Συμβουλές για προπονητές τερματοφυλάκων και τερματοφύλακες

Του Βαγγέλη Λάππα, Προπονητή τερματοφυλάκων στην Ακαδημία της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Tips για προπονητές τερματοφυλάκων και τερματοφύλακες

1. Ο προπονητής είναι πρότυπο για τους μικρούς τ/φ. Πρέπει να είναι άψογος τόσο στην συμπεριφορά του, όσο και στην εμφάνισή του.

2. Ο προπονητής πρέπει να είναι: Προσιτός, Ευχάριστος και Υπομονετικός.

3. Οι συνθήκες δουλειάς, εξαρτώνται πρώτα από την διάθεση και το μεράκι του προπονητή και μετά από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Ο καλός προπονητής προσαρμόζεται και παράγει πάντα και παντού έργο!

4. Ο προπονητικός εξοπλισμός είναι βοηθητικός. Τα κυριότερα εργαλεία ενός προπονητή τερματοφυλάκων, είναι το μάτι και οι γνώσεις του.

5. Η διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτεται ο προπονητικός στόχος και μετά οι τ/φ να ενσωματώνονται στην ομάδα.

6. Ο πρώτος στόχος σε όλες τις προπονήσεις, είναι η άψογη τεχνική εκτέλεση όλων των ασκήσεων. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης.

7. Όλες οι διορθώσεις που κάνει ο προπονητής στους τ/φ, θα πρέπει να γίνονται με την τεχνική των ερωτήσεων και της θετικής ανατροφοδότησης.

8. Ο τερματοφύλακας είναι μέλος της ομάδας και έχει ενεργό ρόλο τόσο στην αμυντική, όσο και στην επιθετική λειτουργία της.

9. Σε έναν αγώνα, ο τ/φ έρχεται σε επαφή με την μπάλα γύρω στο 70% με τα πόδια (το ποσοστό αυτό στο μέλλον θα αυξηθεί) και γύρω στο 30% με τα χέρια. Άρα, η προπόνηση του τ/φ θα πρέπει να δομείται, βάσει των παραπάνω ποσοστών.

10. Ο τ/φ σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με την μπάλα, πρέπει να πηγαίνει προς αυτήν και όχι να την περιμένει να έρθει προς τα χέρια ή τα πόδια του.

11. Δεν υπάρχει εύκολη φάση για τον τ/φ. Βάσει στατιστικών, πολλά γκολ σημειώνονται σε στιγμές χαλάρωσης του τ/φ.

12. Ο τ/φ σε κάθε του ενέργεια, πρέπει να έχει μία και μόνο σκέψη! Οι τ/φ που επεξεργάζονται πολλές λύσεις, συνήθως κάνουν λάθος.

13. Το 70% των γκολ που δέχονται οι τ/φ, οφείλονται σε τακτικά λάθη τους.

14. Ο τ/φ θα πρέπει να συμμετέχει στην τακτική της ομάδας του. Μόνο έτσι θα κατανοήσει τον τρόπο παιχνιδιού της και θα αποκτήσει την αυτοματοποίηση των κινήσεων που χρειάζεται, για την αμυντική και επιθετική λειτουργία της ομάδας.

15. Η γνώση του τ/φ για το πώς παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αναγκαία, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο, να προβλέπει και φυσικά να καθοδηγεί βάσει των καταστάσεων που συμβαίνουν.

16. Ο τ/φ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να είναι ο προπονητής μέσα στο γήπεδο.

17. Ο ρόλος του είναι να ηρεμεί, να παρακινεί, να εμψυχώνει και να καθοδηγεί.

Η σωστή εκπαίδευση των νεαρών τ/φ εξαρτάται από την σωστή και συνεχή εκπαίδευση των προπονητών τους.

Σχόλια