα βοηθήσουν τον νέο τερματοφύλακα να αντιληφθεί καλύτερα το ρόλο του μέσα στο γήπεδο.

Σχόλια